Weather Icon

Πασινιάν: Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει την τριμερή συμφωνία

Πασινιάν: Το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει την τριμερή συμφωνία

Τους τελευταίους δύο μήνες η Αρμενία είχε δύο θύματα στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νίκολ Πασινιάν υπενθύμισε γι ‘αυτό στη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων․ Ταυτόχρονα, επέστησε την προσοχή των εταίρων των χωρών του CSTO και των Συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ σε αυτό το γεγονός.

“Παρά τις δεσμεύσεις του, το Αζερμπαϊτζάν δεν επέστρεψε ακόμη τους Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, σε συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους μας, καταφέραμε να επιστρέψουμε τους 104 αιχμαλώτους πολέμου. Θα συνεχίσουμε τις εργασίες για την επιστροφή όλων των αιχμαλώτων πολέμου. Η συνολική διευθέτησης της σύγκρουσης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οριοθέτηση των συνόρων, η απεμπλοκή των περιφερειακών επικοινωνιών ήταν και είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας”, είπε ο Πασινιάν σύμφωνα με το el.armradio.am.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Αζερμπαϊτζάν παραβιάζει την τριμερή συμφωνία της 9ης Νοεμβρίου του 2020 με τις προκλητικές του δηλώσεις.

Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να παρουσιάσει ότι η Αρμενία είναι αντίθετη και εμποδίζει την διαδικασία της οριοθέτησης. Όπως μεταφέρει το el.armradio.am, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε στη χθεσινή κυβερνητική συνεδρίαση, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα το Αζερμπαϊτζάν εμποδίζει την διαδικασία, καθώς έχει φέρει προφανώς παραποιημένους χάρτες. Έτσι, προσπαθώντας να τεκμηριώσει την παρουσία των ενόπλων δυνάμεών του σε ορισμένα τμήματα της κυρίαρχης επικράτειας της Αρμενίας, ιδίως στο τμήμα Σότκ-Χοζναβάρ στα σύνορα Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν.

“Τόσο η διεθνής κοινότητα όσο και η Αρμενία έχουν εκφράσει επανειλημμένα τη θέση τους σε αυτό το ζήτημα: Απόσυρση των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν από τις δεδομένες περιοχές, ανάπτυξη Ρώσων συνοριοφυλάκων ή διεθνών παρατηρητών στα σύνορα, προετοιμασία εργασιών οριοθέτησης υπό διεθνή αιγίδα”, δήλωσε ο Πασιανάν, επιμένοντας ότι αυτή η πρόταση της Αρμενίας παραμένει σε ισχύ. Η Αρμενία συνεργάζεται με τους Ρώσους εταίρους της προς αυτή την κατεύθυνση αλλά το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανταποκριθεί με κανέναν τρόπο στην πρόταση της Αρμενίας.

“Το Αζερμπαϊτζάν προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η Αρμενία είναι ενάντια στην ειρήνη και στην συνθήκη ειρήνης, ενώ η Αρμενία έχει ήδη χαιρετήσει δημοσίως τη δήλωση των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ στις 13 Απριλίου”, δήλωσε ο Πασιανιάν, υπενθυμίζοντας ότι η Ομάδα Μινσκ είχε προτείνει να επανεκκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για την ειρηνευτική διευθέτηση χωρίς προϋποθέσεις. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η πρόταση των συμπροέδρων βασίζεται σε 3 βασικές αρχές. δικαίωμα αυτοδιάθεσης, αποκλεισμός βίας ή απειλή βίας και εδαφική ακεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν αντί για προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες θα έπρεπε να ακολουθούν τις προτροπές των διαμεσολαβητών, και επίσης να λάβουν θέση επί των προτάσεων των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube