Weather Icon

Αρμενία: Ο Πασινιάν προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικού στρατού! Φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης

Αρμενία: Ο Πασινιάν προχωρά στη δημιουργία επαγγελματικού στρατού! Φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης

Αρμενία: Τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό της για το 2022. Το ξεμπλοκάρισμα των υποδομών ευνοεί την οικονομία. Ανάπτυξη 7% το επόμενο έτος.

Ρεπορτάζ: ΧΑΚ

«Κάθε χρόνο όλο και περισσότερο η προστασία των συνόρων της Αρμενίας πραγματοποιείται μέσω των συνοριακών στρατευμάτων. Η Αρμενία θα προσχωρήσει συνεπώς δημιουργώντας έναν επαγγελματικό στρατό».

Τάδε έφη Νικόλ Πασινιάν κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Αρμενίας για το 2022.

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός για το 2022 είναι 11% περισσότερος σχετικά με το 2021, δηλαδή σημείωσε αύξηση περισσοτέρων από 700 εκατομμυρίων δολαρίων. «Θα προχωρήσουμε προς τα εμπρός για να δημιουργήσουμε έναν επαγγελματικό στρατό στην Αρμενία, αλλά θα το κάνουμε ομαλά, με στοχαστικά βήματα, αυξάνοντας σταδιακά την ελκυστικότητα της στρατιωτικής θητείας, βελτιώνοντας την εικόνα του αξιωματικού και της υπηρεσίας του, αναπτύσσοντας και βελτιώνοντας το αμυντικό δόγμα της Αρμενίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, η προστασία των συνόρων της χώρας παραμένει κορυφαία προτεραιότητα. Υπογράμμισε ότι η έναρξη της διαδικασίας οριοθέτησης ύστερα από την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από το έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, ιδιαίτερα στο τμήμα Σοτκ-Χοζναβάρ, θα δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

«Όσον αφορά την αμυντική στρατηγική της χώρας, έχουμε ήδη τονίσει στο κυβερνητικό πρόγραμμα ότι η Αρμενία, όπως και κάθε ειρηνευτικό κράτος, θα αναπτύξει και θα μετατρέψει τις ένοπλες δυνάμεις της όχι για να ασκήσει επιθετικότητα, αλλά για να υπερασπιστεί τον εαυτό της από επιθετικότητα.

«Η Αρμενία δεν έχει καμία πρόθεση να κατακτήσει εδάφη», είπε ο Πασινιάν.

Το ξεμπλοκάρισμα των υποδομών ευνοεί την οικονομία

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν πιστεύει ότι ο αποκλεισμός των οικονομικών υποδομών και των υποδομών μεταφορών της περιοχής μπορεί να αλλάξει ποιοτικά το περιεχόμενο και τη δομή της οικονομίας της Αρμενίας.

Όσον αφορά την ανάπτυξη του συστήματος ασφαλείας, ο Πρωθυπουργός στάθηκε κατά την συνεδρίαση των μόνιμων επιτροπών της Εθνοσυνέλευσης όχι μόνο στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών δυνατοτήτων του στρατού, αλλά και τη δημιουργία ευνοϊκού εξωτερικού περιβάλλοντος γύρω από την Αρμενία, τη συνεπή εφαρμογή της ατζέντας ανοίγματος μιας εποχής ειρηνικής ανάπτυξης για την Αρμενία, το Αρτσάχ και την περιοχή γενικότερα.

«Το βλέπουμε μέσω της υπέρβασης της ατμόσφαιρας εχθρότητας στην περιοχή μας, της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη βάση της συμπροεδρίας της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για τη διευθέτηση της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ξεμπλοκάροντας την περιφερειακή οικονομική και υποδομή μεταφορών», είπε ο Πασινιάν.

Κατά τον Πασινιάν, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόσθετη ώθηση για την ανάπτυξη εγχώριων υποδομών, να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, να δημιουργήσει ίσες συνθήκες για τους Αρμένιους πολίτες να ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα, να αυξήσει σημαντικά την ελκυστικότητα της οικονομίας για ντόπιους και ξένους επενδυτές.

Φιλόδοξο σχέδιο δράσης με οικονομική ανάπτυξη 7% το 2022

«Τον Αύγουστο παρουσιάσαμε το Κυβερνητικό Σχέδιο Δράσης για την περίοδο 2021-2026, το οποίο έθεσε φιλόδοξους στόχους για την ειρηνική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη της Αρμενίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν, κατά τη συζήτηση του σχεδίου του προϋπολογισμού του 2022 στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Εθνοσυνέλευσης.

Στην ομιλία του σημείωσε ιδιαίτερα, ότι παρουσιάζει τον πρώτο προϋπολογισμό αυτού του 5ετούς προγράμματος, ο οποίος καλείται να βάλει γερές βάσεις για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. «Προβλέπουμε οικονομική ανάπτυξη 7% για το 2022. Παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους χαρακτηρίστηκε από ασταθές πολιτικό περιβάλλον και περιβάλλον ασφαλείας, η οικονομία μας σήμερα ξεπερνά όλες τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2021. Από την άλλη, η κυβέρνηση έχει περισσότερες ελπίδες για τα αποτελέσματα του έτους: στο προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2022, τα έσοδα αυξάνονται κατά 17% σε σύγκριση με το 2021 και 25% σε σύγκριση με το 2020», είπε ο Πασινιάν και υπενθύμισε, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022 βασίζεται σε τρεις προτεραιότητες: μεταρρύθμιση και βελτίωση του συστήματος ασφαλείας, ανάπτυξη υποδομών, εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης και της επιστήμης.

Η Αρμενία θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στο Κυπριακό

Στις 25 Οκτωβρίου, η αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Αλέν Σιμονιάν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας εκτίμησε ιδιαίτερα την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διμερή και πολυμερή μορφή. Έδωσε μεγάλη σημασία στη σύντομη έναρξη του σχήματος κοινοβουλευτικής συνεργασίας Κύπρου-Αρμενίας-Ελλάδας, ιδιαίτερα στην κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά τον πόλεμο των 44 ημερών. Στο πλαίσιο αυτό, ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

«Τα μέρη έθιξαν και το Κυπριακό. Ο Σιμονιάν σημείωσε ότι η Αρμενία θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στους διεθνείς οργανισμούς και τάσσεται υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων, βάσει των αρχών των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και της φιλίας. «Ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τον ανεκτίμητο ρόλο της αρμενικής κοινότητας στη δημόσια και πολιτική ζωή της Κύπρου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της Εθνοσυνέλευσης.

Σύμφωνα με την πηγή, έγινε επίσης αναφορά στην πλήρη αξιοποίηση των ευκαιριών της Συνολικής και Εκτεταμένης Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης Αρμενίας-ΕΕ στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων Αρμενίας-ΕΕ.

Οι συνομιλητές συζήτησαν τις επενδυτικές ευκαιρίες της κυπριακής πλευράς, τονίζοντας τη σημασία της οικονομικής και τουριστικής συνεργασίας με την Κύπρο.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube