Αλεξέι Ηλιάδης: Έπρεπε να παίζω καλά γιατί είμαι Έλληνας – Ο Πόντιος του Σόχουμ και της Εθνικής ποδοσφαίρου της Σοβιετικής Ένωσης στο pontosnews.gr

Αλεξέι Ηλιάδης: Έπρεπε να παίζω καλά γιατί είμαι Έλληνας – Ο Πόντιος του Σόχουμ και της Εθνικής ποδοσφαίρου της Σοβιετικής Ένωσης στο pontosnews.gr

Ο Αλεξέι (Αλέξιος) Ηλιάδης, ένας από τους πιο γνωστούς ποδοσφαιριστές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1945 στο Σουχούμι της Αμπχαζίας και σήμερα ζει στην Αθήνα.

Οι Πόντιοι της Αμπχαζίας αποκαλούν την πόλη τους Σόχουμ. Στη θέση της τον 6ο αιώνα π. Χ. από τους Ίωνες ιδρύθηκε η πόλη Διοσκουριάδα, η οποία ήταν γνωστή τη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο. Μετά τον πόλεμο του Καυκάσου (1817-1864) ανάμεσα στη Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκίνησε ο δεύτερος μεγάλος ελληνικός αποικισμός των βόρειων και των ανατολικών παράλιων του Εύξεινου Πόντου. Το μεγαλύτερο μέρος των αποίκων αποτελούσαν οι Έλληνες του Πόντου.

alexis iliadis 6
Ο Αλέξιος Ηλιάδης στην Αθήνα, σήμερα (φωτ.: Βασίλης Τσενκελίδης)

Η οικογένεια Ηλιάδη

Η οικογένεια Ηλιάδη για να ξεφύγει από το καταπιεστικό καθεστώς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πρώτα μετακόμισε στην περιοχή Κουμπάν του Βόρειου Καυκάσου και ύστερα στην Αμπχαζία. Ο παππούς του Αλέξιου, Νικόλαος επέλεξε για την εγκατάσταση της οικογένειάς του το ελληνικό χωριό Αζάντα. Ο πατέρας του Αλέξιου, Ιβάν (Ιωάννης) γεννήθηκε το 1907 στο Σουχούμι και έζησε εκεί μέχρι τον θάνατό του το 1972.

Η μητέρα του Αλέξιου Ηλιάδη, η Αγάπη Παπαδοπούλου γεννήθηκε στο ελληνικό χωριό Μιχάιλοβκα, το οποίο οι Έλληνες μεταξύ τους το αποκαλούσαν Κούμα. Οι γονείς της Δημοσθένης και Μαρία τηρούσαν αυστηρά την ελληνική παράδοση. Στο σπίτι μιλιόταν η ποντιακή διάλεκτος. Τους ίδιους κανόνες επέβαλε ύστερα στην οικογένεια της και η κόρη τους Αγάπη.

Ο Ιβάν και η Αγάπη απέκτησαν τρεις γιους. Το 1937 γεννήθηκε ο Μιχαήλ, το 1941 ο Νικόλαος και το 1945 ο Αλέξιος. Και όσο να μην προσπαθούσαν οι γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους σε αυστηρά εθνικά όρια, η κοινωνία του πολυεθνικού Σουχούμι τούς έμαθε να ζουν ακολουθώντας και τους δυο πολιτισμούς, τον ελληνικό του Πόντου και τον πολυεθνικό του Καυκάσου όπου επικρατούσε η ρωσική γλώσσα. Και τα τρία αδέλφια πήγαν στο ρωσικό τμήμα του παιδικού σταθμού. Η μητέρα έγραψε τον Αλέξιο στη μουσική σχολή για μάθει να παίζει πιάνο και ωθούσε τα παιδιά της να σπουδάσουν και να αποκτήσουν ειδικότητες σε κάποια επαγγέλματα. Οι γονείς θεωρούσαν πως ο αθλητισμός δεν είναι επάγγελμα και τον παραμελούσαν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο pontos-news.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube