Weather Icon
Απόψεις , Λιβύη 21 Δεκεμβρίου 2021

Η άνοδος του γιου του Καντάφι σπέρνει το χάος στις λιβυκές εκλογές και ανησυχεί τη Δύση

Η άνοδος του γιου του Καντάφι σπέρνει το χάος στις λιβυκές εκλογές και ανησυχεί τη Δύση

του Jade

Οι προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου στη Λιβύη δεν θα διεξαχθούν. Αυτό είναι τώρα σίγουρο. Αναμένεται μόνο την επίσημη ανακοίνωση από την Ύπατη Εθνική Εκλογική Επιτροπή. Η Λιβύη κινδυνεύει με νέα μεταβίβαση της εξουσίας, καθώς ο πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα και ο αρχηγός του κράτους Μοχάμεντ Γιουνίς Αχμέντ αλ-Μάντφι, φέρεται να απομακρύνθηκαν από το αξίωμά τους ταυτόχρονα με τις εκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες. Η υποχρέωση τους ολοκληρώθηκε καθώς συνδεόταν με την εκλογική διαβούλευση.

Η υποψηφιότητα του Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι κατάστρεψε την ήδη επισφαλή ισορροπία μεταξύ των φατριών που ανταγωνίζονται για την εξουσία στη Λιβύη. Η χώρα χωρίζεται σε τρεις μεγάλες ζώνες επιρροής. Η Τριπολιτάνια τελεί σε μεγάλο βαθμό υπό την προστασία της τουρκικής κυβέρνησης, η Κυρηναϊκή – σήμερα η μόνη «ήρεμη» περιοχή – κυβερνάται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαφτάρ και τελεί υπό ρωσική και αιγυπτιακή επιρροή. Και τέλος το Φεζάν, δεξαμενή μεγάλου μέρους του λιβυκού πλούτου με το 70% των υδρογονανθράκων. Ακριβώς στην εκλογική περιφέρεια της Σεμπά, της σημαντικότερης πόλης του Φεζάν, ο Σαΐφ Αλ Ισλάμ Καντάφι είχε παρουσιάσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Λιβυκής Δημοκρατίας.

Οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για διεαγωγή των εκλογών έχουν σταματήσει λόγω των τριβών μεταξύ των διαφόρων παραγόντων της λιβυκής πολιτικής. Εάν η ψηφοφορία ήταν πραγματικά ελεύθερη, η Λιβύη θα επέλεγε αναμφίβολα τον Σαίφ Αλ Ισλάμ ως νέο αρχηγό κράτους. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όλων των προεκλογικών δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης και τους φορείς κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες εβδομάδες. Το όνομα του Καντάφι θα είχε νικήσει όλους τους ανταγωνιστές: μια ήττα εποχής για τα Ηνωμένα Έθνη και για τους νέους ηγέτες της Λιβύης μετά το 2011.

Σαφή μηνύματα προέρχονται από την πολιτική και στρατιωτική σφαίρα. Την περασμένη εβδομάδα, η Τρίπολη τέθηκε και πάλι υπό τον έλεγχο ένοπλων πολιτοφυλακών. Η Ταξιαρχία Αλ Σαμούντ του συνταγματάρχη Salah Badi έδειξε την πλήρη ανακολουθία του ντουέτου Dbeibah/AlMenfi. Μέσα σε λίγες ώρες, τα οχήματα του συνταγματάρχη Badi έθεσαν υπό έλεγχο τα βασικά σημεία εξουσίας στην Τρίπολη, από το προεδρικό μέγαρο μέχρι το Υπουργείο Άμυνας.

Την ίδια στιγμή, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός πολιορκούσε την πόλη Σεμπά. Ο στόχος των στρατευμάτων του στρατηγού Χαφτάρ ήταν να θέσουν την 116η Ταξιαρχία υπό τον έλεγχό τους. Η αποστολή ολοκληρώθηκε. Ο στρατός του Χαφτάρ ελέγχει πλέον δύο από τις τρεις κύριες περιοχές της Λιβύης.

Αυτό που φαίνεται να είναι το προοίμιο ενός εμφυλίου πολέμου είναι στην πραγματικότητα ένα «παιχνίδι κινδύνου» που χρησιμεύει για την επανατοποθέτηση των δυνάμεων στο έδαφος και την αποκατάσταση μιας σταθερής ισορροπίας. Για τον Ντμπέμπα και τον Αλ Μένφι, δεν υπάρχει καμία ελπίδα να παραμείνουν στο πηδάλιο της χώρας μετά την προθεσμία της 24ης Δεκεμβρίου. Η μεγάλη επίπονη είναι ο Aquila Saleh, πρώην αρχηγός του κράτους στη Λιβύη μεταξύ 2014 και 2015. Μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα υπέρ του Φαγιέζ Αλ Σεράι (του προέδρου που επιβλήθηκε στη Λιβύη από τη διεθνή κοινότητα), ο Σάλεχ συνέχισε το έργο πολιτικής υφής του από το Τομπρούκ. Υποψήφιος στις εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου, ο Λίβυος πολιτικός κατάφερε να βρει μια λύση που να ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις. Μια «ενωτική» λύση που συνίσταται στο να ευθυγραμμιστούν όλοι κατά της επιστροφής ενός Καντάφι στην εξουσία.


Έτσι, οι αιώνιες αντιπαλότητες προορίζονται να μετατραπούν σε βολικές συμμαχίες στο εγγύς μέλλον. Το σχέδιο του Σαλέχ περιλαμβάνει τη δημιουργία ορισμένων στοιχείων εγγύησης. Με τον ηλικιωμένο ηγέτη από την πόλη Αλ Κουμπά ως πρόεδρο του έθνους, η ηγεσία της κυβέρνησης θα ανατεθεί στον φιλότουρκο Φατχί Μπασάγκα, πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Αλ Σεράι. Το εισιτήριο Σάλεχ-Μπασάγκα δεν είναι καινούργιο. Οι δύο άνδρες παρουσιάστηκαν μαζί στις τελικές ψηφοφορίες του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης στη Γενεύη (LPDF, μια σειρά ενδο-λιβυκών συναντήσεων που ξεκίνησαν στα τέλη του 2020, με στόχο την ταχεία επίτευξη των εκλογών στη Λιβύη και την δημοκρατική νομιμότητα των λιβυκών θεσμών). Οι εκλογές της 18ης Ιανουαρίου 2021 είδαν τον Σάλεχ και τον Μπασάγκα (και οι δύο υποστηρίζονται από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ) να ηττώνται με πέντε ψήφους διαφορά από δύο σχεδόν άγνωστους πολιτικούς: τον σημερινό πρωθυπουργό Dbeibah και τον πρόεδρο Al Manfi.

Η κυβέρνηση της Λιβύης θα έχει επίσης δύο αντιπροέδρους. Το όνομα ενός από τους δυο είναι βέβαιο: του Καλέντ Αλ Μίσρι, ενός από τους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Λιβύη. Ο Αλ Μίσρι είχε ανακοινώσει εδώ και μήνες ότι η Αδελφότητα δεν θα συμμετείχε στις εκλογές.

Παραμένει να διευκρινιστεί ο ρόλος του τρίτου παράγοντα-κλειδιού της Λιβύης: του στρατηγού Χαφτάρ.

Ο τελευταίος διαδραμάτισε μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Μπασάγκα. Ο Χαφτάρ, ή όποιος τον αντικαταστήσει, θα αναλάβει τον συντονισμό του στρατιωτικού αμυντικού συστήματος για ολόκληρη τη Λιβύη. Μόλις πριν από ενάμιση χρόνο, οι πολιτοφυλακές του Χαφτάρ και τα εθνικά κυβερνητικά στρατεύματα (υποστηριζόμενα από το τουρκικό άγημα) συγκρούστηκαν στην επιχείρηση Ηφαίστειο της Οργής για την κατάκτηση της Τρίπολης. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε.Ο Μουαμάρ Καντάφι εκτελέστηκε βάναυσα από «αντάρτες» που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις 20 Οκτωβρίου 2011 κοντά στη Σύρτη.

Το φάντασμα του Καντάφι, το οποίο ενσαρκώνεται συμβολικά από τον μεγαλύτερο γιο του, είναι αρκετά τρομακτικό για να αναγκάσει τους δύο πρώην αντιπάλους να σφυρηλατήσουν μια νέα συμμαχία. Η συμφωνία υποβλήθηκε επίσης στην τουρκική κυβέρνηση για εξέταση, η οποία έδωσε το πράσινο φως. Μόλις τεθεί σε ισχύ, η κυβέρνηση Σάλεχ-Μπασάγκα θα πρέπει να ορίσει νέα ημερομηνία για τις εκλογές. Αλλά το χρονικό πλαίσιο θα είναι μεγάλο. Θα πρέπει πρώτα να διευθετήσουν τους λογαριασμους, μια για πάντα, με τον «παλιό εχθρό» του πάντα: το φάσμα του Καντάφι.

πηγή: https://www.aubedigitale.com/

L’ascension du fils de Kadhafi sème le chaos dans les élections libyennes et inquiète l’Occident (reseauinternational.net)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube