REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 18 Δεκεμβρίου 2021

Έκθεση των ΗΠΑ: «Η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης για ξένους τρομοκράτες μαχητές»

Έκθεση των ΗΠΑ: «Η Τουρκία είναι χώρα διέλευσης για ξένους τρομοκράτες μαχητές»

Η «Έκθεση για την τρομοκρατία» του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, … εκθέτει την Τουρκία ως χώρα πηγή και διακίνησης τρομοκρατών

Δημοσιεύτηκε η «Έκθεση για την τρομοκρατία», η οποία δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και εξετάζει κάθε χώρα μία προς μία. Στο τμήμα Τουρκίας της έκθεσης, αναφέρεται ότι «υπάρχει μάχη κατά τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK, το DHKP/C και το ISIS». Αναφέρει επίσης η έκθεση ότι η χώρα είναι «χώρα διέλευσης και πηγής ξένων τρομοκρατών μαχητών».

Η έκθεση υπενθυμίζει επίσης ότι η Τουρκία είναι μέρος του Συνασπισμού κατά του ISIS και του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Τρομοκρατίας:

“Η Τουρκία είναι μια χώρα πηγής και διέλευσης για ξένους τρομοκράτες μαχητές που θέλουν να ενταχθούν στο ISIS και σε άλλες τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν στη Συρία και το Ιράκ και θέλουν να φύγουν από αυτές τις χώρες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, η Τουρκία από το 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2020 απέλασε 8.143 άτομα που είναι ύποπτα για δεσμούς με την τρομοκρατία, ενώ υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα. Σύμφωνα με δημόσιες πηγές, μέχρι τα τέλη του 2020, η Τουρκία έχει συλλάβει 2.343 ύποπτους υποστηρικτές του ISIS και κινήθηκε νομικά εναντίον 333 από αυτούς.

Η Τουρκία, επίσης, μερικές φορές απελαύνει ξένους τρομοκράτες μαχητές χωρίς να ειδοποιήσει εκ των προτέρων τη χώρα-στόχο. Ωστόσο, μετά το τελεσίγραφο που δόθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν τους πολίτες τους πίσω το 2019, ο συντονισμός με αυτές τις χώρες έχει βελτιωθεί.

Σύμφωνα με το BBC Turkish, η έκθεση αναφέρει τις δραστηριότητες του PKK και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας κατά του PKK στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία. Ωστόσο, το όνομα του YPG, το οποίο η Άγκυρα «αποδέχθηκε ως τρομοκρατική οργάνωση με το σκεπτικό ότι είναι το συριακό παρακλάδι του PKK», δεν αναφέρεται.

Στο τέλος της ενότητας για το PKK, αναφέρεται ότι «Οι πολιτικές κρατήσεις και συλλήψεις που έγιναν με την κατηγορία της υποστήριξης ή βοήθειας του PKK με στόχο δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και πολιτικούς συνεχίστηκαν το 2020».

Στην έκθεση, η οποία αναφέρεται επίσης στην οργάνωση Γκιουλέν, ο όρος «πολιτική προσωπικότητα που είναι στην εξορία οικειοθελώς» χρησιμοποιείται για τον Φετουλάχ Γκιουλέν και αναφέρεται ότι «μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, η κυβέρνηση όρισε αυτό το κίνημα ως τρομοκρατική οργάνωση Φετουλάχ – FETO».

Η έκθεση περιλαμβάνει για άλλη μια φορά τη δήλωση, η οποία είχε συμπεριληφθεί και σε προηγούμενες εκθέσεις και η οποία προκάλεσε την αντίδραση της Τουρκίας: «Η FETO δεν θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι νομικές διαδικασίες κατά των οποίων στοχοποιείται η οργάνωση Γκιουλέν αναφέρονται επίσης στην έκθεση:

«Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να συλλαμβάνει και να συλλαμβάνει τόσο αλλοδαπούς κατοίκους στην Τουρκία όσο και Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων ντόπιων υπαλλήλων στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία, κυρίως λόγω της σχέσης τους με το FETO, μετά από ανεπαρκή στοιχεία και πολύ σύντομη δικαστική διαδικασία. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, η κυβέρνηση απέλυσε περισσότερους από 125.000 δημόσιους υπαλλήλους από τις θέσεις τους σε δημόσιους θεσμούς, συνέλαβε περισσότερους από 96.000 πολίτες και έκλεισε περισσότερες από 1.500 ΜΚΟ για σύνδεση με το FETO».

Στην έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που κατηγορεί την Τουρκία ότι «χρησιμοποιεί τον ευρύ ορισμό της τρομοκρατίας για να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση και την ελευθερία της έκφρασης», εξετάστηκαν 14.186 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους πρώτους επτά μήνες του έτους, με βάση στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών και αναφέρθηκε ότι 6.743 χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποβλήθηκαν σε έρευνα «με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας».

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube