Weather Icon

Κατόπιν λήψεως αυστηρών μέτρων, το τουρκικό καθεστώς ανακοινώνει τη σύλληψη υποτιθέμενων Ρώσων και Ισραηλινών κατασκόπων

Κατόπιν λήψεως αυστηρών μέτρων, το τουρκικό καθεστώς ανακοινώνει τη σύλληψη υποτιθέμενων Ρώσων και Ισραηλινών κατασκόπων

Μια κίνηση της Τουρκίας που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις της με το Ισραήλ

Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε την σύλληψη 21 ατόμων, μέσα στα οποία βρίσκονται και ξένοι πολίτες, που κατηγορούνται για «πολιτική και στρατιωτική κατασκοπεία». Εικάζεται πως κάποιοι δουλεύουν για το Ισραήλ ενώ κάποιοι άλλοι για τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα οι υποτιθέμενοι Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολοφονίες.

Την Πέμπτη, οι αρχές του τουρκικού καθεστώτος εξέδωσαν χωριστά δύο ανακοινώσεις στις οποίες αναφέρεται η σύλληψη των δήθεν κατασκόπων των δύο χωρών. Αν και οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα, δεν φαίνεται τα εμπλεκόμενα άτομα των δύο υποθέσεων να σχετίζονται μεταξύ τους.

Έξη άτομα φερόμενα ως δολοφόνοι που υποτίθεται ότι δρούσαν υπό τις διαταγές της Ρωσίας, συνελήφθησαν στις 8 Οκτωβρίου στο τουριστικό θέρετρο της Ατταλείας. Σύμφωνα με την MİT, η ομάδα αποτελείτο από τέσσερις Ρώσους, έναν Ουκρανό και έναν Ουζμπέκο. Φέρονται να σχεδίαζαν τη δολοφονία ενός αριθμού Τσετσένων αυτονομιστών που ζουν στην Τουρκία. Εισαγγελείς της τουρκικής κυβέρνησης θεωρούν πως κατά την προετοιμασία των υποτιθέμενων δολοφονιών, τα μέλη της ομάδας βρίσκονταν στη διαδικασία απόκτησης όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε ότι τα μέλη της φερόμενης ομάδας δολοφονίας πρέπει να παραμείνουν πίσω από τα κάγκελα, εν αναμονή της δίκης για κατασκοπεία. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κρεμλίνο «δεν γνώριζε» τους Ρώσους πολίτες που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι η ρωσική πρεσβεία στην Άγκυρα δεν ήταν ενήμερη για τις εν λόγω συλλήψεις.

Επίσης, την Πέμπτη σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε η MİT, αποκάλυψε τις συλλήψεις 15 μελών ενός υποτιθέμενου κατασκοπευτικού δικτύου της Mossad. Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης κάνουν αναφορά για σειρά επιδρομών σε τέσσερις τουρκικές επαρχίες, στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από παρακολούθηση που διήρκεσε ένα έτος. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως το ισραηλινό δήθεν κατασκοπευτικό δίκτυο παρακολουθούσε τις δραστηριότητες Παλαιστινίων που ζούσαν στην Τουρκία και παρείχε πληροφορίες στη Mossad, με αντάλλαγμα δεκάδες χιλιάδες δολάρια και ευρώ. Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο επί του θέματος.

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: intelnews.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube