Weather Icon
Τουρκία 12 Αυγούστου 2021

Συνεχίζεται το… πατινάζ της υπερχρέωσης από τον Ερντογάν – Συμφωνία swap 2 δισ. δολαριών με Νότια Κορέα

Συνεχίζεται το… πατινάζ της υπερχρέωσης από τον Ερντογάν – Συμφωνία swap 2 δισ. δολαριών με Νότια Κορέα

Υπογράφηκε συμφωνία swap μεταξύ Τουρκίας και Νότιας Κορέας

Επιτεύχθηκε συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων 2,3 τρισεκατομμυρίων γουόν (17,5 δισεκατομμύρια TL) μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας και της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας. 

Περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια θα προστεθούν στα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, τα οποία θα προστεθούν στα ποσά που εξασφαλίστηκαν με αντίστοιχες συμφωνίες με την Κίνα και το Κατάρ, ήτοι  6 δισεκατομμύρια δολάρια και 15 δισεκατομμύρια δολάρια αντιστοίχως.

Μια νέα κίνηση προήλθε από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, η οποία προηγουμένως είχε συνάψει συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τις κεντρικές τράπεζες της Κίνας και του Κατάρ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής 2,3 τρισεκατομμυρίων γουόν (17,5 δισεκατομμυρίων λιρών) με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία ανταλλαγής θα διαρκέσει 3 χρόνια. Οι δύο πλευρές θα μπορούν να συζητήσουν την παράταση της συμφωνίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών θα συνεχίσουν να συνεργάζονται για να διασφαλίσουν ότι οι πληρωμές γίνονται σε γουόν και TL σε διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

Ο KAVCIOĞLU ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Şahap Kavcıoğlu δήλωσε ότι οι συνομιλίες ανταλλαγής με τη Νότια Κορέα προχώρησαν τον Ιούνιο.

Εκτός από τη Νότια Κορέα, αναφέρθηκε ότι διεξήχθησαν διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν, την Αγγλία και τη Μαλαισία στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ανταλλαγής.

ΕΓΙΝΕ  ΗΔΗ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡ

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας είχε προηγουμένως συνάψει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων με τις κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Κίνας. Τα χρήματα που λαμβάνονται μέσω της συμφωνίας ανταλλαγής μεταξύ των κεντρικών τραπεζών προστίθενται στα ακαθάριστα και καθαρά αποθέματα των τραπεζών.

Ανταλλαγή σημαίνει ανταλλαγή χρημάτων για μια ορισμένη διάρκεια και με ένα συγκεκριμένο επιτόκιο.

Εκτός από τις ξένες κεντρικές τράπεζες, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας ανταλλάσσει επίσης χρυσό και ξένο νόμισμα με εγχώριες τράπεζες.

ΧΩΡΙΣ ΤΑ SWAP ΤΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Από τον Ιούλιο του 2021, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκία έχει ακαθάριστο αποθεματικό 105,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν αφαιρεθούν από αυτό το ποσό τα συναλλαγματικά αποθέματα ο χρυσός που διατηρούν οι εγχώριες τράπεζες ως υποχρεωτικά αποθεματικά, παραμένει καθαρό αποθεματικό ύψους 24,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εξαιρουμένου του ξένου νομίσματος που δανείστηκε από ξένες και εγχώριες τράπεζες στο πλαίσιο συμφωνιών ανταλλαγής, το καθαρό αποθεματικό παραμένει μείον 41,4 δισεκατομμύρια δολάρια, εξαιρουμένων των ανταλλαγών.

Πηγή: sozcu.com.tr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube