Weather Icon
ΗΠΑ , Κίνα 17 Οκτωβρίου 2021

EKTAKTO: Η Κίνα εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο με ικανότητες πυρηνικής κρούσης

EKTAKTO: Η Κίνα εκτόξευσε υπερηχητικό πύραυλο με ικανότητες πυρηνικής κρούσης

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η Κίνα εκτόξευσε σε πλαίσιο δοκιμών έναν νέας κατασκευής υπερηχητικό πύραυλο με ικανότητες πυρηνικής κρούσης. Σύμφωνα με πληροφορίες από financial times, chinadaily και XihuanNet, τον Αύγουστο που μας πέρασε ο πύραυλος έκανε τον γύρο του πλανήτη πριν επιταχυνθεί προς τον στόχο του και τον καταστρέψει αποδεικνύοντας πως το Κινεζικό Κράτος έχει κάνει τεράστια πρόοδο στον τομέα συνεργατικής λειτουργίας των βλημάτων υπό διαστημική καθοδήγηση.

Σύμφωνα με τους Financial Times πέντε αμερικανοί αξιωματούχοι εξοικιωμένη με τις δοκιμές παρόμοιων συστημάτων δήλωσαν ότι ο κινεζικός στρατός εκτόξευσε τον πύραυλο τοποθετώντας στην κεφαλή του ένα υπερηχητικό όχημα αερολίσθησης, το οποίο πέταξε σε χαμηλή τροχιά πριν από την πορεία του προς τον στόχο του. Οι δύο εκ των αξιωματούχων δήλωσαν ότι η δοκιμή έδειξε πως η Κίνα είχε σημειώσει εκπληκτική πρόοδο στα υπερηχητικά όπλα χωρίς να έχει γίνει επαρκώς αντιληπτό από τις ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα αναπτύσσουν με ραγδαίες ταχύτητες υπερηχητικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων αερολίσθησης που εκτοξεύονται στο διάστημα μέσω πυραύλου, αλλά περιστρέφονται γύρω από τη γη υπό τη δική τους ορμή. Δεν ακολουθούν όμως τη σταθερή τροχιά ενός βαλλιστικού πυραύλου, πιάνουν ταχύτητες 5 Mach και αναδεικνύουν υψηλότερα ποσοστά ευελιξίας καθιστώντας τα πιο δύσκολο στο να εντοπιστούν.

Ο Taylor Fravel, εμπειρογνώμονας στην κινεζική πολιτική για τα πυρηνικά όπλα, ο οποίος δεν γνώριζε για τη δοκιμή, είπε ότι ένα υπερηχητικό όχημα αερολίσθησης εξοπλισμένο με πυρηνική κεφαλή θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να αδρανοποιήσει ολόκληρη την αντιαεροπορική δομή των ΗΠΑ εντός και εκτός των Ευρωπαϊκών εδαφών. «Τα οχήματα αερολίσθησης μπορούν και επιχειρούν σε χαμηλότερες τροχιές όντας ικανά να ελιχθούν κατά την πτήση, γεγονός που τα καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό και την καταστροφή τους», δήλωσε ο Fravel, καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Ο Fravel πρόσθεσε ότι θα ήταν «αποσταθεροποιητικό» εάν η Κίνα ανέπτυσσε πλήρως και καθιστούσε επιχειρησιακό ένα τέτοιο όπλο, αλλά προειδοποίησε ότι μια δοκιμή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το Πεκίνο θα αναπτύξει αυτήν την ικανότητα. Η αυξανόμενη ανησυχία για τις πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας έρχεται καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να ενισχύει τις συμβατικές στρατιωτικές του δυνάμεις και συμμετέχει όλο και πιο έντονα σε αποβατικές ασκήσεις στοχεύοντας την Ταϊβάν.

Οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν αυξηθεί καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιτεθεί σκληρά στο Πεκίνο, το οποίο κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για υπερβολικά εχθρική εμπορική/εμπορική πολιτική. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες προειδοποίησαν για τις αυξανόμενες πυρηνικές δυνατότητες της Κίνας, ιδιαίτερα μετά τη δημοσίευση δορυφορικών εικόνων που έδειχναν ότι κατασκευάζει περισσότερα από 200 silo διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Κίνα δεν δεσμεύεται από καμία συμφωνία ελέγχου όπλων και δεν ήταν πρόθυμη να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε συνομιλίες για το πυρηνικό οπλοστάσιο και την πολιτική της.

Τον περασμένο μήνα, ο Φρανκ Κένταλ, υπουργός Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, άφησε να εννοηθεί ότι το Πεκίνο αναπτύσσει ένα νέο όπλο. Ανέφερε ότι η Κίνα έχει κάνει τεράστιες προόδους, συμπεριλαμβανομένης της «δυνατότητας κρούσης σε οποιδήποτε σημείο του πλανήτη μέσω του διαστήματος». Αρνήθηκε να αναφέρει λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι η Κίνα αναπτύσσει κάτι παρόμοιο με το “Fractional Orbital Bombardment System” που η ΕΣΣΔ ανέπτυξε στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου.

Τον Αύγουστο, ο στρατηγός Glen VanHerck, επικεφαλής της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής, δήλωσε σε μια διάσκεψη ότι η Κίνα «πρόσφατα απέδειξε πολύ προηγμένες δυνατότητες υπερηχητικών οχημάτων αερολίσθησης». Προειδοποίησε ότι το Κινεζικό Κράτος “θα δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις”. 

Δύο από τους αμερικανούς αξιωματούχους που γνώριζαν για την κινεζική δοκιμή δήλωσαν ότι το όπλο θα μπορούσε, θεωρητικά, να πετάξει πάνω από τον Νότιο Πόλο. Αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη πρόκληση για τον αμερικανικό στρατό επειδή τα πυραυλικά αμυντικά τους συστήματα επικεντρώνονται στα βόρεια της χώρας. Η αποκάλυψη έρχεται καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει την αναθεώρηση της πυρηνικής στάσης, μια ανάλυση της πολιτικής και των δυνατοτήτων που επιβάλλει το Κογκρέσο και έχει φέρει τους υποστηρικτές του ελέγχου των όπλων εναντίον εκείνων που πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν περισσότερα για τον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου λόγω της Κίνας.

ANAΛΥΤΙΚΑ oι ικναότητες του Πυραυλικού Οπλοστασίου της Κίνας σε παλαιότερη ανάλυση στο infognomon

Το Πεντάγωνο δεν σχολίασε την έκθεση, αλλά εξέφρασε ανησυχία για την Κίνα. «Έχουμε ξεκαθαρίσει τις ανησυχίες μας για τις στρατιωτικές δυνατότητες που συνεχίζει να επιδιώκει η Κίνα, ικανότητες που αυξάνουν μόνο τις εντάσεις στην περιοχή», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι. «Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θεωρούμε την Κίνα ως την νούμερο ένα πρόκληση». Η κινεζική πρεσβεία αρνήθηκε να σχολιάσει τη δοκιμή, αλλά ο Liu Pengyu, δήλωσε ότι η Κίνα ακολουθούσε πάντα μια στρατιωτική πολιτική που είχε «αμυντικό χαρακτήρα» και η στρατιωτική της ανάπτυξη δεν στόχευε καμία χώρα.

«Δεν έχουμε παγκόσμια στρατηγική και σχέδια στρατιωτικών επιχειρήσεων όπως οι ΗΠΑ. Και δεν μας ενδιαφέρει καθόλου ο αγώνας όπλων με άλλες χώρες », δήλωσε ο Liu. «Αντίθετα, οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια επινοούν δικαιολογίες όπως η «απειλή της Κίνας» για να δικαιολογήσουν την επέκταση των στρατιωτικών τους δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων. Αυτό έχει εντείνει άμεσα τον αγώνα όπλων σε αυτήν την κατηγορία και υπονόμευσε σοβαρά την παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα». Ένας αξιωματούχος της ασιατικής εθνικής ασφάλειας δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός πραγματοποίησε τη δοκιμή τον Αύγουστο.

Η Κίνα ανακοινώνει γενικά την εκτόξευση πυραύλων Long March – τον τύπο που χρησιμοποιήθηκε για την εκτόξευση του υπερηχητικού οχήματος σε τροχιά – αλλά απέκρυψε εμφανώς την εκτόξευση του Αυγούστου. Ο αξιωματούχος ασφαλείας και ένας άλλος Κινέζος εμπειρογνώμονας ασφαλείας κοντά στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, δήλωσε ότι το όπλο αναπτύχθηκε από την Κινέζικη Ακαδημία Αεροδιαστημικής Αεροδυναμικής. Το CAAA είναι ένα ερευνητικό ινστιτούτο υπό την China Aerospace Science and Technology Corporation, την κύρια κρατική εταιρεία που κατασκευάζει πυραυλικά συστήματα για το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.

Και οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το υπερηχητικό όχημα αποδεσμεύθηκε από πύραυλο Long March, το οποίο χρησιμοποιείται για το διαστημικό πρόγραμμα. Η China Academy of Launch Vehicle Technology, η οποία επιβλέπει τις εκτοξεύσεις, στις 19 Ιουλίου δήλωσε σε επίσημο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είχε εκτοξεύσει έναν πύραυλο Long March 2C, ο οποίος πρόσθεσε ότι ήταν η 77η εκτόξευση αυτού του πυραύλου. Στις 24 Αυγούστου, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε την 79η πτήση. Αλλά δεν υπήρξε ανακοίνωση για την 78η εκτόξευση, η οποία πυροδότησε εικασίες μεταξύ των παρατηρητών του διαστημικού της προγράμματος σχετικά με μια μυστική εκτόξευση. Η CAAA δεν απάντησε στα αιτήματα για σχόλια. 

Με πληροφορίες από XihuaNet, ChinaDaily, FinancialTimes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube