Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου NATO – Ρωσίας: Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών
Η Μόσχα αναμένεται να βάλει στο τραπέζι τις προτάσεις της για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη
Συνομιλίες με τη Ρωσία στην έδρα του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στις Βρυξέλλες, θα έχουν σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, με κύριο στόχο την αποτροπή της επαπειλούμενης κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Η Μόσχα ωστόσο δεν μοιάζει διατεθειμένη για οποιαδήποτε χειρονομία κατευνασμού.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που θα συνεδριάσει το συμβούλιο NATO – Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 2002 αλλά έχει τεθεί σε «χειμερία νάρκη» από το 2019. Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν ενημέρωσε την Τρίτη τους αντιπροσώπους των 30 κρατών-μελών του NATO για τις συνομιλίες της στη Γενεύη με τον ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Ριάμπκοφ.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι», πάντως οι Ρώσοι μοιάζουν αποφασισμένοι «να συμμετάσχουν με σοβαρότητα» στη διαδικασία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πρεσβευτής ευρωπαϊκής χώρας στον οργανισμό.
Η Μόσχα θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρούτσκο, ο οποίος βλέπει στη σημερινή συναντηση «την ώρα της αλήθειας» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ρωσίας-NATO.
Στην κορυφή της ατζέντας των νατοϊκών είναι η ανησυχία τους πως η Ρωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία, όπως το 2014, όταν προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας. Χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώθηκαν στην περιοχή των συνόρων τους τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά της, η Μόσχα αναμένεται να βάλει στο τραπέζι τις προτάσεις της για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Αξιώνει το NATO να μη συνεχίσει τη διεύρυνσή του προς ανατολάς, να μειώσει τα οπλικά συστήματα και τον αριθμό των στρατιωτών που έχει αναπτύξει γύρω από τη ρωσική επικράτεια, καθώς και να δεσμευτεί ότι η διαδικασία εισδοχής της Ουκρανίας στο Σύμφωνο δεν θα προχωρήσει, κάτι που χαρακτηρίζεται κόκκινη γραμμή από την Ατλαντική Συμμαχία και το Κίεβο.
Μολονότι οι προσδοκίες για τις σημερινές συνομιλίες είναι χαμηλές, το NATO ελπίζει ότι θα επιτρέψουν να αρχίσει διαρκής διάλογος και θα αποτρέψουν τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης. Ο Γενικός Γραμματέας του Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε χαρακτηριστικά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα θεωρούσε καλό αποτέλεσμα το να συμφωνηθεί η συνέχιση των επαφών.
Το συμβούλιο ακολουθεί τις αμερικανορωσικές συνομιλίες τη Δευτέρα, που χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν έφεραν καμία απτή πρόοδο. Την ίδια ημέρα, έγιναν προπαρασκευαστικές επαφές ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Συμφώνου και την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι επισείουν την απειλή πως θα επιβάλουν κυρώσεις άνευ προηγουμένου στη Ρωσία εάν προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα επιμένει να αρνείται πως σχεδιάζει να επιτεθεί σε οποιονδήποτε.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP, Nαυτεμπορική