Weather Icon
Video , Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 22 Οκτωβρίου 2021

Θαρσείν χρή! Όλη η ελληνική δύναμη σε θέση μάχης

Θαρσείν χρή! Όλη η ελληνική δύναμη σε θέση μάχης

Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκούρης: Θαρσείν χρη! Πώς γαζώσαμε το τουρκικό υποβρύχιο το 1997! Όλη η ελληνική δύναμη πήρε θέση μάχης.

Στο τι έγινε με το τουρκικό υποβρύχιο στο Φαρμακονήσι το Πάσχα του 1997* ρίχνει ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κολοκούρης, ο οποίος εξηγεί γιατί πρέπει να επεκταθούν άμεσα τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ.

Ο Υποστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κολοκούρης στην εκπομπή LEADERS στο Star με τον Ηλία Παπανικολάου, στις 11 Οκτωβρίου 2021.

 

*Στις 27 Απριλίου του 1997, έναν χρόνο μετά τα Ίμια, ημέρα Κυριακή κατά την οποία στην Ελλάδα εορτάζεται το Άγιο Πάσχα, συνέβη σημαντική ναυτική πρόκληση. Συγκεκριμένα περί ώρα 10:20 εμφανίσθηκε με κατεύθυνση από Νότο προς Βορρά το Τουρκικό Υποβρύχιο S-350 YLDIRAY, σε απόσταση περίπου 1200 μέτρων από την ανατολική πλευρά του νησιού, πλέοντας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Κατά την υπόψη χρονική περίοδο στο Φαρμακονήσι υπήρχε στρατιωτικό τμήμα Πεζοναυτών του οποίου ο Διοικητής Λοχαγός Κωνσταντίνος Κολοκούρης, ανέλαβε την πρωτοβουλία για λόγους κυρίως ”ηθικής τάξης ” να διατάξει την εκτέλεση πυρών αντιαρματικών όπλων και πολυβόλων.

Το στοιχείο πολυβόλου FN MAG των 7,62 mm άνοιξε πυρ εναντίον του υποβρυχίου που βρισκόταν σε απόσταση 800 περίπου μέτρων από το νότιο άκρο του νησιού. Οι βολίδες χτυπούσαν το τουρκικό υποβρύχιο. Ο επικεφαλής βλέποντας ότι το υποβρύχιο συνεχίζει την πορεία του διέταξε το στοιχείο αντιαρματικού STRIM 89 να ανοίξει πυρ. Δύο βλήματα εκτοξεύτηκαν χωρίς όμως αποτέλεσμα καθώς το υποβρύχιο βρισκόταν εκτός του μέγιστου βεληνεκούς του αντιαρματικού.

Ωστόσο η έκρηξη των βλημάτων στο νερό τρομοκράτησε τους Τούρκους που άρχισαν πανικόβλητοι διαδικασίες ταχείας κατάδυσης. Τα πυρά όμως που είχε δεχθεί εμπόδιζαν τη διαδικασία αυτή και το S 350 συνέχισε την πορεία του προς βορρά. Ο Λοχαγός Κολοκούρης στο μεταξύ, είχε προλάβει να μετακινηθεί στο βόρειο άκρο του Φαρμακονησίου (!) σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Εκεί, στο ακρωτήριο Γέροντας υπήρχε άλλο φυλάκιο και ένας όλμος των 60 mm που όμως δεν έγινε δυνατό να ετοιμαστεί για χρήση. Το τουρκικό υποβρύχιο είχε αρχίσει να καταδύεται. Πριν όμως χαθεί μέσα στη θάλασσα γαζώθηκε από σφαίρες άλλου πολυβόλου των 7,62 mm.

Έτσι οι Έλληνες πεζοναύτες, οι σύγχρονοι Αργοναύτες, επέδειξαν θάρρος, ακολουθώντας πιστά το σύνθημα «θαρσείν χρη» στο έμβλημα των Ελλήνων Πεζοναυτών, το οποίο προέρχεται από τη φράση «Θαρσείν χρή ταχ’ αύριον έσετ΄ άμεινον” (“Πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα”) που είπε η θεά Αθηνά, δια του στόματος του πολυμήχανου Οδυσσέα, στους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία, όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα να εμψυχωθούν και να την καταλάβουν με την καταδρομική επιχείρηση “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube