Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 27 Ιουλίου 2021

Πονάνε τον Ακάρ και δεν μπορεί να “χωνέψει” τα ελληνικά Rafale

Πονάνε τον Ακάρ και δεν μπορεί να “χωνέψει” τα ελληνικά Rafale

Η αντίδραση του Akar στην αγορά της Rafale από την Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκαρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ξεκίνησε έναν αγώνα εξοπλισμών, αναφερόμενος στα γαλλικά αεροσκάφη Rafale, τα οποία άρχισαν να παραδίδονται από την περασμένη εβδομάδα. Η Αθήνα πιστεύει ότι τα αεροπλάνα θα αλλάξουν την ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο.

Όσον αφορά τα πολεμικά αεροπλάνα που αγόρασε η Ελλάδα από τη Γαλλία, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ είπε: “Έχουν επιδοθεί έναν αγώνα αγοράς οπλικών συστημάτων και συνεχίζουν. Αγοράζουν αεροπλάνα, όπλα και εξοπλισμό. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το ισοζύγιο ισχύος με 3-5 μεταχειρισμένα αεροπλάνα.”

Η παράδοση του πρώτου αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με τη συμφωνία 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που υπέγραψε η Ελλάδα με τη γαλλική εταιρεία Dassault Aviation για 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, 12 από τα οποία είναι μεταχειρισμένα.

Επικρίνοντας τις πρόσφατες πολιτικές εξοπλισμού της Ελλάδας, ο υπουργός Άκαρ είπε: “Περιμένουμε από τους Έλληνες γείτονές μας να αγωνιστούν για ειρηνικές και πολιτικές λύσεις, όχι επιθετικές λύσεις και να συμβάλουν στις προσπάθειές μας για επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή”.

“Δεν έχει νόημα να πλήξουμε την ευημερία των πολιτών”

Δηλώνοντας ότι περιμένουν από την Ελλάδα να κάνει το Αιγαίο και τη Μεσόγειο μια θάλασσα ειρήνης και να συμβάλει στην ευημερία όλωντ ων πλευρών, ο Akar είπε: “Διαφορετικά, δεν έχει νόημα για την Ελλάδα, η οποία έχει τόσο μεγάλο χρέος, να πλήξει την ευημερία του λαού της με κάποιες πρόσθετες δαπάνες. Αυτά δεν χρειάζονται, αφού εμείς, οι λαοί των δύο χωρών, έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είμαστε υπέρ αυτών που επιδιώκουν να ζουν σε ευημερία και ειρήνη. Όλες οι προσπάθειές μας κατευθύνονται προς αυτό”.

Μιλώντας κατά την παράδοση του πρώτου μαχητικού Rafale την περασμένη εβδομάδα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι ήταν ένα σημείο καμπής για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dassault Aviation Eric Trappier περιέγραψε τα πολεμικά αεροσκάφη του Rafale ως «στρατηγικό μετασχηματιστή των ισορροπιών για την Ελληνική Αεροπορία» Δύναμη”.

Γιγαντιαίο πρόγραμμα εξοπλισμού

Ανακοινώνοντας τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους ένα τεράστιο πρόγραμμα εξοπλισμού που εκτιμάται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι η ισορροπία ισχύος στο Αιγαίο θα αλλάξει με τα αεροσκάφη του Rafale.

18 αεροσκάφη Rafale, 12 από τα οποία είναι μεταχειρισμένα, έχει προγραμματιστεί να παραδοθούν σε περίοδο δύο ετών, ξεκινώντας από αυτόν τον μήνα.

Στο πλαίσιο του τεράστιου νέου προγράμματος εξοπλισμού της ελληνικής κυβέρνησης, εκτός από πολεμικά αεροπλάνα θα συμπεριληφθούν επίσης στον κατάλογο διάφορα οπλικά συστήματα και εξοπλισμός, όπως φρεγάτες, ελικόπτερα πολεμικού ναυτικού, αντιαρματικά όπλα, κατευθυνόμενοι πύραυλοι κ.ά. Επιπλέον, προβλέπεται η πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών στρατιωτών πλήρους απασχόλησης στον ελληνικό στρατό για μια πενταετή περίοδο.

Πηγή: © Deutsche Welle Türkçe

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube