Weather Icon

Τουρκία: Όλοι περιμένουν μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα ενώ η λίρα αγγίζει το 15 έναντι του ευρώ

Τουρκία: Όλοι περιμένουν μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα ενώ η λίρα αγγίζει το 15 έναντι του ευρώ

Η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση διαρκείας και την Τετάρτη κινείται και πάλι σε χαμηλό όλων των εποχών. Η λίρα υποχωρεί άνω του 3%, στο 14,8 έναντι του δολαρίου την Τετάρτη, λόγω των προοπτικών για νέα μείωση των επιτοκίων αύριο από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) κατ’ επιταγήν του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και λίγο πριν από μια απόφαση πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ που ενδέχεται να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές.

Ο δείκτης μετοχών των αναδυόμενων αγορών (EM) της MSCI υποχώρησε κατά 0,5%, ενώ τα νομίσματα υποχώρησαν 0,1% πριν από την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης πολιτικής της Fed.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να περιγράψει τα σχέδιά της για σύσφιξη της πολιτικής και αύξηση των επιτοκίων το επόμενο έτος, κάτι που είναι πιθανό να πιέσει τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΜ.

“Αν και είναι σπάνιο να γίνουν αλλαγές στην πολιτική στις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, η Fed δέχεται τρομερή πίεση, δεδομένης της επιμονής του αυξανόμενου πληθωρισμού, να επιταχύνει την προηγουμένως ανακοινωθείσα μείωση στο ελάχιστο”, δήλωσε η Danielle DiMartino Booth, Διευθύνουσα Σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικής της Quill Intelligence.

Η τουρκική λίρα παραμένει μακράν το νόμισμα του EM με τη χειρότερη απόδοση φέτος, μετά το χαμηλό ρεκόρ των 14,99 νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναμένεται ευρέως να μειώσει ξανά τα επιτόκια την Πέμπτη, επεκτείνοντας την ανορθόδοξη νομισματική πολιτική του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 20% τον περασμένο μήνα, με φωνές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες μετρήσεις να μιλούν για πολύ μεγαλύτερο πραγματικό πληθωρισμό, κατηγορώντας την τουρκική κυβέρνηση για ψευδή στοιχεία.

Η TCMB έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης στο 15% από τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του σχεδίου του Ερντογάν να δώσει προτεραιότητα στις εξαγωγές και στον δανεισμό, παρόλο που οι οικονομολόγοι θεωρούν την κίνηση ως απερίσκεπτη. Η τράπεζα έχει παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πουλώντας δισεκατομμύρια δολάρια για να επιβραδύνει το sell-off.

Πέτρος Κράνιας

 

ΠΗΓΗ: Capita.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube