Weather Icon
Τουρκία 3 Δεκεμβρίου 2021

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Τουρκίας

Fitch: Υποβάθμισε σε αρνητικό το outlook της Τουρκίας

Η ιδεολογικοποίηση οδηγεί πάντα την οικονομία στο βάραθρο – Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης Fitch

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την προοπτική (outlook) της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας σε «αρνητική», από «σταθερή», λόγω των κινδύνων που προκαλεί η νομισματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας και  ιδιαίτερα της συνεχιζόμενης αύξησης του πληθωρισμού.

«Η διατήρηση ενός αρνητικού πραγματικού επιτοκίου, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα- εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών- και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την μέχρι τώρα πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση», αναφέρει στην έκθεση αξιολόγησης ο οίκος Fitch.

Από την αρχή του χρόνου, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του δολαρίου, με τον οίκο Fitch να προειδοποιεί ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν πρόωρη καθώς ο πληθωρισμός ήταν σε ανοδική πορεία. 

Η Στατιστική Υπηρεσία στην Αγκυρα ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 21,31% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή εδώ και τρία χρόνια, με τους περισσότερους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι  το 2022  θα μπορούσε ο πληθωρισμός να σκαρφαλώσει στο 30%. 

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή υποτίμηση του νομίσματος, καθώς  τα εισαγόμενα προϊόντα ,όπως φάρμακα, πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες πρέπει να αγοραστούν ακριβότερα στο εξωτερικό. Ο υψηλός πληθωρισμός μειώνει το εισόδημα και τις αποταμιεύσεις των Τούρκων, γεγονός που θέτει πολλά νοικοκυριά σε δύσκολη θέση. Οι ειδικοί κατηγορούν τον Τούρκο πρέοδρο Ερντογάν για αυτό, καθώς με την προτροπή του, η κεντρική τράπεζα μείωσε τους τελευταίους μήνες τα επιτόκια κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, παρά τον υψηλό πληθωρισμό. 

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αλλάξει μέχρι τώρα τέσσερις διοικητές στην Κεντρική Τράπεζας τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ενώ προχθές υπέβαλε την παραίτησή του και ο υπουργός Οικονομικών Λουτφί Ελβάν. Ο διάδοχός του, Νουρεντίν Νεμπάτι, υποστήριξε μάλιστα στο Twitter ότι «δεν είναι πρόβλημα» να διατηρηθούν τα επιτόκια χαμηλά, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

naftemporiki.gr 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube