Weather Icon
Τουρκία 28 Σεπτεμβρίου 2021

Ο γιος του Ερντογάν δέχτηκε 500.000 δολάρια από χρηματοδότη της Αλ Κάιντα

Ο γιος του Ερντογάν δέχτηκε 500.000 δολάρια από χρηματοδότη της Αλ Κάιντα

Αποκαλύπτεται η εμπλοκή της οικογένειας Ερντογάν στην ισλαμική τρομοκρατία

Η υποκλοπή μιας κλήσης αποκαλύπτει ότι ένας Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ο οποίος σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά και με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ υπήρξε στο παρελθόν χρηματοδότης της Αλ Κάιντα, μετέφερε μισό εκατομμύριο δολάρια στον μικρότερο γιο του Τούρκου προέδρου Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το αντίγραφο των πρακτικών της συνομιλίας μεταξύ του Γιασίν αλ-Καντί και του Μπιλάλ, που υπεκλάπη με δικαστική απόφαση, ο αλ-Καντί ζήτησε τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του γιου του προέδρου και επιβεβαίωσε ότι το ποσό που θα αποσταλεί ανέρχεται στις 500.000 δολάρια. Ο Μπιλάλ είπε ότι κατευθυνόταν στην Ουάσινγκτον εκείνη τη στιγμή και πρόσθεσε ότι θα στείλει τα τραπεζικά στοιχεία το συντομότερο δυνατό.

Η συνομιλία μεταξύ των δύο αντρών πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2013 στις 10:37 τοπική ώρα Τουρκίας. Οι Τούρκικές Αρχές παρακολούθησαν το τηλέφωνο του Αλ Καντί, το οποίο ήταν εγγεγραμμένο στο όνομα του επιστάτη του Εκρέμ Τζεζαϊρλί. Η υποκλοπή εγκρίθηκε από δικαστή στην Κωνσταντινούπολη στις 18 Απριλίου 2013.

Μια άλλη υποκλοπή, που καταγράφηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012, δείχνει πώς ο Αλ Καντί μετέφερε τα χρήματά του στην Τουρκία. Κάλεσε τον Turgut Simitçioğlu αναπληρωτή γενικό διευθυντή της τράπεζας Albaraka, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τις πιστωτικές πράξεις, τις ξένες συναλλαγές, τη λειτουργία συστημάτων πληρωμών, τις τραπεζικές υπηρεσίες και την παρακολούθηση τραπεζικού ρίσκου για την τράπεζα. Του ζήτησε να μεταφέρει 500.000 δολάρια σε ένα όνομα και λογαριασμό, του οποίου τα στοιχεία θα έστελνε αργότερα.

.Ο Αλ-Καντί και ο Μπιλάλ ήταν μυστικοί συνεργάτες στο Bosporus 360, μια εικονική εταιρεία που φαινομενικά ήταν ιδιοκτησία του επιχειρηματία Τσενγκίζ Ακτούρκ και της συζύγου του Ράμπια Ακτούρκ. Ο Τσενγκίζ ήταν κοντά στον τότε πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Bosporus 360 ανήκαν στον Αλ-Καντί, τον γιο του Μουάζ Αλ-Καντί και έναν Αιγύπτιο υπήκοο που ονομάζεται Οσάμα Κουτμπ.

Το πρόγραμμα Bosporus 360 σχεδιάστηκε για ένα οικόπεδο 32 στρεμμάτων που βρίσκεται στο πιο πολύτιμο μέρος της Κωνσταντινούπολης ιδιοκτησία της  Αστυνομικής Ακαδημίας του Etiler. Ο Μπιλάλ και οι συνεργάτες του ήθελαν να χτίσουν ένα εμπορικό κέντρο και ένα πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στο ίδιο σημείο. Επιδίωξαν να αγοράσουν τη γη στη χαμηλότερη δυνατή τιμή και χωρίς διαγωνισμό, και στη συνέχεια να πάρουν άδεια που τους επιτρέπει να χτίσουν σε ύψος που υπερβαίνει τους ισχύοντες περιορισμούς χωροταξίας.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Μπιλάλ χρησιμοποίησε την επιρροή του πατέρα του στην αγορά πολύτιμης γης σε διάφορες επαρχίες σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την πραγματική τους αξία. Χρησιμοποίησε το Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης στην Τουρκία (TÜRGEV), το οποίο διοικείται από αυτόν και άλλα μέλη της οικογένειας Ερντογάν, ως κάλυψη για τις υπόγειες επιχειρηματικές του συμφωνίες.

Ο Αλ-Καντί έχει χαρακτηριστεί χρηματοδότης της Αλ Κάιντα από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ στο παρελθόν η Επιτροπή Κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Αλ Κάιντα τον έχει χαρακτηρίσει τρομοκράτη, κάτι που έχει κάνει και η ίδια η τουρκική κυβέρνηση στο παρελθόν, απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα.

Παρ’ όλα αυτά, ταξίδεψε στην Τουρκία ακόμη και ως επιβάτης του προεδρικού αεροπλάνου όσο ίσχυαν κυρώσεις απέναντι στο πρόσωπό του το 2011 και συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, τον υπαρχηγό της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν και άλλους.

Το όνομα το Αλ Καντί αργότερα αφαιρέθηκε από τη λίστα του ΟΗΕ και του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Ένας άλλος κοριός αποκαλύπτει πώς ο Αλ-Καντί μετέφερε χρήματα στην Τουρκία

Ο Αλ-Καντί και ο Μπιλάλ ήταν οι κύριοι ύποπτοι σε μια έρευνα διαφθοράς που διεξήχθη από εισαγγελείς στην Κωνσταντινούπολη. Η εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα κράτησης στις 25 Δεκεμβρίου 2013, ωστόσο, ο Ερντογάν παρενέβη, εμποδίζοντας παράνομα την εκτέλεση των ενταλμάτων και διατάζοντας την αστυνομία να αγνοήσει τις εντολές των εισαγγελέων. Μετά την απομάκρυνση των εισαγγελέων και των αστυνομικών που συμμετείχαν στην έρευνα, ο Ερντογάν κατάφερε να διαγράψει τα εγκλήματα των συνεργατών του.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Μπιλάλ μετακόμισε στην Ιταλία με τη σύζυγο και τα παιδιά του για να διαχειριστεί έναν αριθμό ξένων τραπεζικών λογαριασμών μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, στις οποίες το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του πατέρα του έχασε την πλειοψηφία του στο Κοινοβούλιο. Έπρεπε να φύγει από την Ιταλία όταν και εκεί ξεκίνησε ποινική έρευνα για τις δραστηριότητές του.

Ο πατέρας του κατάφερε να ανακτήσει τις χαμένες ψήφους του σε πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2015, επαναφέροντας την πολιτική του καριέρα σε καλό δρόμο και έδωσε εμπιστοσύνη στον Μπιλάλ ότι δεν θα αντιμετώπιζε κανένα νομικό πρόβλημα στην Τουρκία.

Turkish president’s son Bilal received $500,000 from one-time al-Qaeda financier

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube