Weather Icon
Αρμενία - Αρμενικό Ζήτημα 28 Σεπτεμβρίου 2021

Επένδυση ενός δις δολαρίων στην Αρμενία για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου

Επένδυση ενός δις δολαρίων στην Αρμενία για την κατασκευή αυτοκινητόδρομου

Αρμενία: Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η κατασκευή του τμήματος Σισιάν-Κατζαράν στο πλαίσιο του δρόμου “Βορράς-Νότος”, στα νότια της χώρας

Να ξεκινήσει ένα επενδυτικό έργο για την κατασκευή του τμήματος Σισιάν-Κατζαράν του δρόμου Βορράς – Νότος (συμπεριλαμβανομένης της σήραγγας Μπαγκρουσάτ) αποφάσισε η κυβέρνηση στην Αρμενία.

Όπως μεταδίδει το el.armradio.am, το οποίο αντλεί την πληροφόρησή του από το «Armenpress», η εφαρμογή αυτού του δρόμου τέθηκε ως προτεραιότητα σε σχέση με την κατασκευή άλλων τμημάτων του γενικού προγράμματος. Ο αναπληρωτής υπουργός εδαφικής διοίκησης και υποδομής Βατσέ Τερτεριάν σημείωσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος θα εκσυγχρονίσει τον δρόμο που συνδέει το Ιράν με τις νότιες περιοχές της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

«Η απόφαση εξαρτάται από την ανάγκη να έχουμε έναν ασφαλή και γρήγορο δρόμο προς τα σύνορα με το Ιράν. Προγραμματίζεται η κατασκευή ενός νέου οδικού τμήματος με υπολογισμένη ταχύτητα 100 km/h, συνολικού μήκους περίπου 60 km. Θα υπάρχουν αρκετές γέφυρες συνολικού μήκους 4,7 χιλιομέτρων και σήραγγες συνολικού μήκους 12,5 χιλιομέτρων, με βάση τις ιδιαιτερότητες του τοπίου της χώρας μας. Πρέπει να αναφέρω ότι η μεγαλύτερη είναι η σήραγγα Μπαργκουσάτ, το μήκος της οποίας θα είναι περίπου 8,6 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Τερτεριάν, προσθέτοντας ότι το κόστος των προγραμματισμένων κατασκευαστικών έργων είναι περίπου 1 δυσεκατομμύριο δολάρια.

«Τώρα ετοιμάζονται τα πακέτα διαγωνισμού, θα προκηρύξουμε διεθνή διαγωνισμό και ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα ξεκινήσει το προκαταρκτικό στάδιο κατασκευής», είπε.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν ανέφερε ότι το επόμενο είναι το τμήμα Ταλίν-Γκιουμρί, όπου διεξάγονται ενεργές οικοδομικές εργασίες.

«Είχαμε προγραμματίσει ότι ένα μέρος του τομέα θα τεθεί σε λειτουργία το 2020, αλλά λόγω του κορονοϊού, ξένοι εταίροι δεν μπόρεσαν να φτάσουν. Φέτος η εργασία γίνεται στο σύνολό της», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό θα φέρει μια νέα ποιότητα στην οικονομία μας, την επικοινωνία μας, την ενίσχυση των οικονομικών μας δεσμών με το Ιράν. Θα προκαλέσει κάποιο ενδιαφέρον στο πλαίσιο των έργων που συνδέουν τον Περσικό Κόλπο με τη Βόρεια Θάλασσα. Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, στο πλαίσιο του ανοίγματος όλων των περιφερειακών επικοινωνιών, αυτό το πρόγραμμα έχει μια εντελώς διαφορετική κλίμακα και σημασία», δήλωσε ο Νικόλ Πασινιάν, προσθέτοντας ότι μόνο η κατασκευή του τμήματος Σισιάν-Κατζαράν μπορεί να θεωρηθεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στην ιστορία της Τρίτης Δημοκρατίας στην Αρμενία.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουρέν Παπικιάν πρόσθεσε ότι στις 20 Οκτωβρίου θα έχουμε το τμήμα Ταλίν-Γκιουμρί ανοιχτό προς μία κατεύθυνση.

Που βρίσκεται το Σισιάν και το Κατζαράν

To Σισιάν (αρμενικά: Սիսիան) είναι πόλη και το κέντρο της αστικής κοινότητας του Σισιάν, στην επαρχία Σιουνίκ στα νότια της Αρμενίας. Βρίσκεται στον ποταμό Βοροτάν, 6 χιλιόμετρα νότια από τον αυτοκινητόδρομο Γερεβάν-Μεγρί, σε οδική απόσταση 217 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Γερεβάν και 115 χλμ βόρεια του επαρχιακού κέντρου Καπάν.

Από την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της πόλης ήταν 14.894. Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του 2016, ο πληθυσμός του Σισιάν είναι περίπου 12.900.

Το Κατζαράν (αρμενικά: Քաջարան) είναι πόλη και το κέντρο της αστικής κοινότητας Κατζαράν, στην επαρχία Σιουνίκ στα νότια της Αρμενίας. Βρίσκεται 356 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Γερεβάν, 25 χιλιόμετρα δυτικά του επαρχιακού κέντρου Καπάν και 50 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων Αρμενίας-Ιράν.

Από την απογραφή του 2011, ο πληθυσμός της πόλης ήταν 7.163. Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση του 2016, το Κατζαράν έχει πληθυσμό 7.100 κατοίκων.

Μέχρι στιγμής οι δύο περιοχές ενώνονται μέσω δύο διαδρομών. Η πρώτη που είναι και η συντομότερη, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχουν οι χάρτες της Google, είναι 129 χιλιομέτρων με τους οδηγούς να καταλώνουν 2 ώρες και 50 λεπτά για να φτάσουν στον προορισμό τους. Η δεύτερη είναι 179 χιλιόμετρα και διαρκεί 3 ώρες και 38 λεπτά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube