Weather Icon

Τι έταξαν Γαλλία και Γερμανία στον Ερντογάν για να επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα

Τι έταξαν Γαλλία και Γερμανία στον Ερντογάν για να επικυρώσει τη Συμφωνία για το Κλίμα

 

Η ανακοίνωση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επικυρώσει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ευχαρίστησε πολλούς, όμως η πραγματική αιτία πίσω από αυτή την κίνηση δεν ήταν η ξαφνική αγάπη του Ερντογάν για το περιβάλλον. Ήταν αποτέλεσμα ετήσιων δανείων χαμηλού επιτοκίου ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που του υποσχέθηκαν η Παγκόσμια Τράπεζα, η Γαλλία και η Γερμανία ως αντάλλαγμα για την επικύρωση, ανέφερε η διαδικτυακή πύλη ειδήσεων T24. 

Ο Τούρκος πρόεδρος στις 21/09 είπε ότι η συμφωνία θα παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση τον επόμενο μήνα, έξι χρόνια μετά την εισαγωγή της συμφωνίας. Είπε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ότι η Τουρκία δεν είχε επικυρώσει τη συμφωνία λόγω αθέμιτης κατανομής ευθυνών. 

Η νομικά δεσμευτική συμφωνία αποσκοπούσε στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου, δεσμεύοντας τα κράτη που την επικύρωσαν να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και υιοθετώντας περισσότερες ανανεώσιμες τεχνολογίες και πρακτικές. Η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία, είπε, μέχρι να αφαιρεθεί από τον κατάλογο των αναπτυγμένων χωρών και να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό θα επιτρέψει στην Τουρκία να επωφεληθεί από το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα αξίας 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο προσφέρεται από πλουσιότερα κράτη σε αναπτυσσόμενα.  

Το βασικό σημείο για την Τουρκία ήταν η χρηματοδότηση βιώσιμων έργων και τεχνολογιών. Χωρίς τη χρηματοδότηση από το Green Climate Fund, υποστήριξαν, η επικύρωση της συμφωνίας από τη χώρα ήταν αδύνατη. Ωστόσο, σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Κλίμα τον Απρίλιο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Μεχμέτ Εμίν Μπιρπανάρ ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του διαπραγματεύεται εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Ανέφερε το δυνητικό πακέτο πιστώσεων ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων και την ικανότητα που θα δώσει στην Τουρκία να επενδύσει στην αειφόρο ανάπτυξη. 

“Τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια είναι ένα πολύ σοβαρό χρηματικό ποσό, ώστε μια χώρα σαν τη δική μας να το χρησιμοποιήσει για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλα έργα φιλικά προς το περιβάλλον”, είπε. 

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube