Weather Icon

Να ζωντανέψουμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου

Να ζωντανέψουμε το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου

Ιωάννης Μάζης: Να ζωντανέψουμε τις πτυχές του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, ούτως ώστε τα αίσχη της Τουρκίας να σταματήσουν. Ήρθε η ώρα να προτείνουμε στη Γαλλία μόνιμες αεροναυπηγικές βάσεις στην Κύπρο με τη δυνατότητα που δίνει η ελληγαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες και η ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Μπορούμε και πάλι να συνδέσουμε τον ελληνισμό.

Τις τουρκικές προκλήσεις μετά την ελληνογαλλική συμφωνία με την παρεμπόδιση του Nautical Geo και την παρουσία τουρκικών φρεγατών στην κυπριακή ΑΟΖ, σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

Ο καθηγητής υποστήριξε, ότι πρέπει να γίνει μία μετάβαση της συμφωνίας και στην Κύπρο. «Ήρθε η ώρα της να προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα προς τη Γαλλία», τόνισε και μίλησε για μόνιμες αεροναυπηγικές βάσεις πάνω στη Μεγαλόνησο.

Το ενδιαφέρον της Γαλλίας να αποκτήσει μόνιμη βάση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τεράστιο.

Στην περιοχή της Λάρνακας μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παλαιό αεροδρόμιο, το παλαιό στρατόπεδο και οι εγκαταστάσεις λιμένος.

Η πρόταση βάζει την Κύπρο στη σφαίρα προστασία της Γαλλίας. Δίνει το δικαιώμα στο άμεσο μέλλον να ζωντανέψουμε τις πτυχές του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας-Κύπρου, ούτως ώστε τα αίσχη της Τουρκίας να σταματήσουν.

Η Κύπρος, όπως είπε ο Νταβούτογλου, ελέγχει όλα τα σταυροδρόμια μεταφοράς εμπορευμάτων, υδρογονανθράκων, προϊόντων υψηλής προστασίας από και προς το δρόμο του μεταξιού. Η Τουρκία διατηρεί κυπριακό θέμα για αυτόν το λόγο.

Ήρθε η ώρα να προτείνουμε στη Γαλλία μόνιμες αεροναυπηγικές βάσεις στην Κύπρο με τη δυνατότητα που δίνει η ελληγαλλική συμφωνία για τις φρεγάτες και η ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Μπορούμε και πάλι να συνδέσουμε τον ελληνισμό.

Ο καθηγητής γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης στην Πρώτη Εκπομπή στο Ράδιο Πρώτο στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

O Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών.

Είναι Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Εταίρος της Royal Society of Arts/London-UK και μέλος του Συλλόγου Mελών (Alumni) IVP του USA Dept of State.

Έχει δημοσιεύσει είκοσι μονογραφίες (μεταξύ αυτών «Γεωπολιτική Θεωρία και Πράξη», «Θεωρία Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτική στο Νεοθετικιστικό πλαίσιο», «Γεωπολιτική των Υδάτων στη Μέση Ανατολή», «Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής Κρίσεως», «Αραβικές Εξεγέρσεις») και πλήθος μελετών και επιστημονικών άρθρων.

Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας» και του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής-Τουρκίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, είναι διευθυντής της επώνυμης Έδρας Γεωπολιτικής «ΗΡΟΔΟΤΟΣ» του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Έχει διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και υπήρξε εισηγητής, συνεργάτης και μέλος ευρωπαϊκών ινστιτούτων. Διδάσκει στις μεταπτυχιακές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube