Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία , Τουρκία 16 Νοεμβρίου 2021

S-400: Κλιμακώνει ο Ερντογάν – Ορισμένα τμήματα θα παράγονται στην Τουρκία

S-400: Κλιμακώνει ο Ερντογάν – Ορισμένα τμήματα θα παράγονται στην Τουρκία

Ορισμένα τμήματα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, που προκάλεσε κρίση μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, θα παράγονται στην Τουρκία.

Ο Aleksandr Miheyev, Γενικός Διευθυντής της Rosoboronexport, της ρωσικής εταιρείας εξαγωγών αμυντικής βιομηχανίας, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Dubai Airshow Aviation Fair και είπε:

“Θα συνεργαστούμε με την Τουρκία για την τεχνολογία που σχετίζεται με τους S-400. Εντοπίζουμε ορισμένα εξαρτήματα που θα παράγονται στην Τουρκία, έχουν αρχίσει να γίνονται εργασίες γι’ αυτό το θέμα».

Σύμφωνα με άρθρο της Duvar, ο Miheyev υπενθύμισε ότι η συμφωνία των δύο χωρών για το σύστημα αεράμυνας περιλαμβάνει την προμήθεια των S-400, καθώς και τον όρο ότι ένα μέρος των εξαρτημάτων του συστήματος θα παράγονται στην Τουρκία. Ο Ρώσος αξιωματούχος δεν κοινοποίησε λεπτομέρειες σχετικά με τα τμήματα του συστήματος που θα παραχθούν στην Τουρκία.

Ο Miheyev, στην ερώτηση για το πότε μπορεί να υπογραφεί συμφωνία για την προμήθεια μιας νέας μοίρας αμυντικού συστήματος S-400 από την Τουρκία και εάν η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει μεταφορά τεχνολογίας, απάντησε ως εξής:

“Η Rosoboronexport είναι έτοιμη να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης της συνεργασίας για το σύστημα S-400. Λαμβάνουμε όλες τις αποφάσεις μαζί με τον εταίρο μας. Και βασίζουμε τις αποφάσεις μας στις διακυβερνητικές συμφωνίες των μερών και στις συμφωνίες που καθορίζονται από τις συμβάσεις. “

Δηλώνοντας ότι η Rosoboronexport «εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που απέρρεαν από την πρώτη συμφωνία για την παράδοση συστημάτων S-400 στην Τουρκία χωρίς κανένα παράπονο από την τουρκική πλευρά», ο Miheyev είπε, «Είμαι βέβαιος ότι η τουρκική πλευρά θα ανακοινώσει εάν τελικά συμφωνηθεί μια νέα σύμβαση».

Η Τουρκία με την πρώτη παραγγελία αγόρασε 4 πυροβολαρχίες S-400 από τη Ρωσία. Ο ρωσικός Τύπος έγραψε ότι η συμφωνία, η οποία περιλαμβάνει την εν λόγω προμήθεια, είναι αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αξιωματούχοι της Rosoboronexport ανακοίνωσαν ότι είχαν εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα, παραδίδοντας όλα τα μέρη του συστήματος αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων, στην Τουρκία τον Οκτώβριο του 2019.

Υπάρχει επίσης στη συμφωνία του πρώτου συστήματος S-400 μια επιλογή, η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια ενός νέου συστήματος στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Τουρκία θέλει να αγοράσει το δεύτερο σύστημα S-400, θα δοθεί προτεραιότητα στην παράδοση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει μια σειρά κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), με το σκεπτικό ότι αγόρασε ένα αμυντικό σύστημα από τη Ρωσία παρά το γεγονός ότι είναι χώρα του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία κατέληξε επίσης σε συμφωνία για την προμήθεια S-400 στην Ινδία και ανακοινώθηκε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την παράδοσή τους. Η στάση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό θα επηρεάσει και τις επόμενες διαδικασίες.

Πηγή: ahval

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube