Weather Icon

Παντελής Σαββίδης: Γιατί υποστηρίζω ισχυρά την ευρωπαϊκή πορεία Σκοπίων-Αλβανίας!

Παντελής Σαββίδης: Γιατί υποστηρίζω ισχυρά την ευρωπαϊκή πορεία Σκοπίων-Αλβανίας!

Είμαι απο αυτούς που υποστηρίζουν με δύναμη την ευρωπαϊκή πορεία Σκοπίων και Αλβανίας. Θα αναρωτηθείτε γιατί;

Γράφει ο Παντελίδης Σαββίδης:

Προχθές πήγα σε μια δεξίωση που παρέθεσε ο Αλβανός Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη επ ευκαιρία της ίδρυσης του Αλβανικού κράτους.. Πήγα για να γνωρίσω την υπεύθυνη στη Θεσσαλονίκη του Συλλόγου Αποφοίτων Ελληνικών Πανεπιστημίων που ίδρυσαν Αλβανοί στα Τίρανα, την κ. Ανίλα Ματθαίου (παντρεμένη με Έλληνα, βοριοηπειρώτισα η ίδια). Θα συνεργασθούμε μαζί τους ως Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ για μια, τουλάχιστον, εκδήλωση: μια συγκέντρωση, ελπίζω σε χώρο που θα μας παραχωρήσει ο Δήμαρχος, των παιδιών που έχουν γονείς απο Ελλάδα και Αλβανία, για να καταθέσουν προβληματισμούς και αγωνίες τους.

Νομίζω θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση.

Πήγαμε, λοιπόν, μαζί με την Γραμματέα του Συλλόγου Αθηνά Παγώνη (αν δεν το γνωρίζετε η ταπεινότητά μου προεδρεύει του Συλλόγου εδώ και κοντά μια δεκαετία. Ελπίζω μέχρι τις εκλογές να καταφέρουμε να κάνουμε την παραπάνω εκδήλωση, πριν αποχωρήσω).

Συμπεράσματα απο την επίσκεψη;

1.-Ρώτησα πόσοι Αλβανοί είναι στην Ελλάδα. Μου είπαν 500.000 απο τους οποίους οι 250.000 στη Θεσσαλονίκη.

2.-Οι περισσότεροι με τους οποίους μίλησα μου δήλωσαν βορειοηπειρώτες. Άλλοι μου είπαν πως είναι βλάχοι, κυρίως, απο την Κορυτσά. Έβγαζαν έναν πηγαίο ελληνισμό που δεν τον συναντάς συχνά, ακόμη και σε Έλληνες.

3.-Οι πλέον προβληματισμένοι θεωρούν την Ελλάδα ως ατμομηχανή των Βαλκανίων. Μια κατάρρευση της Ελλάδας θεωρούν πως θα δημιουργήσει κρίση σε όλα τα Βαλκάνια. Αυτό το γνωρίζουν στην Αθήνα;

4.-Ο Γενικός Πρόξενος, ως διπλωμάτης ήταν λογικό να κάνει μια διπλωματική ομιλία αλλά ανέφερε πειστικά στοιχεία που η Ελλάδα βοήθησε την χώρα του. Το βαθύ αλβανικό κράτος έχει συνείδηση της βοήθειας που του προσέφερε και του προσφέρει η Ελλάδα.

5.-Όσους συνάντησα κατέχουν σημαντικές θέσεις στην Ελλάδα. Έχουν δικηγορικά γραφεία, γραφεία επιχειρήσεων, έχουν παντρευτεί Έλληνες και Ελληνίδες, έχουν σπίτια και περιουσία. Νοιώθουν την Ελλάδα δική τους. Όχι υποκριτικά. ¨Εχουν δέσει τη ζωή και το μέλλον τους μαζί της. Πολλών τα παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα και θεωρούν δεδομένο ότι είναι η πατρίδα τους.

6-Γνωρίζω τα ανοικτά ζητήματα Ελλάδας-Αλβανίας. Γνωρίζω, επίσης, και ένα ανθελληνικό κλιμα, κυρίως στο Βορρά και στους τσάμηδες. Και σε

7.-Περισσότερο διαχειρίσιμος είναι, επίσης, εντός Ε.Ε. και ο φιλοτουρκισμός μιας εκμαυλισμένης και διεφθαρμένης πολιτικής τάξης στα Τίρανα που, επίσης, υπάρχει.

8.-Αν η Αθήνα μπορούσε να διαμορφώσει πολιτική τα πράγματα δεν θα ήσαν όπως σήμερα. Την εποχή που ήμουν ενεργός δημοσιογράφος, σε μια αποστολή στα Τίρανα για την ΕΡΤ3 μίλησα με Αλβανούς αστούς. Αλβανούς, όχι βορειοηπειρώτες. Ήταν περήφανοι που τα παιδιά τους φοιτούσαν στο Αρσάκειο που είχε δημιουργηθεί στα Τίρανα. Αν θυμάμαι καλά έψαχναν μέσον να εγγράψουν και τα παιδιά φίλων τους στο ελληνικό σχολείο. Αυτο το γνωρίζουν στην Αθήνα; Θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν;

9.-Το βασικό ερώτημα είναι τι γίνεται με τη Βόρειο Ήπειρο και τους βορειοηπειρώτες. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα έχει περιορισμένα μέσα διαχείρισης της αλβανικής πολιτικής στο βορειοηπειρωτικό. Έχει αποκλειστεί, και σωστά, η σκληρή αντιπαράθεση και τα ήπια μέσα δεν αποδίδουν. Εντός Ε.Ε. και κατά τη διαδικασία ένταξης, θα υπάρχουν περισσότερα μέσα πίεσης για συμμόρφωση.

10.-Θα ήθελα να σημειώσω, ακόμη πως και η περίπτωση Κατσίφα διαφορετική εξέλιξη θα είχε με μια Αλβανία εντός παρά εκτός Ένωσης. Με την Αλβανία εντός ένα μέρος της επιθυμίας των Βορειοηπειρωτών για στενότερη επαφή με την Ελλάδα ικανοποιείται. Ο γεωγραφικός χώρος, ουσιαστικά, ενοποιείται και οι διαδικασίες όσμωσης πολιτικής και οικονομικής με τον ελληνικό χώρο γίνονται πιο εύκολες.
Και με τα Σκόπια ισχύουν ανάλογα. Πολλοί πολίτες της γειτονικής χώρας έχουν αγοράσει σπίτια, γραφεία και καταστήματα στην Ελλάδα την οποία επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά.

Οι περισσότεροι Αλβανοί νοιώθουν κοντύτερα στη Θεσσαλονίκη. Για τους σκοπιανούς αυτό είναι απολύτως επιβεβαιωμένο. Έτσι με τα Σκόπια και την Αλβανία εντός Ε.Ε. η Θεσσαλονίκη αποκτά πλεονεκτήματα που σήμερα δεν τα έχει.
Αν ευημερούν οι γειτονικοί λαοί τότε και οι εθνικισμοί τους υποχωρούν. Και η επαφή με τους Έλληνες τους δίνει μια πραγματική εικόνα των προθέσεων του ελληνικού λαού. Η εικόνα που έχουν σχηματίσει απο κέντρα των χωρών τους που επιθυμούν την εθχρότητα είναι αρνητική. Η επαφή τους δίνει την πραγματική διάθεση απέναντί τους της ελληνικής κοινωνίας.
Η φωτογραφία μάρτυρας της συμμετοχής μας στη δεξίωση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube