Weather Icon

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει την ΕΕ μιλώντας απευθείας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει την ΕΕ μιλώντας απευθείας με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Ενοχλημένη η Γαλλία από τη Ρωσία για το Ουκρανικό

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγοντας απευθείας συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ουκρανία, σύμφωνα με το Reuters.

Οι συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών θα ξεκινήσουν στη Γενεύη τη Δευτέρα μετά από μια αντιπαράθεση εβδομάδων σχετικά με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορά της με τη γειτονική Ουκρανία, με τους απεσταλμένους κάθε πλευράς να προσπαθούν να αποτρέψουν μια κρίση.

“Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να παρακάμψει την Ευρωπαϊκή Ένωση… θέλει να προκαλέσει ρογμές στη συνοχή της ΕΕ, η οποία παγιώνεται”, δήλωσε ο Ζαν-Ιβ λε-Ντριάν στην τηλεόραση BFM και στο ραδιόφωνο RMC. “Δεν μπορείτε να οραματιστείτε την ασφάλεια της ΕΕ χωρίς τους Ευρωπαίους”.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και παρόλο που η Μόσχα λέει ότι δεν σχεδιάζει να εισβάλει στον γείτονά της, ο Πούτιν απαίτησε νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί περαιτέρω προς ανατολάς.

“Ο Πούτιν πρότεινε να συζητήσει με το ΝΑΤΟ για να επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο στις ζώνες επιρροής του παρελθόντος… κάτι που θα σήμαινε ότι η Ρωσία θα αποκαθιστούσε το πνεύμα της Γιάλτας”, δήλωσε ο Λε Ντριάν αναφερόμενος στη διάσκεψη μεταξύ των συμμάχων τον Φεβρουάριο του 1945, η οποία έδωσε στη Σοβιετική Ένωση τον έλεγχο των ανατολικοευρωπαϊκών γειτόνων της. “Αυτή δεν είναι η άποψή μας, αλλά πρέπει να δεχτούμε τη συζήτηση”.

Η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα από την Ουκρανία το 2014, προκαλώντας κυρώσεις και καταδίκη από τη Δύση. Το Κίεβο επιθυμεί την επιστροφή του εδάφους.

Ο λε-Ντριάν δήλωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επιφέρει “σοβαρές στρατηγικές συνέπειες”, με μια επιλογή στο τραπέζι να είναι η αναθεώρηση του αγωγού Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Είπε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν ότι άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματά του από την περιοχή, το Παρίσι δεν το έχει δει ακόμη να συμβαίνει.

Ανώτεροι Γάλλοι και Γερμανοί διπλωμάτες συναντήθηκαν με Ρώσους ομολόγους τους στη Μόσχα την Πέμπτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών αναζωογόνησης των ειρηνευτικών συνομιλιών για την ανατολική Ουκρανία.

Πρόοδος στις συνομιλίες με Ιράν

Έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν, αν και ο χρόνος εξαντλείται, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας. Οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διάσωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 για το Ιράν συνεχίστηκαν τη Δευτέρα.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη έως τα τέλη Ιανουαρίου ή τις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά οι έντονες διαφορές παραμένουν με τα πιο δύσκολα ζητήματα να παραμένουν άλυτα. Το Ιράν έχει απορρίψει κάθε προθεσμία που επιβάλλουν οι δυτικές δυνάμεις.

“Παραμένω πεπεισμένος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε πρόοδος”, δήλωσε ο λε-Ντριάν. “Οδεύουμε προς μια θετική κατεύθυνση τις τελευταίες ημέρες, αλλά ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία, διότι αν δεν επιτύχουμε γρήγορα μια συμφωνία δεν θα υπάρχει τίποτα για να διαπραγματευτούμε”.

Ο όγδοος γύρος των συνομιλιών, ο πρώτος υπό τον νέο σκληροπυρηνικό πρόεδρο του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, συνεχίστηκε τη Δευτέρα αφού προστέθηκαν ορισμένα νέα ιρανικά αιτήματα σε ένα κείμενο εργασίας.

Ένα άλλο θετικό σημάδι αυτή την εβδομάδα ήταν η άφιξη στη Βιέννη του υφυπουργού Εξωτερικών της Νότιας Κορέας για να συζητήσει με το Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέρη την πιθανή αποδέσμευση 7 δισ. δολαρίων από δεσμευμένα ιρανικά περιουσιακά στοιχεία που κρατούνται στην ασιατική χώρα λόγω των αμερικανικών κυρώσεων. Οποιαδήποτε αποδέσμευση θα πρέπει να εγκριθεί από την Ουάσινγκτον.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube