Weather Icon

Η υπόθεση κατασκοπείας που έγινε… Viral στην Τουρκία

Η υπόθεση κατασκοπείας που έγινε… Viral στην Τουρκία

Ιστορίες Κατασκοπείας: Στρίμωγμα της Μοσάντ ή κίνηση εντυπωσιασμού της Τουρκίας; Η σύλληψη των 15 πρακτόρων. Οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, οι Ισραηλινοί διαψεύδουν, σε μία υπόθεση κατασκοπείας που έγινε… Viral.

Το ρεπορτάζ

Μυστήριο επικρατεί γύρω από την αποκάλυψη κατασκοπευτικού δικτύου που τελούσε υπό τον έλεγχο της Μοσάντ στην Τουρκία!

Στο πλαίσιο μια τεράστιας επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν 200 στελέχη της MIT συνελήφθησαν 15 ύποπτοι αραβικής καταγωγής, οι οποίοι παρακολουθούνταν επί έναν χρόνο από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

Οι συλλήψεις έγιναν στις 7 Οκτωβρίου σε 4 επαρχίες της Τουρκίας και στα τέλη του μηνός το θέμα έγινε viral με τις φωτογραφίες των υποτιθέμενων κατασκόπων να παίζουν σε όλα τα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τη Sabah οι φερόμενοι ως πράκτορες παρείχαν πληροφορίες στη Μοσάντ για ξένους φοιτητές, περιλαμβανομένων και Παλαιστινίων, που φοιτούν σε τουρκικά πανεπιστήμια, ειδικά για όσους θα μπορούσαν να απασχοληθούν στο μέλλον στην αμυντική βιομηχανία.

Κατά την εκδοχή των τουρκικών αρχών, τα μέλη του καλούνταν όχι μόνον να επικοινωνούν με πράκτορες της Μοσάντ αλλά και να τους συναντούν στο εξωτερικό, ούτως ώστε να τους παραδίδουν τις όποιες πληροφορίες είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν.

«Οι σχέσεις Αγκυρας με την Ιερουσαλήμ υπήρξαν τεταμένες τα τελευταία χρόνια» ήταν το σχόλιο της ισραηληνινής εφημερίδας Haaretz, η οποία αρκέστηκε σε απλή μετάδοση της είδησης.

Υπήρξε ωστόσο παρέμβαση από πρώην υποδιευθυντή της Μοσάντ, ο οποίος διέψευσε τον ισχυρισμό της Τουρκίας.

Ο Ραμ Μπεν–Μπαράκ υπηρέτησε ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μοσάντ από το 2009 έως το 2011, Δήλωσε ότι οι πράκτορες που συνελήφθησαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν εργάζονταν για το Ισραήλ και υπονόησε ότι η Τουρκία προσπάθησε να δώσει στην υπόθεση μια πολύ μεγαλύτερη διάσταση από την πραγματική.

Σύμφωνα με τους «Times of Israel» πρώην και νυν αξιωματούχοι της Μοσάντ επέμειναν ότι η Τουρκία δεν ήταν καν στόχος προτεραιότητας συλλογής πληροφοριών ώστε να δικαιολογείται η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου, αλλά λένε ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να είχε οργανωθεί από αξιωματικούς πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής (PA).

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στο Ισραήλ, σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών.

Πέρυσι, ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, όταν απευθυνόταν στους Άραβες ομολόγους του είχε αποκαλέσει την Τουρκία μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν.

Το 2013, η Τουρκία φέρεται να μοιράστηκε στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις της Μοσάντ με τον κύριο στόχο της, το Ιράν.

Η Άγκυρα έπαιζε εδώ και καιρό τον ρόλο του καταφυγίου για τη Χαμάς λόγω της υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Τελ Αβίβ διαμαρτυρήθηκε ώστε να τερματιστεί η παρουσία Παλαιστίνιων αξιωματούχων της Χαμάς εντός της Τουρκίας, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

Άλλες διαστάσεις στην υπόθεση δίνει το νέο επεισόδιο της εκπομπής MIT: Στη φωλιά του τουρκικού παρακράτους με τον Κώστα Πικραμένο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube