REAL TIME |

Weather Icon

Η κατασκευή του οδικού δικτύου ενισχύει τις σχέσεις Αρμενίας και Ιράν

Η κατασκευή του οδικού δικτύου ενισχύει τις σχέσεις Αρμενίας και Ιράν

Αρμενία – Ιράν: Συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών! Έτοιμο το Ιράν να βοηθήσει την Αρμενία να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομους

Τα σχέδια για έναν νέο οδικό χάρτη, το οποίο θα οδηγήσει στην επέκταση των σχέσεων μεταξύ Ιράν και Αρμενίας σε στρατηγικό επίπεδο αποκάλυψε ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim».

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ομόλογό του στην Τεχεράνη, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, όπου μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου υποστήριξε, ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν καλές και εποικοδομητικές.

«Σήμερα συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε συνεργασία σε τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του τουρισμού. Το εμπόριο και η λειτουργική διαδρομή διέλευσης μέσω της Αρμενίας είναι ανάμεσα στα κοινά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες», δήλωσε ο Ιρανός αξιωματούχος, ο οποίος τόνισε, ότι «η περιοχή μας και οι βόρειοι γείτονές μας (σ.σ. Οι Αρμένιοι) βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση, ιδίως λόγω της παρουσίας Σιωνιστών και τρομοκρατών σε τμήματα της περιοχής».

Ο Ιρανός επίσης υπογράμμισε το εξής στέλνοντας μήνυμα: «Δεν θα αφήσουνε μερικά ξένα κράτη (όπως Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν) να επηρεάσουν τις σχέσεις του Ιράν με τους γείτονές του, όπως η Αρμενία. Τα προβλήματα της περιοχής πρέπει να λυθούν από τον κόσμο της περιοχής χωρίς ξένη παρέμβαση».

Από την πλευρά του ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Αραράτ Μιρζογιάν, ευχαρίστησε το Ιράν για το σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας.

«Είχαμε καλές διαπραγματεύσεις. Ένα όμορφο μέλλον μας περιμένει. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε ατμόσφαιρα φιλίας και κοινής εμπιστοσύνης. Η φιλία μας διαρκεί εδώ και αιώνες. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή», είπε μεταξύ άλλων ο Αρμένιος πολιτικός, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ύπαρξης συζητήσεων με τη συμμετοχή της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν και της Ρωσίας.

Η Αρμενία δίνει βάρος στην επανεκκίνηση των δρόμων επικοινωνίας στην περιοχή. Ο Μιρζογιάν πάντως κατήγγειλε την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν στα σύνορα και σε περιοχές της Αρμενίας. «Θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», σημείωσε.

Έτοιμο να βοηθήσει την Αρμενία να κατασκευάσει αυτοκινητοδρόμους το Ιράν

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, επισκέφτηκε το Ερεβάν ο αναπληρωτής υπουργός μεταφορών και αστικής ανάπτυξης του Ιράν, Χειρολάχ Χαντεμί. Ο Ιρανός πολιτικός υποστήριξε σε δηλώσεις του, ότι η χώρα του είναι έτοιμη να βοηθήσει την Αρμενία να κατασκευάσει αυτοκινητόδρομους, οι οποίοι θα ενώνουν τις δύο περιοχές που ελέγχονται από το Αζερμπαϊτζάν (Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Ναχιτσεβάν)

Μάλιστα ο Χαντεμί υπογράμμισε, ότι οι αρμενικοί δρόμοι που οδηγούν στα σύνορα με το Ιράν έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα του.

«Διαπραγματευόμαστε με την αρμενική πλευρά έτσι ώστε έτσι ώστε η κυκλοφορία των φορτίων και επιβατών μέσω αυτού του δρόμου να φτάσουν το συντομότερο δυνατό», δήλωσε στο κανάλι «Armenina-Iran Friendship στο Youtube.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Αρμενία στην κατασκευή του νέου δρόμου», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Το Ιράν είναι έτοιμο να μοιραστεί τεχνολογικό και μηχανικό εξοπλισμό με την Αρμενία». Μάλιστα τόνισε, ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν μπορεί να υποστηρίξει τα σχέδια της Αρμενίας, να φτιάξει ή να ανανεώσει άλλους δρόμους του Σιουνίκ που οδηγούν στα σύνορα με το Ιράν».

«Η Αρμενία κατασκευάζει επίσης τον αυτοκινητόδρομο «Βορράς-Νότος», ο οποίος θα αρχίσει από τα σύνορα με το Ιράν και κατευθ΄θυνεται στα σύνορα με τη Γεωργία. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Αρμενία και σε αυτόν τον τομέα επίσης. Το Ιράν έχει εκτεταμένη εμπειρία στην κατασκευή δρόμων και οι εργολάβοι μας είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους με την Αρμενία», είπε.

Ένα δις δολάρια για τον αυτοκινητόδρομο «Βορράς-Νότος»

Στις 28 Σεπτεμβρίου το infognomonpolitics.gr, σας ενημέρωσε για την απόφαση της κυβέρνησης της Αρμενίας, να ξεκινήσει η κατασκευή του τμήματος Σισιάν-Κατζαράν, του δρόμου Βορράς – Νότος (συμπεριλαμβανομένης της σήραγγας Μπαγκρουσάτ)

Η εφαρμογή αυτού του δρόμου τέθηκε ως προτεραιότητα σε σχέση με την κατασκευή άλλων τμημάτων του γενικού προγράμματος. Ο αναπληρωτής υπουργός εδαφικής διοίκησης και υποδομής Βατσέ Τερτεριάν σημείωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα εκσυγχρονίσει τον δρόμο που συνδέει το Ιράν με τις νότιες περιοχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν είχε αναφέρει, ότι το επόμενο είναι το τμήμα Ταλίν-Γκιουμρί, όπου διεξάγονται ενεργές οικοδομικές εργασίες.

«Είχαμε προγραμματίσει ότι ένα μέρος του τομέα θα τεθεί σε λειτουργία το 2020, αλλά λόγω του κορονοϊού, ξένοι εταίροι δεν μπόρεσαν να φτάσουν. Φέτος η εργασία γίνεται στο σύνολό της», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό θα φέρει μια νέα ποιότητα στην οικονομία μας, την επικοινωνία μας, την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών με το Ιράν. Θα προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον στο πλαίσιο των έργων που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τη Βόρεια Θάλασσα. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο πλαίσιο του ανοίγματος όλων των περιφερειακών επικοινωνιών, αυτό το πρόγραμμα έχει μια εντελώς διαφορετική κλίμακα και σημασία», δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν, προσθέτοντας ότι μόνο η κατασκευή του τμήματος Σισιάν-Κατζαράν μπορεί να θεωρηθεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Τρίτης Δημοκρατίας στην Αρμενία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube