Weather Icon

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο! Ο Σάββας Καλεντερίδης χορεύει τον Σέρρα – Πυρρίχιο χορό στη Σχολή Ευελπίδων (ΦΩΤΟ)

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο! Ο Σάββας Καλεντερίδης χορεύει τον Σέρρα – Πυρρίχιο χορό στη Σχολή Ευελπίδων (ΦΩΤΟ)

Σάββας Καλεντερίδης: Συγκλονιστικό ντοκουμέντο! Σέρρα – Πυρρίχιος χορός  στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Φωτογραφία που ξυπνά αναμνήσεις από την εποχή που σπούδαζε ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του Infognomonpolitics.gr.

Ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στο Facebook! Η φωτογραφία σε παραπέμπει σε άλλες εποχές. Τότε που δεν υπήρχαν τα κινητά και η πιο εύχρηστη φωτογραφική μηχανή που θα ομοίαζε με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα σε αμεσότητα παράδοσης του προϊόντος δηλαδή της φωτογραφίας, ήταν οι Polaroid.

Ο στρατηγός Νίκος Ταμουρίδης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, μία εικόνα με τέσσερις μαυροφορεμένους νέους στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Φορούν παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, την ξακουστή ζίπκα και χορεύουν Σέρρα. Είναι ο Πυρρίχιος, ο αρχαιότερος ελληνικός πολεμικός χορός, στον οποίο αναφέρονται ο Όμηρος και ο Ξενοφώντας και διέσωσαν οι Πόντιοι, σε μία μορφή που πλησιάζει την πύρριχη, όπου άνδρες χωρίς οπλισμό χορεύουν είτε σε κύκλο, είτε σε ευθεία γραμμή.

«ὄρχησιν λέγοι. τὴν πολεμικὴν δὴ τούτων, ἄλλην οὖσαν τῆς εἰρηνικῆς, πυρρίχην ἄν τις ὀρθῶς προσαγορεύοι, τάς τε εὐλαβείας πασῶν πληγῶν καὶ βολῶν ἐκνεύσεσι καὶ ὑπείξει πάσῃ καὶ ἐκπηδήσεσιν ἐν ὕψει καὶ σὺν ταπεινώσει μιμουμένην, καὶ τὰς ταύταις ἐναντίας, τὰς ἐπὶ τὰ δραστικὰ φερομένας αὖ σχήματα, ἔν τε ταῖς τῶν τόξων βολαῖς καὶ ἀκοντίων καὶ πασῶν πληγῶν μιμήματα ἐπιχειρούσας μιμεῖσθαι· τό τε ὀρθὸν ἐν τούτοις καὶ τὸ εὔτονον, τῶν ἀγαθῶν σωμάτων (815β) καὶ ψυχῶν ὁπόταν γίγνηται μίμημα, εὐθυφερὲς ὡς τὸ πολὺ τῶν τοῦ σώματος μελῶν γιγνόμενον, ὀρθὸν», λέει ο Πλάτων στους «Νόμους», τον τελευταίο και εκτενέστερο πλατωνικό διάλογο που γράφτηκε προς το τέλος της ζωής του.

Δηλαδή «τον πολεμικό χορό που διαφέρει από τον ειρηνικό, θα μπορούσαμε να τον ονομάσει κανείς σωστά πυρρίχιο. Αυτός μιμείται, απ’ τη μια μεριά. τις κινήσεις που κάνει κάποιος για να αποφύγει όλα τα χτυπήματα που του έρχονται από κοντά ή από μακρυά, να πέφτει στο πλάι, να υποχωρεί, να πηδά ψηλά, να πέφτει χαμηλά• κι από την άλλη μεριά, τις αντίθετες κινήσεις που προσπαθούν να μιμηθούν τις επιθετικές στάσεις, τις βολές δηλαδή των τόξων και τις ρίψεις των ακοντίων και τις χειρονομίες που μιμούνται κάθε είδους χτύπημα. Το σωστό και το συντονισμένο που υπάρχει σ’ αυτούς τους χορούς, όταν γίνεται μίμηση των ωραίων σωμάτων και των ωραίων ψυχών, πραγματοποιείται όταν το σύνολο των μελών του σώματος διατηρεί την ευθύτητα των γραμμών του».

Αυτές τις κινήσεις αποτύπωσαν οι τέσσερις νέοι «ζιπκαλήδες» στον ετήσιο χορό της Σχολής Ευελπίδων, την άνοιξη του 1979 στην αίθουσα εκδηλώσεων της σχολής. Τον Σέρρα χορεύουν, όπως φαίνεται στη φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά, ο Παύλος Στεφανίδης, ο Σάββας Καλεντερίδης, ο Στάθης Πανυτσίδης και ο Νίκος Ταμουρίδης.

Ο Στεφανίδης με τον Ταμουρίδη είναι τεταρτοετείς, ενώ ο Καλεντερίδης με τον Πανυτσίδη τριτοετείς. Η τετράδα είχαν δημιουργήσει μία πολύ καλή ομάδα χορού στη Σχολή, κάτι που αποτυπώνεται στη φωτογραφία που ανήρτησε ο στρατηγός ε.α. Ταμουρίδης, ο οποίος γεννήθηκε στην Πυλαία Φερών Αλεξανδρούπολης και έχει καταγωγή από τη Λίτσασα της Νικόπολης.

Δείτε τη φωτογραφία:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube