REAL TIME |

Weather Icon
Video , Ισπανία , Τουρκία 24 Νοεμβρίου 2021

Τουρκία | Θέλει να φτιάξει μέγα της θαλάσσης κράτος

Τουρκία | Θέλει να φτιάξει μέγα της θαλάσσης κράτος

Με το κλειδί της Ιστορίας: Δείγμα των προθέσεων της νεοθωμανικής Τουρκίας! Όνειρα και φιλοδοξίες για ναυτικό που θέλει να επεκταθεί σε ωκεανούς! Θέλουν να φτιάξουν ένα μέγα της θαλάσσης κράτος τουρκιστί…

Τη συμφωνία της Τουρκίας με την Ισπανία την αγορά ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου και πιθανώς ενός υποβρυχίου διαπραγματεύεται η εκπομπή «Με το κλειδί της Ιστορίας» με τον Γιάννη Θεοδωράτο.

Το ρεπορτάζ

Στην ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων με την Ισπανία προχωρά η Τουρκία, σε μία προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που δημιούργησε στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με υπερσύγχρονα γαλλικά οπλικά συστήματα, όπως τα μαχητικά Rafale και οι φρεγάτες Belharra. Άγκυρα και Μαδρίτη, έχοντας τα τελευταία χρόνια αναπτύξει κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις στην περιοχή της Μεσογείου, έχουν προχωρήσει στην σύναψη στενών διπλωματικών, αμυντικών και οικονομικών σχέσεων με στόχο η μεν πρώτη να βρει ερείσματα στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η δεύτερη να βάλει φρένο στην προσπάθεια της Γαλλίας να ανακτήσει, εκ νέου, τον ηγετικό της ρόλο στη Βόρειο Αφρική και την εγγύς Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μία προοπτική που έχει θορυβήσει την Ισπανία, (αλλά και την Ιταλία) με τη Μαδρίτη να βάζει εμπόδια στους στόχους του Παρισιού, καθώς σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να δει τη Γαλλία σε ρόλο περιφερειακής δύναμης, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα ξεκάθαρα κατά τον λιβυκό εμφύλιο όταν οι δύο πλευρές υποστήριξαν αντίπαλες παρατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 17 Νοεμβρίου 2021, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεθ στην Άγκυρα, όπου σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκε στα αεροπλανοφόρα που κατασκευάζει με την Ισπανία, ενώ ανέφερε ότι συμφώνησαν με το Κρεμλίνο να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες από τη συμφωνία συμπαραγωγής των S-400 με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελληνική πλευρά έχει εγείρει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων Ευρωπαϊκών Κρατών προς την Τουρκία.

Το ζήτημα αυτό είχε τεθεί μετ’επιτάσεως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την σχετική συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε αποστείλει επιστολή στην τότε Ισπανίδα ομόλογό του Arancha González Laya τον Οκτώβριο του 2020, στην οποία υπενθύμιζε την υποχρέωση των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σέβονται την Κοινή Θέση 2008/944, η οποία υπογραμμίζει ότι: “Τα Κράτη Μέλη είναι αποφασισμένα να αποτρέψουν την εξαγωγή στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή διεθνείς επιθετικές ενέργειες, ή να συμβάλει σε περιφερειακή αποσταθε¬ροποίηση.”

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υιοθέτησε Συμπεράσματα, στις 14 Οκτωβρίου 2019, όπου επανέλαβε την ανωτέρω Κοινή Θέση, με αφορμή την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στην Βόρεια Συρία.

Το ζήτημα αυτό, καθώς ο εν γένει αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τέθηκε και κατά την συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον νέο Ισπανό ομόλογό του José Manuel Albares, κατά την διάρκεια διμερούς συνάντησης τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ενόχληση της Αθήνας σχετίζεται με το γεγονός πως Τουρκία και Ισπανία προχωρούν σε ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης. Με στόχο να απαντήσει στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία ο Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση του με τον Πέδρο Σάντσεθ επιχείρησε να προτάξει την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ισπανίας – Τουρκίας, δηλώνοντας πως προσβλέπει στην αγορά ενός δεύτερου ισπανικού αεροπλανοφόρου και πιθανώς και ενός υποβρυχίου, ενώ υπέγραψε μαζί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό έξι συμφωνίες, για συνεργασία σε τομείς που αφορούν την ενέργεια, μέχρι την αντιμετώπιση καταστροφών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube