Weather Icon

H Πολεμική Αρχιτεκτονική της Κίνας στα χρόνια των γεωπολιτικών ανασχηματισμών του κορωνοϊού (photo)

H Πολεμική Αρχιτεκτονική της Κίνας στα χρόνια των γεωπολιτικών ανασχηματισμών του κορωνοϊού (photo)

Η στρατιωτική παρέλαση της πρώτης Οκτωβρίου στην Κίνα αποκάλυψε πως ένα έθνος εντός της Ευρασίας επιδιώκει να αντικαταστήσει της ΗΠΑ ως κυρίαρχη στρατιωτική και τεχνολογική υπερδύναμη στις περιοχές τη Ασίας και του Ειρηνικού.

Πολλά από αυτά τα συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να υποβαθμίζουν την δράση  των ΗΠΑ στον τομέα του ελέγχου των συστημάτων, της στόχευσης ακριβείας, της πληροφορίας αλλά και της αντίληψης περί τοποθεσίας των μονάδων μάχης. Παράλληλα ενισχύουν τις δυνατότητες της Κίνας στους τομείς αυτούς.

Η παρέλαση κατέδειξε πως η Κίνα δίνει προτεραιότητα σε συστήματα υψηλής τεχνολογίας που σχετίζονται με ηλεκτρονικό πόλεμο, μη επανδρωμένες πλατφόρμες μάχης και πυρομαχικών στόχευσης ακριβείας. Μέσω της σύζευξης αυτών των συστημάτων η Κίνα επιδιώκει να απωθήσει τις ΗΠΑ από τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά και από περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Ηλεκτρονικός Πόλεμος

Σύμφωνα με τον στόχο περί υποβάθμισης των ηλεκτρονικών συστημάτων ISR των ΗΠΑ, η Κίνα παρουσίασε μία μεγάλη ποικιλία συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται πολυάριθμοι παρεμβολείς εδάφους, τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα με συστήματα jammer, συμπεριλαμβανομένης και μίας εκδοχής του UAV ASN-7 το οποίο πλέον φέρει ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου. Σύμφωνα με την Κινεζική Εθνική Τηλεόραση, αυτές οι τεχνολογίες ηλεκτρονικού πολέμου θα χρησιμοποιηθούν με σκοπό να ”ελέγχουν την πληροφορία στο πεδίο μάχης”, διαμορφώνοντας έτσι ένα ενιαίο πεδίο ηλεκτρονικού πολέμου.

Τα δικτυοκεντρικά μοντέλα ζεύξης-επικοινωνίας δεδομένων των ΗΠΑ, είναι ζωτικής σημασίας για την ”φονική αλυσίδα” των μονάδων μάχης, καθώς είναι υπεύθυνα για διαδικασίες στοχοποίησης, επεξεργασίας αλλά και καθοδήγησης των αμερικανικών πυραύλων έναντι των εχθρικών πλατφορμών μάχης. Μέσω του ηλεκτρονικού πολέμου η Κίνα επιδιώκει να αδρανοποιήσει των δικτυοκεντρικό σχεδιασμό μάχης των ΗΠΑ. Μέσω τεχνολογιών Άρνησης Πρόσβασης Περιοχής A2/AD η Κίνα σχεδιάζει να αποκόψει την ροή πληροφοριών από τα αμερικανικά ραντάρ-δορυφόρους προς τα αμερικανικά κέντρα διοικήσεως, δημιουργώντας ένα ”νέφος” μεταξύ των πληροφοριών. Κατά την διάρκεια της παρέλασης η Κίνα  ανακοίνωσε την δημιουργία Δύναμης Στρατηγικού Σχεδιασμού, η οποία ενοποιεί τα πεδία μαχών του διαστημικού πολέμου, του ηλεκτρονικού πολέμου και του κυβερνοπολέμου, δημιουργώντας ένα ενιαίο κέντρο διοικήσεως.

Drones

To JG-2 (μη επανδρωμένο) σχεδιάστηκε για να εκτελεί αποστολές μεγάλης εμβέλειας, με δυνατότητες stealth και ηλεκτρονικού πολέμου. Σκοπός του είναι να μεταφέρει πληροφορίες για τους αμερικανικού ναυτικούς σχεδιασμούς στο Κινεζικό Κέντρο Διοίκησης, αλλά και να διεξάγει βομβαρδισμούς μεγάλης εμβέλειας μέσω της εσωτερικής του αποθήκης κατευθυνόμενων πυρομαχικών.

Το WZ-8 είναι ένα αεροεκτοξευόμενο υπερηχητικό drone. Είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά και μόνο για να βάλει από μεγάλες αποστάσεις έναντι των Αμερικανικών Αεροπλανοφόρων, αποδιοργανώνοντας τις ναυτικές συστοιχίες των ΗΠΑ, μέσω βλημάτων EMP, HMP. Επίσης καταδεικνύει τις τοποθεσίες του αμερικανικού ναυτικού και καθοδηγεί κινεζικούς πυραύλους προς τον στόχο.

To HSU001 είναι ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα σχεδιασμένο για ”αναγνώριση περιβάλλοντος μάχης” καταδεικνύοντας τις εχθρικές τοποθεσίες στο Κινεζικό Κέντρο Διοίκησης.

Πύραυλοι

Κατά την διάρκεια της παρέλασης η Κίνα παρουσίασε 6 νέους πυραύλους τους οποίους δεν είχε ξαναπαρουσιάσει.

YJ-12B, YJ-18/-18A

Ο YJ-12 είναι ένας χερσαία εκτοξευόμενος αντιπλοϊκός υπερηχητικός πύραυλος με βεληνεκές 500 χλμ., ενώ παράλληλα οι πιθανότητες πλήξης στόχου της οικογένειας πυραύλων YJ ανέρχονται σε 90%.

Παράλληλα ο YJ-18 είναι ένας υποηχητικός αντιπλοϊκός πύραυλος με βεληνεκές 540 χλμ. Έπειτα από προσθήκη αυλωθητή στην κεφαλή του πυραύλου ο πύραυλος επιτυγχάνει μεγαλύτερα βεληνεκή με υπερηχητικές ικανότητες. Η τεχνογνωσία του πυραύλου είναι βασισμένη στον Ρωσικό 3M54TE πύραυλο cruise.

CJ-100/DF-100

Ο πύραυλος CJ-100, αλλά και ο DF-100 αποτελούν την τελευταία εξέλιξη των πυραύλων CJ με υπερηχητικές ικανότητες να κοσμούν τον νέο αυτό πύραυλο cruise. Τα βεληνεκή φτάνουν μέχρι και τα 13.000 χλμ. και αποσκοπούν μέσω του αντιπλοϊκού χαρακτήρα τους να απωθήσουν τα Αμερικανικά πλοία από τα εγγύς ευρασιατικά ύδατα της περιοχής του Ειρηνικού.

DF-17

Ο DF-17 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς με υπερ-υπερηχητικοί κατευθυνόμενη κεφαλή. Σύμφωνα με Κινεζικά ΜΜΕ η οικογένεια πυραύλων DF είναι σχεδιασμένοι για να βάλουν από το έδαφος έναντι των αμερικανικών ναυτικών σχηματισμών με μεγάλη ευκολία καθώς είναι ικανοί να κινούνται έως και 4 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας με κατευθυνόμενη κεφαλή, προσδίδοντάς τους ικανότητες ελιγμών. Οι ικανότητες ελιγμών των κινεζικών πυραύλων είναι αντίμετρο στην δράση των αντιβαλλιστικών ικανοτήτων των  ΗΠΑ.

DF-26

Ο DF-26 είναι ένας βαλλιστικός πύραυλος μεσαίας κατηγορίας IRBM που επιτυγχάνει βεληνεκή των 4.000 χλμ. Ο πύραυλος μπορεί να εξοπλιστεί με πληθώρα κεφαλών, ακόμα και πυρηνικών, με ικανότητες κατευθυνόμενης κεφαλής. Ο πύραυλος αυτός σύμφωνα με Κινεζικά ΜΜΕ εξειδικεύεται σε αποστολές κρούσης έναντι κινούμενων στόχων, κυρίως ναυτικών.

DF-5B

Σύμφωνα με Κινεζικά ΜΜΕ ο συγκεκριμένος πύραυλος αντλεί δεδομένα στοχοποίησης από κινεζικούς δορυφόρους και μπορεί να δεχθεί πληθώρα κεφαλών και τροποποιήσεων, καθώς είναι από τους παλαιότερους πυραύλους της οικογενείας DF.

DF-31AG

Ο πύραυλος αυτός αποτελεί ένα από τα πιο εκσυγχρονισμένα μοντέλα τακτικού πυρηνικού πυραύλου στον πλανήτη. Βάλει έναντι αποστάσεων 11.300 χλμ και μπορεί να κουβαλήσει πυρηνική κεφαλή 1-3 μεγατόνων. Είναι εφοδιασμένος με κατευθυνόμενη κεφαλή, αυξάνοντας την ευελιξία του πυραύλου και μειώνοντας τις πιθανότητες άμυνας εναντίον του.

Σύμφωνα με Κινεζικά ΜΜΕ ο συγκεκριμένος πύραυλος αντλεί δεδομένα στοχοποίησης από κινεζικούς δορυφόρους και μπορεί να δεχθεί πληθώρα κεφαλών και τροποποιήσεων, καθώς είναι από τους παλαιότερους πυραύλους της οικογενείας DF.

JL-2

Ο πύραυλος αυτός αξίζει να σημειωθεί πως σχεδιάστηκε από τον Κινεζικό Στρατό από το 1983. Αποτελεί έναν βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενο από υποβρύχια πλατφόρμα σχεδιασμένο να βάλει μέσα από μη ανιχνεύσιμα πυρηνοκίνητα υποβρύχια με ελάχιστο ίχνος ανιχνευσιμότητας. Το μέγιστο βεληνεκές του αγγίζει τα 8.000 χλμ.

DF-41

Ο πύραυλος αυτός αντικατοπτρίζει την πυραυλική βάση που θέτει η Κίνα για το μέλλον των πυραυλικών ικανοτήτων της. Ο πύραυλος αυτός, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, λειτουργεί από το 1997, χωρίς να υπάρχει όμως αποδεικτικό στοιχείο δοκιμής του. Στην 1 Οκτωβρίου, 8 τέτοιοι πύραυλοι παρέλασαν, δηλώνοντας στην Δύση πως πλέον υπηρετούν στο Κινεζικό οπλοστάσιο. Ο πύραυλος αυτός μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή, επιτυγχάνοντας βεληνεκή έως και 15.000 χλμ. Εκτοξεύεται πάνω από μηχανοκίνητη πλατφόρμα (όπως S-400) και υπάρχει μεγάλη ευελιξία στα πεδία χρήσης του. Σύμφωνα με Κινεζικά ΜΜΕ, ένας τέτοιος πύραυλος μπορεί να εκτοπίσει μία ολόκληρη συστοιχία Νατοϊκής Ναυτικής Μονάδας Μάχης.

Appendix: Selected Missile Systems Displayed in China’s 70th National Day Parade, October 1, 2019

TypeDesignationRange/Mission
Antiship cruise missileYJ-12B*500 km
Antiship cruise missileYJ-18*540 km
Antiship cruise missileYJ-18A*540 km
DroneASN-301/HarpyBattlefield anti-radiation, multipurpose
DroneASN-207*Battlefield reconnaissance, electronic warfare
DroneGJ-2 (Wing Loong-2)Medium-altitude loitering reconnaissance, strike
DroneGJ-11*Medium-altitude loitering reconnaissance, strike
DroneWZ-8*High-altitude reconnaissance, battle damage assessment
Close-in weapon system (naval)Type 1130 (gunShort-range air and missile defense
Close-in weapon system (naval)SeaRAM-like launcher*Short-range air and missile defense
Surface-to-air missile (naval)HHQ-9B300 km
Surface-to-air missile (naval)HQ-1640 km
Surface-to-air missile (ground)HQ-9B300 km
Surface-to-air missile (ground)HQ-22170 km
Surface-to-air missile (ground)HQ-12A70 km
Surface-to-air missile (ground)HQ-6A10 km
Surface-to-air missiles (ground)HQ-1640 km
Hypersonic boost-glide vehicleDF-17*2,000+ km (est.)
Ground-launched cruise missileCJ-100*Long-range supersonic attack
Intermediate-range ballistic missileDF-264,000+ km
Submarine-launched ballistic missileJL-2*8000+ km
Intercontinental ballistic missileDF-31AG11,000+ km
Intercontinental ballistic missileDF-5B13,000+ km
Intercontinental ballistic missileDF-4115,000+ km

Σχόλιο: Ο μεταφραστής επιδιώκει να καταδείξει τις γενικότερες μελλοντικές ανάγκες μίας χερσαίας-ναυτικής δύναμης η οποία δρα σε αρχιπελαγικό γεωγραφικό περιβάλλον σαν αυτό του Αιγαίου. Τομείς όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος, τα δικτυοκεντρικά μοντέλα σύζευξης των μονάδων μάχης, αλλά και τα αποκεντρωτικά δόγματα στρατιωτικής διοικήσεως στα νησιά του Αιγαίου δημιουργούν ένα πλέγμα μάχης παρόμοιο με αυτό που σχηματίζεται στον Ειρηνικό μεταξύ Αμερικής-Κίνας.

Η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει ρόλο-τεχνολογίες αντίστοιχες με τις Κινεζικές, καθώς και οι δύο έχουν ως σκοπό να αλλάξουν τις πολιτικοστρατιωτικές ισορροπίες της περιοχής, σχηματίζοντας ένα νέο ναυτικό δίκαιο. Παρόμοιο περιβάλλον μάχης έχουμε και στην Αραβική Θάλασσα, κυρίως στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν, όπου το Πακιστάν επιδιώκει να αλλάξει τους συσχετισμούς ναυτικής ισχύος στην περιοχή. Το Ελληνικό Κράτος αν θέλει να λειτουργήσει με ρεαλιστικούς όρους εξωτερικής πολιτικής, που άπτονται τόσο στην πολιτική, όσο και στην εξοπλιστική ισχύ της χώρας, οφείλει να εναρμονιστεί με τις πολιτικοστρατιωτικές αρχιτεκτονικές δομές που χτίζει ο άξονας Ινδία-ΗΠΑ-Ισραήλ με σκοπό την ανάσχεση των ναυτικών προκλήσεων.

Μετάφραση-Σχόλιο Χωριανόπουλου Άγγελου

πηγή: www.missilethreat.csis.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube