Weather Icon
ΟΗΕ , Τουρκία 22 Σεπτεμβρίου 2021

Όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ευχαριστεί την κατοχική Τουρκία

Όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ευχαριστεί την κατοχική Τουρκία

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρέστη προχθές στα εγκαίνια του κτηρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη

Η Θέση του “Φ”   

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, παρέστη προχθές στα εγκαίνια του κτηρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Ενός ακόμη μεγαλοπρεπούς κτηρίου, όπως εκείνα που κατασκευάσθηκαν στην Τουρκία με εντολές του νεοσουλτάνου της Άγκυρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κι αυτό το κτήριο, στη Νέα Υόρκη, το «Σπίτι της Τουρκίας», όπως ονομάζεται, έχει τα ίδια στοιχεία της υπερβολής, ενός δικτατορικού καθεστώτος. Τούτο είναι ίδιον των δικτατόρων. Πρόκειται για ένα νέο κτήριο, το οποίο έχει έκταση περίπου 20 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, βρίσκεται στα 171 μέτρα ύψος, απέναντι από το κτήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δίπλα στο UN Plaza και τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ. Όπως ανέφερε ο αρχιτέκτονας του έργου Σελτζούκ, Jonathan, το κτήριο φέρει παραδοσιακά τουρκικά αρχιτεκτονικά μοτίβα, ειδικά το Σελτζούκ, που ανεβαίνει στον ουρανό σε σχήμα τουλίπας και μπορεί να το δει κανείς από το κέντρο του Μανχάταν, το East River και το Long Island City. Αυτά για τα κτήριο. 

ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΣ παρέστη στα εγκαίνια και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καθώς πρόκειται για τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία ενός κράτους-μέλους του Διεθνούς Οργανισμού. Και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να παραστεί και να κατηγορήσει την Τουρκία. Ο Γ.Γ., ωστόσο, είπε στην ομιλία του πολλές υπερβολές. Τίμησε πέραν του δέοντος την κατοχική δύναμη, την εκθείασε. Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «είμαι προσωπικά εξοικειωμένος με την τεράστια γενναιοδωρία της Τουρκίας και της τουρκικής κοινωνίας προς τους πρόσφυγες», ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε: «Σας ευχαριστώ (Τουρκία) για την υποστήριξή σας στους πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία».

ΟΛΑ αυτά ειπώθηκαν ενώ είναι γνωστό ότι η κατοχική Τουρκία, πέρα από τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, έχει στρατεύματα στο Κουρδιστάν, στη Συρία, τη Λιβύη. Και σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, τις μεταναστευτικές ροές, ο Γενικός Γραμματέας προφανώς και γνωρίζει πως η Άγκυρα έχει εργαλοποιήσει το θέμα και εκβιάζει για κονδύλια. Εκβιάζει για να ικανοποιούνται αξιώσεις της. Έχει τον έλεγχο της στρόφιγγας και απειλεί πως θα την ανοίξει εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της. Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τους πολέμους, τη βία και την καταπίεση έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. «Πιστεύω ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Αυτή είναι μια αλληλεγγύη που μας αφορά όλους», ανέφερε.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και ο Γενικός Γραμματέας γνωρίζει πώς στην Τουρκία παραβιάζονται παράφορα τα δικαιώματα των γυναικών, των αντιφρονούντων, των μειονοτήτων. Προφανώς και γνωρίζει πως στη χώρα αυτή υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και το καθεστώς Ερντογάν αποτελεί μόνιμη πηγή αποσταθεροποίησης για την περιοχή. Μόνιμη απειλή για τους γείτονες. Όλα αυτά, όμως, είναι λεπτομέρειες για τον Γενικό Γραμματέα. Προέχει το καλόπιασμα της κατοχικής δύναμης. Και αυτή η προσέγγιση προφανώς και έχει επιπτώσεις και στα άλλα ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube