Weather Icon
Τουρκία 5 Ιανουαρίου 2022

O Ερντογάν απειλεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κ. Κιλιτσντάρογλου

O Ερντογάν απειλεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κ. Κιλιτσντάρογλου

Άρχισε τις απειλές ο Ερντογάν εναντίον των αντιπάλων του

Του Μιχάλη Ψύλου

Τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έβαλε σήμερα στο στόχαστρό του ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλώντας τον ότι «θα πληρώσει το τίμημα».

Μιλώντας σε συγκέντρωση περιφερειακών στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και τον ηγέτη του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «θα πάθουν το ίδιο μάθημα που έδωσε αυτό το έθνος» σε όσους πήραν μέρος στο πραξικόπημα της 15 Ιουλίου 2016. «Η Λαϊκή Συμμαχία θα σας κυνηγήσει και ο πρόεδρος του CHP θα πληρώσει το τίμημα» απείλησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Θα είμαι εδώ με περίπου 2.000 πιστούς μου και θα σου δείξω Κιλιτσντάργλου» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν προσπαθεί να κατευνάσει τους πολίτες που βλέπουν την καθημερινότητά τους να χειροτερεύει δραματικά, λόγω του πολύ υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης της λίρας, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω μας» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Από εδώ και στο εξής είναι καιρός να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και να δείξουμε στους ανθρώπους μας ότι πλησιάζουμε βήμα-βήμα στους στόχους μας» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον Ερντογάν ότι είναι υπεύθυνος για την οικονομική κρίση, καθώς έχει ασκήσει επανειλημμένα πίεση στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 44% της αξίας της το 2021, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 36%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2002.

Η λίρα υποχώρησε σήμερα έως και 4% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στις 13,295, από το χθεσινό κλείσιμο των 12,96 λιρών ανά δολάριο. «Αναμένουμε ότι θα εδραιωθεί μια σταθερή τάση συναλλαγματικών ισοτιμιών με την πάροδο του χρόνου» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών.

Εργαλεία για τον πληθωρισμό

Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Sabah γράφει πάντως σήμερα ότι ο υπουργός Οικονομικών. Νουρεντίν Ναμπάτι, επιδιώκει να μειώσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό μέσω νέων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, όπως και με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη διασφάλιση των καταθέσεων σε λίρες.

«Εφαρμόζοντας εργαλεία όπως εκείνα για τη διασφάλιση των νέων λογαριασμών καταθέσεων και αυξάνοντας την ελκυστικότητα της λίρας, θα μειώσουμε τον πληθωρισμό» δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Νουρεντίν Νεμπάτι, προσθέτοντας ότι μόλις επιτευχθεί σταθερότητα, η Άγκυρα θα ενισχύσει την παραγωγή και τις εξαγωγές.

Σχέδιο σε χρυσό που φυλάσσεται στο σπίτι

Ο Νεμπάτι είπε ότι θα ληφθούν πρωτοβουλίες  για να μεταφερθεί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ο χρυσός που κρύβουν οι πολίτες στα σπίτια τους. Οι αρχές υπολογίζουν ότι περίπου 5.000 τόνοι χρυσού είναι κρυμμένοι «κάτω από τα στρώματα», συνολικής αξίας 280 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Οι καταθέσεις σε λίρες έφτασαν τα 84 δισεκατομμύρια λίρες (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε  ο πρόεδρος Ερντογάν στις 20 Δεκεμβρίου» είπε ο Νεμπάτι, ξεχνώντας φυσικά να αναφέρει ότι οι περισσότερες καταθέσεις είναι σε συνάλλαγμα.

Ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι τιμές καταναλωτή θα  συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες. Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 25% για οικιακή χρήση και 50% για βιομηχανική χρήση τον Ιανουάριο, όπως ανακοίνωσε η δημόσια εταιρεία  BOTAŞ.

Οι τιμές της βενζίνης αυξήθηκαν επίσης πάνω από μισή λίρα ανά λίτρο ή περίπου 5%, ενώ οι τιμές του πετρελαίου ντίζελ κατά 1,29λίρες, σύμφωνα με την Ένωση Εργοδοτών Πρατηρίων (EPGIS).  Τα διόδια χρήσης αυτοκινητοδρόμων και γεφυρών αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 25%.

Οι Τουρκικοί Σιδηρόδρομοι αύξησαν τις τιμές των εισιτηρίων για τα τρένα υψηλής ταχύτητας κατά περίπου 20%. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα τσιγάρα και το αλκοόλ αυξήθηκε κατά 47%, καθιστώντας τα τσιγάρα περίπου 20% ακριβότερα και τις τιμές του αλκοόλ κατά περίπου 20%-33%.

«Η άνοδος του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποτίμηση της λίρας και στην αύξηση του κόστους της  ενέργειας» δήλωσε ο Χακάν Κάρα, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Bilkent και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Οι αρχές ενδέχεται να εφαρμόσουν ορισμένους ελέγχους τιμών και να αναπτύξουν πρόσθετα εργαλεία για τη στήριξη της λίρας, αλλά δεν είναι σαφές πώς αυτά τα μέτρα θα λειτουργήσουν» τόνισε ο Χακάν Κάρα. Προέβλεψε μάλιστα ότι πληθωρισμός του Ιανουαρίου θα πρέπει να αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube