Weather Icon

Η Ελλάδα μπήκε δυναμικά και διαμορφώνει τις πολιτικές στον εξωτερικό τομέα

Η Ελλάδα μπήκε δυναμικά και διαμορφώνει τις πολιτικές στον εξωτερικό τομέα

Νικόλαος Παούνης: Η Ελλάδα από παρίας αυτήν τη στιγμή πρωτοστατεί. Έχει μπει δυναμικά και διαμορφώνει τις πολιτικές στον εξωτερικό τομέα.

Την ελληνογαλλική συμφωνία ανέλυσε ο Νικόλαος Παούνης.

Η επιχειρησιακή διάσταση των νέων εξοπλισμών: Ναυπηγούμε 3 σύγχρονες φρεγάτες και διαπραγματευόμαστε άλλη μία. Διεκδικούμε 3 κορβέτες. Τα επιχειρησιακά πλεονέκτημα: Συνδυαστική ικανότητα επίθεσης. Θα έχουν τη δυνατότητα μία πολύ καλή και ενιαία εικόνα στο εθνικό κέντρο επιχειηρήσεων. Την εικόνα συμπληρώνουν τα ιπτάμενα αεροσκάφη. Ο Έλληνας στρατιωτικός διοικητής θα γνωρίζει τί ίπταται και τί πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αποφάσεις. Άρα ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων. Επίσης θα έχουμε πρόσβαση στο γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα, κάτι που μας δίνει το δικαίωμα το άρθρο 22. Οι Τούρκοι είχαν δρομολογήσει να στείλουν περίπου 25 δορυφόρους τριών κατηγοριών που θα τους έδινε εικόνα τακτικής κατάστασης. Η Ελλάδα ήταν αδύνατο να πραγματοποιήσει τέτοιο δορυφορικό πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή έρχεται η Γαλλία να μας δώσει τις δικές της πληροφορίες. Να λοιπόν πως αποφεύγουμε τα περιττά έξοδα. Αποτροπή: Με την παρουσία γαλλικών πλοίων στο Αιγαίο η Τουρκία θα πάρει το μήνυμα. Η Ελλάδα από παρίας αυτήν τη στιγμή πρωτοστατεί. Η Ελλάδα έχει μπει δυναμικά και διαμορφώνει τις πολιτικές στον εξωτερικό τομέα.

Με την ελληνογαλλική συμφωνία πάμε να ανατρέψουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της AUKUS (σ.σ. Η Αυστραλία σταμάτησε να εξάγει άνθρακα στην Κίνα) διασφαλίζοντας, ότι τα ενεργειακά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όσα είναι αξιοποιήσιμα, θα διοχετευθούν προς την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:


Ο Νικόλαος Παούνης γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα Εορδαίας. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιστορία, επίσης με βαθμό “Άριστα”. Το 2017 εισήχθη στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με κατεύθυνση τις Στρατηγικές Σπουδές. Το 2013 δημοσίευσε την πρώτη Διατριβή με τίτλο “Ίμια 1996”, έχοντας ως κύριο θέμα διαπραγμάτευσης την ομώνυμη κρίση, ενώ το 2016 δημοσίευσε τη δεύτερη επιστημονική συγγραφική εργασία με τίτλο: “Ιστορική και Κριτική Προσέγγιση της Ανθρωπιστικής Επέμβασης. Περιπτωσιολογία, Νομικά και Θεωρητικά Ζητήματα. Το Κοσσυφοπέδιο”.

Συμμετείχε σε 4 πανεπιστημιακά συνέδρια (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Μάιος 2011, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, Νοέμβριος 2012, 2019, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μάιος 2015). Στο πλαίσιο των εν λόγω συνεδρίων, παρουσίασε έρευνες σχετικά με γεωπολιτικά και ιστορικά ζητήματα.

Διετέλεσε συνεργάτης του Ινστιτούτου Geostrategic Forecasting Corporation of Chicago, Ερευνητής του ελληνικού “think tank” ΕΛΙΑΜΕΠ (2017-2020) και Ερευνητής του ΙΔΙΣ/Πάντειο (2020).

Από τον Ιούνιο του 2017 εργάζεται ως ερευνητής του επιστημονικού οργανισμού Ε.Κ.Ε.Ο. (Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου Όπλων). Από το 2019 διδάσκει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (e-learning), θέματα σύγχρονων μορφών συγκρούσεων και Δίκαιου Ενόπλων Συρράξεων. Παράλληλα συμμετείχε σε Ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ομιλεί Αγγλικά, Τουρκικά και τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Επιπλέον, πραγματοποίησε επιστημονικές δημοσιεύσεις και δημοσιοποιήσεις άρθρων σε έγκυρα περιοδικά (Εκδόσεις Πανεπιστημίου Αιγαίου, Foreign Affairs, CNN, Στρατηγική κ.ά.), σε εφημερίδες (ΕΘΝΟΣ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, RealNews), με θεματολογία που άπτεται της επιχειρησιακής διάστασης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χεζμπολά στο Λίβανο (2006), τον Υβριδικό το Δικτυοκεντρικό και τον Πληροφοριοκεντρικό πόλεμο, θέματα στρατιωτικών Δογμάτων, τη διεθνοπολιτική διάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, πτυχές του Μακεδονικού προβλήματος κ.α.

Από το 2018 αναδημοσιεύονται άρθρα στην Τουρκία (από τα κύρια ΜΜΕ), ενώ το 2019 παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων στην εφημερίδα Yeni Safak. Σε λίστα των κυριότερων αναλύσεων των ευρωπαϊκών think tanks που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριέλαβε ανάλυση με αφορμή την απόκτηση των S-400 από την Τουρκία (ΕΛΙΑΜΕΠ/2019).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube