Weather Icon
Καζακστάν 9 Ιανουαρίου 2022

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Στο Καζακστάν δεν αποκλείω την εμπλοκή ακραίων ισλαμιστών

Ανδρέας Ανδριανόπουλος: Στο Καζακστάν δεν αποκλείω την εμπλοκή ακραίων ισλαμιστών

Με την κατάσταση σε ορισμένες πόλεις του Καζακστάν να παραμένει έκρυθμη ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ανδριανόπουλος μιλά στο Liberal και επισημαίνει ότι Δύση, Ρωσία, αλλά και η Κίνα δεν επιθυμούν να προκληθεί αναστάτωση, καταγράφοντας και την αύξηση που σημειώθηκε τις ημέρες αυτές στο Ουράνιο. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο πίσω από το προφανές, την αντίδραση στις αυξήσεις της τιμής του αερίου, να υπάρχει μια οργανωμένη κίνηση από ακραίους μουσουλμάνους εκφράζοντας ανησυχία για ένα ντομινο εξελίξεων στον Καύκασο.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδριανόπουλο η γεωπολιτική σημασία του Καζακστάν κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι, όπως και το γεγονός πως είναι μια χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου παγκοσμίως, ενώ παράγει 1.600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Διαθέτει αέριο και χρυσό επίσης. Εύκολα μπορεί κάποιος να θεωρήσει πως αποτελεί μήλον της Έριδος, εν τούτοις τόσο η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ, όσο και η Ρωσία έχουν πολύ καλές σχέσεις με την κυβέρνηση, ενώ και η Κίνα δεν έχει όφελος από μια αναστάτωση όπως αυτή που καταγράφεται στη χώρα.

Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν ουδείς ωφελείται, ενώ και η Τουρκία δεν διαθέτει ερείσματα, αν και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα ακόμη και η αύξηση της τιμής ουρανίου που σημειώθηκε αυτές τις ημέρες είναι ενδεικτική του ότι δεν επιθυμεί κανείς αναταραχές.

Στο πλαίσιο αυτο ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος εκτιμά ως πιο πιθανό το σενάριο μια προσπάθειας εκμετάλλευσης της οικονομικής αναταραχής που έφερε η αύξηση του αερίου, σε συνδυασμο με την γενικότερη οικονομική κατάσταση τμήματος του πληθυσμού απο ακραία μουσουλμανικά στοιχεία. Παραπέμπει δε στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν άνδρες των αρχών τους οποίους αποκεφάλισαν.

Σημειώνει μάλιστα πως το μουσουλμανικό στοιχείο στο Καζακστάν και την ευρύτερη περιοχή είναι ισχυρό και οι παραφυάδες του ισλαμικού κράτους δεν θα δυσκολευόταν να αποκτήσουν εστίες.

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

– Εκτιμάτε πως η «εξέγερση» στο Καζακστάν οφείλεται σε οικονομικά και κοινωνικά αίτια ή είναι η αφορμή;

Το προφανές έναυσμα ήταν τα οικονομικά. Και όχι μόνο το ζήτημα της αύξησης της τιμής του αερίου για την κίνηση των οχημάτων, αλλά γενικότερα η οικονομική δυσπραγία η οποία επεκτείνεται και στην έλλειψη προιόντων και κυρίως στην έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, όπως τα κρέατα. Το Καζακστάν για να έχει συνάλλαγμα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος της κτηνοτροφίας του και τώρα αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις εξαγωγές για να έχουν απόθεμα. Αυτά σε συνδυασμό με την κατάργηση των επενδύσεων στα καύσιμα, κυρίως στο αέριο, με το οποίο σημειωτέον κινούνται τα περισσότερα οχήματα στη χώρα και ήταν σε πολύ χαμηλή τιμή και τώρα διπλασιάστηκε, πυροδότησε αντιδράσεις.

Αυτό εκτιμώ πως είναι το επιφανειακό. Δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει κάτι άλλο από πίσω. Και θα σας πως για ποιο λόγο. Οι ταραχές ξέσπασαν σε μια πόλη που βρίσκεται στο άκρα βορειοδυτικό κομμάτι της χώρας, στο Ζεοζάν. Αμέσως μετά την επόμενη μέρα ξέσπασαν ταραχές στο Αλμάτι, που βρίσκεται πανω από 1.500 χιλιόμετρα μακριά. Την τρίτη ημέρα στην Αστάνα, την πρωτεύουσα που έχει ονομαστεί πλέον Νουρ-Σουλτάν, που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα προς την άλλη πλευρά από το Αλμάτι. Είναι πολύ δύσκολο να έγινε όλο αυτό ξαφνικά, αυθόρμητα στα τέσσερα σημεία της χώρας.

Για τη συνέχεια Liberal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube