Weather Icon

“Σιγοβράζουν” εντάσεις σε πολλά μέτωπα στην Ευρασία

“Σιγοβράζουν” εντάσεις σε πολλά μέτωπα στην Ευρασία

Του Nigel Gould-Davies

Καθώς ξεκινά το 2022, σοβαρές εντάσεις πλήττουν τις Ρώσο-δυτικές σχέσεις. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατό άνω των 100.000 κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία για να πιέσει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν σε σημαντικές αναθεωρήσεις της τάξης ασφάλειας της Ευρώπης.

Στη χειρότερη περίπτωση, η εκ νέου ρωσική επιθετικότητα έναντι της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ τακτικών στρατών στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία επίσης εντείνει τις προσπάθειες να φέρει τη Λευκορωσία υπό τον έλεγχο της, μεταξύ άλλων μέσω της εξαγοράς δικαιωμάτων για βάση. Η πρόσφατη χρήση των διαπραγματεύσεων του αερίου από τη Μόσχα για να πιέσει τη Μολδαβία, και η νέα διπλωματική της πρωτοβουλία στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Υπερδνειστερία, υποδεικνύουν μια πιο συντονισμένη προσπάθεια να ακυρώσει τις φιλοδοξίες της Μολδαβίας για την ΕΕ που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις εντάσεις.

Στον Καύκασο, οι εντάσεις σιγοβράζουν μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν μετά από την κατάπαυση πυρός του Νοεμβρίου 2020 που έληξε τον δεύτερο πόλεμο μεταξύ τους.

Παρά τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που έγιναν με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και της ΕΕ, συνέχισαν να συμβαίνουν μικρής κλίμακας συγκρούσεις που κόστιζαν ζωές και στις δύο πλευρές.

Η κεντρική Ασία παρακολουθεί το Αφγανιστάν με ανησυχία μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν. Δύο από τα τρία κράτη με τα οποία συνορεύουν στην περιοχή, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν, διεξάγουν την πιο ενεργή διπλωματία.

Η ανησυχία των τελευταίων επιδεινώνεται από το ενδιαφέρον τους για τη μεταχείριση της τατζίκικης μειονότητας του Αφγανιστάν.

Η άνευ προηγουμένου πανεθνική αναταραχή στο Καζακστάν έχει ευρύτερες περιφερειακές επιπτώσεις. Η παρέμβαση της Ρωσίας κατόπιν αιτήματος του προέδρου Kassym-Jomart Tokayev, μπορεί να μεταβάλλει την περιφερειακή τάξη προς όφελος της.

Αυτές οι εξελίξεις επίσης δείχνουν ότι η ξαφνική αστάθεια μπορεί να πλήξει ακόμη και ένα φαινομενικά ασφαλές μετά σοβιετικό καθεστώς.

ΠΗΓΗ: https://www.iiss.org/blogs/analysis/2022/01/looking-ahead-to-2022-iiss-experts-assess-key-global-strategic-challenges

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube