Weather Icon

Η τουρκική «πρόταση» για την απόδοση περιουσιών στα Βαρόσια, οι ατομικές και οι συλλογικές μας ευθύνες

Η τουρκική «πρόταση» για την απόδοση περιουσιών στα Βαρόσια, οι ατομικές και οι συλλογικές μας ευθύνες

Μέχρι πού φθάνει το ατομικό δικαίωμα σε ένα εθνικό θέμα, όπως τα Βαρόσια;

Η Θέση του “Φ”   

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, για μια ακόμη φορά, σε μια δύσκολη φάση του εθνικού θέματος και σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα όσα διαδραματίσθηκαν στις 20-21 Ιουλίου στα κατεχόμενα συνιστούν από πλευράς Άγκυρας μια νέα προσπάθεια επιβολής τετελεσμένων. Είναι προφανές πως το χαρτί της Αμμοχώστου χρησιμοποιείται εκβιαστικά από την Τουρκία για να πετύχει μια τουρκικών προδιαγραφών λύση στο Κυπριακό. Είναι σαφές πως οι κινήσεις της κατοχικής δύναμης συνδέονται με τον στρατηγικό στόχο της Άγκυρας για επίτευξη συμφωνίας δύο κρατών. Την ίδια  ώρα, με τις κινήσεις αυτές η Άγκυρα επιχειρεί να κλείσει το περιουσιακό αλλά και το εδαφικό.

Από τα όσα έχουν αναφέρει τόσο ο Ερνογάν όσο και ο εγκάθετος του στα κατεχόμενα, Τατάρ, δείχνει πως θέλουν να σπρώξουν τους Αμμοχωστιανούς στις διαδικασίες της λεγόμενης Επιτροπής. Ο στόχος δεν είναι να  τους επιστρέψουν τις περιουσίες τους, αλλά για να τις  αποσπάσουν και να τουρκοκοποιήσουν πλήρως την περιοχή. Όπως επισήμανε ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Γεώργιος Αρέστη στο «Φ», «εάν η Άγκυρα αν ήθελε ειλικρινά την επιστροφή περιουσιών, θα μπορούσε να το κάνει μέσα από απλές και σύντομες διοικητικές διαδικασίες, στη βάση των Μητρώων του Κτηματολογίου Αμμοχώστου τα οποία έχουν στα χέρια τους». 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλές και διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για το πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι Αμμοχωστιανοί στην έκκληση Ερντογάν και θα ήταν καλό να αξιολογηθούν όλες. Ο κ. Αρέστη στη συνέντευξή του στο «Φ» επισημαίνει με έμφαση «ότι αποδοχή της τουρκικής πρότασης εμπεριέχει κινδύνους σε πολλά επίπεδα, τόσο για το ευρύτερο θέμα της πόλης, αλλά και για τον κάθε πολίτη της πόλης ο οποίος, πέφτοντας στην παγίδα του καλέσματος της Τουρκίας, θα προχωρήσει με αίτηση στη λεγόμενη Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Σε ευρύτερο επίπεδο, εκθεμελιώνουμε την βάση των Ψηφισμάτων 550 και 789 τα οποία ζητούν από την Τουρκία, και όχι από την υποτελή της διοίκηση, όπως παραδώσει την περιφραγμένη πόλη στα Ηνωμένα Έθνη, για να εγκατασταθούν οι μόνιμοι κάτοικοί της».

ΤΟ δικαίωμα της ιδιοκτησίας είναι αδιαμφισβήτητο. Ο καθένας μπορεί να το διαχειριστεί όπως καλύτερα θεωρεί καλύτερο για τον ίδιον. Αυτό δεν σημαίνει πως το κράτος δεν έχει δικαίωμα να υποδείξει στους πολίτες του τι προέχει και τι πραγματικά εξυπηρετεί καλύτερα τόσο τους ίδιους όσο και τη χώρα, το εθνικό θέμα.

Κι αυτό πρέπει να το πράξει το κράτος, να αφουγκραστεί τους πολίτες και να μιλήσει με αυτούς. Να συμβουλεύσει και να ενημερώσει τους πολίτες του για το τι θα ήταν καλύτερο να πράξουν. Και μετά ο καθένας αποφασίζει τι πρέπει να πράξει. Η όποια απόφαση είναι σεβαστή έστω κι εάν διαφωνούμε ή θεωρούμε πως είναι ευρύτερα ζημιογόνα.

Αυτό που προέχει σήμερα, όμως, είναι να αποφευχθεί ο εποικισμός της περίκλειστης περιοχής και η τουρκοποίησή της. Να αποφύγουμε τις τουρκικές παγίδες με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Μπορούμε να αγωνιστούμε για αυτό χωρίς να διχαζόμαστε. Ό,τι αφορά τον καθένα χωριστά, αφορά την πατρίδα μας. Αυτό να μην το ξεχνούμε. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube