Weather Icon
Αιγαίο , Εθνική Άμυνα , Τουρκία 15 Σεπτεμβρίου 2021

Η Τουρκία πραγματοποίησε Στρατιωτικές Ασκήσεις αποβατικού χαρακτήρα στον κόλπο της Σμύρνης! Προκαλεί φόβο στον εχθρό, λέει η Yeni Safak

Η Τουρκία πραγματοποίησε Στρατιωτικές Ασκήσεις αποβατικού χαρακτήρα στον κόλπο της Σμύρνης! Προκαλεί φόβο στον εχθρό, λέει η Yeni Safak

Τουρκία: Αμφίβιες στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή πλοίων, αποβατικών, ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων πραγματοποιήθηκαν, υπό τη διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, στον κόλπο της Σμύρνης, όπως ανακοίνωσε στην Τουρκία το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

Η πρόκληση από την Τουρκία συνεχίζεται στον τουρκικό Τύπο. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Türk Silahlı Kuvvetleri) «συνεχίζουν να προκαλούν φόβο στον εχθρό με τις ασκήσεις που διεξάγονται στις ακτές του Αιγαίου», σχολίασε η φιλοκυβερνητική Yeni Safak  . “Στον φίλο εμπιστοσύνη, στον εχθρό φόβο” είναι ο τίτλος του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Οι συγκεκριμένες στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες έχουν αποβατικό χαρακτήρα, αποτελούν ένα επιπρόσθετο επιχείρημα κατά του αιτήματος της Τουρκίας για αποστρατικοποίηση των νήσων.

Υπενθυμίζεται, ότι στη Σμύρνη και στην τοποθεσία Narlidere (που σημαίνει το ποτάμι των ρόδων) είναι η έδρα της 4ης Στρατίας ή «Στρατιάς του Αιγαίου», στην οποία υπόκεινται όλες οι δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αποτελείται από 130.000 στρατιωτικό προσωπικό.

Σημειωτέον, ότι απέναντι από τα ελληνικά νησιά, στην είσοδο του κόλπου της Σμύρνης, υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος στον κόσμο. Η ναυτική βάση της Φώκαιας αποτελεί βάση του αποβατικού στόλου. Πλησίον της βάσης βρίσκονται οι περισσότερες μονάδες της Ταξιαρχίας των τουρκικών Πεζοναυτών.

Τέλος να τονιστεί, ότι κάθε χρόνο στην Τουρκία πραγματοποιείται η άσκηση EFES (το όνομα προέρχεται από την πόλη της Εφέσου στην Σμύρνη) το σενάριο της οποίας αφορά στην απόβαση και κατάληψη νησιών.

Η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών από τον Ακάρ

Υπενθυμίζεται, ότι στις 9 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ήταν για μία ακόμα φορά προκλητικότατος! Σε Συμπόσιο για το Αιγαίο που διοργανώθηκε στη Σμύρνη προσπάθησε να ανοίξει την βεντάλια της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Μάλιστα κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, ενώ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την επέκταση των χωρικών υδάτων κατά 12 ναυτικά μίλια.

Ο Ακάρ έθεσε και ζήτημα κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «τα βάζει προς πώληση και εκμμεταλλεύεται διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως περιβαλλοντικά και ενεργειακά προγράμματα της ΕΕ, αρχαιολογικές και κτηματολογικές μελέτες».

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube