Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 3 Αυγούστου 2021

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Σε στάση (παρατεταμένης) αναμονής…

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Σε στάση (παρατεταμένης) αναμονής…

του Νικόλα Δημητριάδη, από τη Ρήξη Ιουλίου (#170) που κυκλοφορεί

Την περασµένη εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα η πολυαναµενόµενη έκθεση αµυντικού υλικού «Ντεφέα 2021», η πρώτη αντίστοιχη έκθεση στην Ελλάδα µετά το 2008. Η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει το αξιόµαχο των Ενόπλων Δυνάµεων, µετά την υπερδεκαετή εγκατάλειψή τους, οδήγησε 315 αµυντικές εταιρείες από 22 χώρες στους χώρους της έκθεσης.

Η παρουσία των µεγάλων ελληνικών δηµόσιων βιοµηχανιών ήταν, όπως συνηθίζεται στις εκθέσεις αυτές, καταθλιπτική. Χωρίς να έχουν κάποιο εγχώριας σχεδίασης οπλικό σύστηµα να επιδείξουν, εµφανίστηκαν ως «κοµπάρσοι», παρ’ ότι ήταν, ουσιαστικά, οι οικοδεσπότες. Την ίδια στιγµή, οι µεγάλοι αµυντικοί οίκοι του εξωτερικού είχαν κατακλύσει τον χώρο µε τα εξελιγµένα οπλικά τους συστήµατα, προσδοκώντας, προφανώς, κάποιο κοµµάτι από την πίτα των αυξηµένων εξοπλιστικών κονδυλίων της χώρας.

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στο πρόγραµµα των φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού, που πάει από αναβολή σε αναβολή, µεταθέτοντας διαρκώς την ανανέωση του επικίνδυνα γηρασµένου στόλου της χώρας. Στην έκθεση συµµετείχαν όλοι οι µεγάλοι ναυπηγικοί οίκοι του εξωτερικού που διεκδικούν το συµβόλαιο. Η απόφαση, πάντως, µετατίθεται (για µία ακόµη φορά) για το φθινόπωρο. Κάπου σε µια γωνιά, υπήρχε και το περίπτερο του ελληνικού σχεδιαστικού γραφείου πολεµικών πλοίων  Als, µε συµβολική µάλλον παρουσία. Τουλάχιστον κατόρθωσε να γίνει δεκτό από τις σχετικές επιτροπές της Βουλής, ώστε να παρουσιάσει στους βουλευτές το έργο του.

Εντυπωσιακή, από την άλλη, ήταν η παρουσία της ισραηλινής εταιρείας Plasan, ιδιοκτήτριας, πλέον, της ΕΛΒΟ, η οποία παρουσίασε τα τεθωρακισµένα οχήµατά της, εν όψει του προγράµµατος απόκτησης νέων οχηµάτων για τις ανάγκες του Ελληνικού Στρατού. Την έντονη φηµολογία που θέλει την πώληση της ΕΛΒΟ να γίνεται µε την παλιά γνώριµη συνταγή της… προίκας και την προαποφασισµένη απόδοση του εκατοντάδων εκατοµµυρίων προγράµµατος στην Plasan ήρθε να περιπλέξει η αµιγώς ελληνική εταιρεία EODH, η οποία είχε το… θράσος να παρουσιάσει τον «Οπλίτη», ένα αντίστοιχο τεθωρακισµένο όχηµα, ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τον διεθνή ανταγωνισµό. Μένει, λοιπόν, να φανεί αν τελικά θα έχουµε το πρώτο «εθνικό όχηµα» του στρατού, ή αν θα αρκεστούµε για άλλη µια φορά στα… «ελληνοποιηµένα».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι ελληνικές εταιρείες για τον τοµέα των ντρόουν και των µη επανδρωµένων αεροχήµατων, παρουσιάζοντας µία σειρά από µοντέλα που βρίσκονται υπό εξέλιξη. Ξεχώρισε η Intracom Defense (IDE), µε το αερόχηµα RX-3plus που αναπτύσσει από κοινού µε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Εντύπωση προκάλεσε και η εταιρεία  Soukos Robots από τη Λάρισα, που παρουσίασε ένα όπλο λέιζερ (High Energy Laser Weapon), επενδύοντας έτσι σε έναν αναδυόµενο τοµέα τεχνολογίας αιχµής. Τέτοια φιλόδοξα εγχειρήµατα, όµως, κινδυνεύουν να απαξιωθούν, εάν µείνουν στο στάδιο της έρευνας και δεν περάσουν σε αυτό της βιοµηχανικής παραγωγής. Και εδώ είναι εµφανής η απουσία του ελληνικού κράτους, το οποίο δεν δείχνει ενδιαφέρον για τον συντονισµό της εγχώριας βιοµηχανίας και τη σύνδεσή της µε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάµεων. Δύο χρόνια µετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση δεν δείχνει ως τώρα σηµεία απόκλισης από την πάγια εχθρική στάση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στην εγχώρια βιοµηχανία.

Η πραγµατικότητα αυτή στρέφει τις εταιρείες του κλάδου στην εξωστρέφεια. Και, πράγµατι, η παρουσία πολλών ιδιωτικών εταιρειών ήταν εντυπωσιακή, στον αντίποδα της παρουσίας των µεγάλων κρατικών βιοµηχανιών. Η ίδια η EODH έκλεισε κατά τη διάρκεια της έκθεσης και µία µεγάλη συµφωνία, µε τη γερµανική KMW (για την προµήθεια συλλογών θωράκισης για οχήµατα της τελευταίας), ύψους 100 εκατοµµυρίων ευρώ. Αντίστοιχη παρουσία είχαν και άλλες µεγάλες ελληνικές εταιρείες, όπως ο όµιλος EFA και η IDE, που βασίζουν την επιβίωσή τους πλέον σχεδόν ολοκληρωτικά στις εξαγωγές. Ο όµιλος EFA διοργάνωσε και µία ξενάγηση στο νεόδµητο εργοστάσιο της Theon Sensors, ενώ το περίπτερό του επισκέφθηκαν πολλές αντιπροσωπείες ξένων κρατών. Λογικό, αν σκεφτούµε πως ο όµιλος αυτός έχει φτάσει να εξάγει σε 55 χώρες.

Τέλος, θετική εξέλιξη ήταν το γεγονός ότι στην έκθεση συµµετείχαν για πρώτη φορά και δέκα εταιρείες από την Κύπρο. Η συνεργασία, όµως, των εταιρειών των δύο ελληνικών κρατών παραµένει ακόµη ζητούµενο.

Οι Έλληνες κρατικοί αξιωµατούχοι που παρευρέθηκαν στην έκθεση και µίλησαν στις σχετικές εκδηλώσεις, αρκέστηκαν, µάλλον, στα συνήθη ευχολόγια. Έµεινε ο Τάσος Ροζολής, πρόεδρος του «Συνδέσµου Ελλήνων Κατασκευαστών Αµυντικού Υλικού», να αναρωτιέται γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυβερνητική δοµή υπεύθυνη για την εγχώρια αµυντική βιοµηχανία και γιατί το εξοπλιστικό πρόγραµµα της νέας κυβέρνησης, που έχει φθάσει πλέον τα 4 δισεκατοµµύρια ευρώ, δεν έχει φέρει στην εγχώρια βιοµηχανία ούτε… 1 ευρώ!

ΠΗΓΗ: ardini-rixi.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube