Weather Icon
Newsroom 6 Οκτωβρίου 2021

Αρκαλοχώρι: Φόβοι ότι θα ερημώσει το χωριό – «Σήμερα δεν υπάρχει ζωή, οι κάτοικοι φεύγουν»

Αρκαλοχώρι: Φόβοι ότι θα ερημώσει το χωριό – «Σήμερα δεν υπάρχει ζωή, οι κάτοικοι φεύγουν»
Λίγες ημέρες μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι οι κάτοικοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα καθημερινότητα. Κλειστά καταστήματα και σχολεία, ζημιές σε σπίτια και κάτοικοι που ψάχνουν δουλειά για να φύγουν σε άλλες περιοχές.
Υπό τον… χορό των Ρίχτερ με αρκετούς μετασεισμούς συνεχίζεται να διαμορφώνεται η νέα καθημερινότητα για 4.700 κατοίκους στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης.
Κλειστά καταστήματα, κλειστά σχολεία και σπίτια που έχουν «λαβωθεί» από τον Εγκέλαδο, είναι η νέα πραγματικότητα για τους κατοίκους της περιοχής που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.
Το Αρκαλοχώρι αποτελεί ουσιαστικά μια μεγάλη κωμόπολη στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Ένας τόπος εύρωστος οικονομικά, όπως λέει στο Sputnik η πρόεδρος της κοινότητας Χρυσούλα Κεγκέρογλου με τους κατοίκους «να ασχολούνται με το εμπόριο, τη γεωργία και την κτηνοτροφία».
«Έχουμε καλή οικονομία στο Αρκαλοχώρι. Σκεφτείτε ότι έχουμε αρκετά υποκαταστήματα τραπεζών, ΔΟΥ, δύο δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, γυμνάσιο και λύκειο ακόμα και ΕΠΑΛ. Σήμερα όμως δεν υπάρχει ζωή στο Αρκαλοχώρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο σεισμός όμως ήρθε και τα ανέτρεψε όλα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Σπίτια γκρεμίστηκαν ή έπαθαν μεγάλες ζημιές, το ίδιο και τα καταστήματα.
Σήμερα περίπου 250 κάτοικοι φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής ενώ κάποιοι άλλοι όπως είπε η πρόεδρος του Αρκαλοχωρίου διαμένουν σε σκηνές.

Σεισμός 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 29.09.2021Σεισμός στην Κρήτη: «Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε 15 εκατοστά – Τα 5,3R ισοπέδωσαν ό,τι είχε απομείνει»

«Επίσης, 80 κρεβάτια έχουν στηθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Αρκαλοχωρίου ενώ σε χώρο όπου φιλοξενούνται κάτοικοι έχει μετατραπεί και το ισόγειο μιας σχολής χορού» είπε η κα Κεγκέρογλου.
Αρκετά σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα», δηλαδή είναι κατοικήσιμα ενώ άλλα έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα» που σημαίνει ότι οι ένοικοι δεν μπορούν να μείνουν λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί.
Ωστόσο, όπως λέει η κα Κεγκέρογλου πολλοί κάτοικοι δεν θέλουν να αφήσουν τις κατοικίες τους και πηγαίνουν σε αυτά.
Ο μεγαλύτερος φόβος της προέδρου, αλλά και άλλων κατοίκων του Αρκαλοχωρίου είναι ότι το χωριό έχει αρχίσει να ερημώνει αφού «ήδη πολλοί κάτοικοι έχουν φύγει σε άλλες πόλεις ή ετοιμάζονται να φύγουν και ψάχνουν για δουλειά αφού – επιπλέον- τα παιδιά τους πρέπει να πάνε σχολείο ή δίνουν πανελλαδικές. Τι να κάνουν εδώ;».
«Έγινε ο σεισμός, είχαμε καταστροφές. Όλα θα πάρουν τον δρόμο τους, όμως η μεγάλη μου αγωνία είναι εάν η Πολιτεία έχει σχέδιο για να μείνει ο κόσμος στο Αρκαλοχώρι. Έχουν αρχίσει και ήδη φεύγουν κάτοικοι. Τι να κάνουν εδώ;» είπε.
Η κα Κεγκέρογλου, όπως λέει, έχει να κοιμηθεί «κανονικά πολλές ημέρες, από τότε που έγινε ο σεισμός» και ζητά από την Πολιτεία να βοηθήσει τους κατοίκους όσο πιο γρήγορα και συντεταγμένα γίνεται.
«Ανακοίνωσαν κάποια μέτρα, αν δεν ανοίξουν τα λογιστικά γραφεία πως θα βοηθηθεί ο κόσμος να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα να κάνει τις αιτήσεις;» τόνισε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube