Weather Icon

Ο Τατάρ αναμασά τουρκικές αθλιότητες, ο Τούρκος “πρέσβης” απαιτεί παραχάραξη της Ιστορίας

Ο Τατάρ αναμασά τουρκικές αθλιότητες, ο Τούρκος “πρέσβης” απαιτεί παραχάραξη της Ιστορίας

Τατάρ: «Οι Ορθόδοξοι κάλεσαν τους Οθωμανούς για να τους σώσουν από τους Ενετούς – Μετά επαναστάτησαν»

Ισχυρίστηκε στην ομιλία του ο Τατάρ ότι οι Οθωμανοί κατέκτησαν το νησί μετά από ένα χρόνο πολέμου που ξεκίνησε το 1570 και πως ήρθαν στο νησί «μετά από έκκληση των παππούδων των Ορθοδόξων, οι οποίοι είναι οι πρόγονοι των Ελληνοκυπρίων για να τους σώσουν από την καταπίεση των Ενετών».

Να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα κατεχόμενα, ζητά ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ο παράνομος «Bayrak» (12/08/2021) μετέδωσε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία τους: «Αγωνιζόμαστε για να υπάρξουμε σε αυτή τη χώρα και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ιστορία για τη σωτηρία μας σε αυτόν τον αγώνα», είπε και τόνισε ότι η καταγραφή της τουρκοκυπριακής ιστορίας και η εκπαίδευση μαθητών με εθνική συνείδηση «θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία στην πατρίδα και το έθνος».

Ο Τατάρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε πάνελ με θέμα την «Τουρκοκυπριακή ιστορία και εκπαίδευση», που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Τουρκίας, το Ανώτερο Ινστιτούτο Πολιτισμού «Ατατούρκ» και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία.

Ισχυρίστηκε στην ομιλία του ο Τατάρ ότι οι Οθωμανοί κατέκτησαν το νησί μετά από ένα χρόνο πολέμου που ξεκίνησε το 1570 και πως ήρθαν στο νησί «μετά από έκκληση των παππούδων των Ορθοδόξων, οι οποίοι είναι οι πρόγονοι των Ελληνοκυπρίων για να τους σώσουν από την καταπίεση των Ενετών».

Υποστήριξε επίσης πως 20-30 χρόνια μετά από αυτόν τον πόλεμο στον οποίο χάθηκαν 60 χιλιάδες μάρτυρες, οι Ορθόδοξοι άρχισαν να επαναστατούν εναντίον των Οθωμανών.

Επισημαίνοντας την ανοχή της οθωμανικής διοίκησης και τη διαδικασία μετά την κατάκτηση, ο Τατάρ είπε ότι αν είχε ακολουθηθεί διαφορετικός δρόμος, η Κύπρος θα μπορούσε να είναι ένα εντελώς τουρκικό νησί, αλλά σήμερα αμφισβητείται η ισότιμη κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων και ότι είναι δύσκολο να το χωνέψει κάποιος αυτό.

Υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να είναι μέλος οποιουδήποτε πολιτικού σχηματισμού στον οποίο δεν συμμετέχουν η Τουρκία και η Ελλάδα, ο Τατάρ είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία έγινε δεκτή στην ΕΕ μονομερώς, χωρίς να ζητήσει την άδεια ούτε της Τουρκίας ούτε των Τουρκοκυπρίων

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι αν η Τουρκία δεν είχε χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα της ως εγγυήτρια δύναμη, η Κύπρος θα ήταν σήμερα ελληνικό νησί.

Υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων είναι αγώνας για κυριαρχία, ο Τατάρ δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να λένε ότι η Κύπρος είναι ελληνικό νησί. Πρόσθεσε επίσης πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά έχει στην διάθεση της αρχεία και έγγραφα που πρέπει να ερευνηθούν, να συγκεντρωθούν σε ένα βιβλίο και να διδαχθούν στις νέες γενιές.

Αφού αναφέρθηκε στα Κόκκινα, επέκρινε τις αλλαγές στα βιβλία ιστορίας που έγιναν στο παρελθόν και ειδικά κατά την περίοδο που βρισκόταν στην «εξουσία» ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όταν «η ιστορία διαγράφηκε», κατά την έκφραση του.

Αναφερόμενος στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υποστήριξε πως το ζήτημα που προέκυψε θυματοποιηθεί τους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα κατεχόμενα, ζητά ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας

Ο παράνομος «Bayrak» (12/08/2021) γράφει ότι ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστζερί, δήλωσε πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα.

Ο Μπαστζερί έκανε αυτές τις δηλώσεις μιλώντας σε πάνελ με θέμα την «Τουρκοκυπριακή ιστορία και εκπαίδευση», που διοργανώθηκε στα κατεχόμενα σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Τουρκίας, το Ανώτερο Ινστιτούτο Πολιτισμού «Ατατούρκ» και την Τουρκική Ιστορική Εταιρεία.

Ο Μπαστσερί, δηλώνοντας ότι το χάσμα στη διδασκαλία της ιστορίας στα κατεχόμενα πρέπει να εξαλειφθεί, είπε: «Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το κενό που δημιουργήθηκε στη διδασκαλία της ιστορίας στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, για διάφορους λόγους, αποξενώνει τις νέες γενιές από ηθικές και εθνικές αξίες ».

Υποστήριξε επίσης ότι οι συζητήσεις που θα γίνουν στο πάνελ θα βοηθήσουν στην εξέταση της ιστορικής εκπαίδευσης στην «ΤΔΒΚ» από αυτήν την προοπτική και θα βοηθήσει το «υπουργείο εθνικής παιδείας» για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό το θέμα.

Στηρίζει και συμφωνεί με κάθε λέξη που διατύπωσε ο «πρέσβης» δηλώνει ο λεγόμενος υπεξ

Η «Kıbrıs Postası» (12/08/2021) γράφει ότι ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» της κατοχής Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, επέκρινε όσους αντέδρασαν στις δηλώσεις του λεγόμενου πρέσβη της Τουρκίας στα κατεχόμενα Αλί Μουράτ Μπαστζερί, ο οποίος δήλωσε πως είναι καιρός να αναθεωρηθεί ο τρόπος που διδάσκεται η ιστορία στα σχολεία στα κατεχόμενα.

«Βάζω την υπογραφή μου κάτω από κάθε πρόταση του Πρέσβη. Καταδικάζω έντονα τις επιθέσεις εκείνων που δεν αισθάνονται άνετα με τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε», ανέφερε.

Υποστήριξε επίσης ότι το εκπαιδευτικό σύστημα της «ΤΔΒΚ» πρέπει να δημιουργηθεί με βάση την επιστήμη και τα ιστορικά γεγονότα και ότι τα σημερινά προβλήματα βιώνονται ως αποτέλεσμα κάποιων που ενέργησαν στην βάση των δικών τους προκατειλημμένων πολιτικών πεποιθήσεων.

Δεν δημοσιεύτηκε στην «επίσημη εφημερίδα» η απόφαση για άνοιγμα μέρους της κλειστής πόλης του Βαρωσίου

Η «Kıbrıs Postası» (11/08/2021), όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι η απόφαση που λήφθηκε σχετικά με την αφαίρεση ποσοστού 3,5% από το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής της κλειστής πόλης του Βαρωσιου, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στην «επίσημη εφημερίδα».

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσάν Σανέρ δήλωσε ότι «ορισμένες αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου ενδέχεται να μην δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα», γράφει η εφημερίδα.

«Ωστόσο, σύμφωνα με την νομοθεσία οι αλλαγές που έγιναν σχετικά με το καθεστώς των στρατιωτικών ζωνών θα πρέπει να δημοσιευτούν στην Επίσημη Εφημερίδα και να κοινοποιηθούν στο κοινό», σημειώνει η εφημερίδα που προσθέτει ότι «νόμοι, καταστατικά, νομικά έγγραφα και συναλλαγές δεν μπορούν να τεθούν σε ισχύ αν δεν δημοσιευθούν στην επίσημη εφημερίδα».

Η «Kıbrıs Postası» σημειώνει ότι η δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού είναι σωστή, αλλά εξετάζοντας τους σχετικούς «νόμους του συντάγματος» οι αποφάσεις αναφορικά με την αποστρατικοποίηση στρατιωτικών ζωνών δεν περιλαμβάνονται σε αυτό. «Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του νόμου, οι αποφάσεις σχετικά με το καθεστώς των στρατιωτικών ζωνών πρέπει να κοινοποιούνται στο κοινό με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα», τονίζει η εφημερίδα.

Διακοπές ρεύματος στα κατεχόμενα εξαιτίας έλλειψης καυσίμων και βλάβης στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

Η Kıbrıs (12.08.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Ανά πάσα στιγμή μπορεί να βυθιστούμε στο σκοτάδι», αναφέρεται σε δηλώσεις του «γενικού διευθυντή» της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού (KIB-TEK) στα κατεχόμενα Γκουρτζιάν Έρντογαν, ο οποίος είπε ότι εξαιτίας της βλάβης που παρατηρείται σε μονάδα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στο χωριό Τράπεζας της Κερύνειας, αλλά και εξαιτίας των εργασιών συντήρησης που γίνονται σε μία από τις γεννήτριες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της AKSA (ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας), δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες παροχής ηλεκτρισμού στη «ΤΔΒΚ» αυτές στις μέρες.

Στις δηλώσεις του ο Έρντογαν εξήγησε ότι η «αρχή ηλεκτρισμού» αποφάσισε την κατά διαστήματα και εκ’ περιτροπής διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Έρντογαν ανέφερε ακόμη ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα όσον αφορά στη διαθεσιμότητα των καυσίμων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών, αναφέροντας ότι αυτά είναι αρκετά μόνο για τρείς μέρες και προειδοποίησε ότι ακόμη και αν εξασφαλίσουν καύσιμα, θα χρειαστούν περίπου 3-4 μέρες για να μπορέσουν να είναι χρησιμοποιήσιμα.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται πρωτοσέλιδα και η Yeni Düzen (12.08.21) υπό τον τίτλο «Πλήρης χρεωκοπία και στον ηλεκτρισμό και στην διακυβέρνηση», σημειώνοντας την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει η «αρχή ηλεκτρισμού» στα κατεχόμενα και στην αδυναμία των αρμοδίων να χειριστούν την κατάσταση.

Αλματώδης αύξηση κρουσμάτων στα κατεχόμενα-Σε απομόνωση η σύζυγος του Τατάρ

Κάτω από τον τίτλο: «Έκρηξη κρουσμάτων», η «Vatan» (12/08/2021) γράφει ότι το λεγόμενο υπουργείο υγείας ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο διενεργήθηκαν 16,484 εργαστηριακές εξετάσεις στα κατεχόμενα και εντοπίστηκαν 181 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου Covid-19, εκ των οποίων τα 152 είναι εγχώριες μολύνσεις, τα εννέα είναι άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και τα 20 είναι επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Στην περιοχή της κατεχόμενης Λευκωσίας εντοπίστηκαν 49 κρούσματα στην Κερύνεια 52, στην Αμμόχωστο 41, στη Μόρφου, 1 στη Λεύκα 1 και στο Τρίκωμο 1.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον στις 12,985. Ο αριθμός των θανάτων με αιτία τον Covid-19 παρέμεινε στους 42.

Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι δύο κρούσματα εντοπίστηκαν χθες στην λεγόμενη προεδρία στα κατεχόμενα. Πρόκειται για δύο μέλη του προσωπικού. Όπως γράφει η εφημερίδα, ανάμεσα στα άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα είναι και η σύζυγος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Σιμπέλ Τατάρ, η οποία βρίσκεται σε απομόνωση.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube