Weather Icon
Τουρκία 17 Ιουλίου 2021

Εκλογικά “μαγειρέματα” Ερντογάν: Μειώνει το ποσοστό εισόδου στη βουλή στο 5% – Τι άλλο συζητιέται

Εκλογικά “μαγειρέματα” Ερντογάν: Μειώνει το ποσοστό εισόδου στη βουλή στο 5% – Τι άλλο συζητιέται

Η μείωση του δημοσκοπικού ποσοστού των δύο πολιτικών εταίρων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωθεί τον Τούρκο πρόεδρο σε “μαγειρέματα” για να εξασφαλίσει την είσοδο των συμμάχων του στη βουλή, στις εκλογές του 2023.

Τα κόμματα της Λαϊκής Συμμαχίας, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHΡ), του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί, συμφώνησαν να μειώσουν το όριο εισόδου στη βουλή από το τρέχον 10% σε 5%, με σχέδια να το καταστήσουν νόμο του κράτους πριν το τέλος του 2021. Αυτή η κίνηση δεν αποσκοπεί μόνο στο να βοηθήσει το ΜΗΡ στο να μπει στη βουλή, αλλά έχει ως έμμεσο στόχο τη βοήθεια προς το έτερο συμμαχικό ακροδεξιό Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (BBP) του Μουσταφά Ντεστιτζί, που χθες ζήτησε να αφαιρεθεί η λέξη “ελληνική” από κάθε χριστιανική ορθόδοξη εκκλησία, ώστε να μπει στη βουλή, μιας και οι δημοσκοπήσεις το καθιστούν από αβέβαιο έως αδύνατο.

Το ΑΚΡ προσπαθεί εδώ και καιρό να εισαγάγει νέες τροποποιήσεις του εκλογικού νόμου και του νόμου για τα πολιτικά κόμματα για τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. Οι τροποποιήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν θεσπιστεί ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, διαφορετικά δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμες.

Αν και τα σχέδια δεν έχουν οριστικοποιηθεί, τα δύο μέρη συμφώνησαν σε δύο κύρια σημεία. Ένα από αυτά είναι να μειωθεί το εκλογικό όριο στο 5%, αν και οι προκαταρκτικές εργασίες υποδηλώνουν όριο 7%.

Δεύτερον, συμφώνησαν να κάνουν αλλαγές στα κριτήρια συμμετοχής στις εκλογές. Επί του παρόντος, κάθε πολιτικό κόμμα με τουλάχιστον 20 βουλευτές στο κοινοβούλιο μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές ακόμα και αν δεν πληροί άλλα κριτήρια. Αυτή η διάταξη θα αφαιρεθεί από τον εκλογικό νόμο, σύμφωνα με τη συμφωνία AKP-MHP. Αυτό από τη μία καθιστά πιο εύκολη την είσοδο του ΒΒΡ, που βρίσκεται στον χώρο των Γκρίζων Λύκων, αλλά και του ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας (SP), του Τεμέλ Καραμολάογλου, από την άλλη βοηθά μεν τα νέα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA), του Αλί Μπαμπατζάν και το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) του Αχμέτ Νταβούτογλου, βοηθώντας όμως (αν αυτά μπουν στη βουλή) στη μγαλύτερη διάσπαση της αντιπολίτευσης, η οποία καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα πολιτικο-κοινωνικών θέσεων, την ώρα που το μόνο που τους ενώνει είναι το… να φύγει ο Ερντογάν.

Ωστόσο, τα μέλη της συμμαχίας εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς τον τρόπο αναδιάρθρωσης των εκλογικών περιφερειών. Το MHP τάσσεται υπέρ της διατήρησης του τρέχοντος μοντέλου, ενώ το AKP σχεδιάζει να εισαγάγει ένα σύστημα εκλογών με μονοεδρικές περιφέρειες. Αυτό το σύστημα προβλέπει τη διαίρεση της Τουρκίας σε ακριβείς εκλογικές περιοχές -600, για παράδειγμα, τον πρόσφατο αριθμό μελών του Κοινοβουλίου- και κάθε περιφέρεια θα ψηφίσει έναν βουλευτή. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένα άλλο ζήτημα που συζητούν τα δύο κόμματα κατά πόσον πρέπει να επιβληθεί ένα κατώτατο όριο στα πολιτικά κόμματα, παρόλο που θα βρίσκονται σε συμμαχία. Αυτό που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να μην μπορεί να συμμετάσχει σε συμμαχία κάποιο κόμμα που θα έχει ποσοστό κάτω του 2%. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο στόχο προς τα κόμματα των Μπαμπατζάν και Νταβούτογλου, που δημοσκοπικά κυμαίνονται στο 1%. Παράλληλα συζητιέται η πιθανότητα βουλευτές του ΜΗΡ να μπορούν να μπουν στη βουλή, παίρνοντας το “εισιτήριο” για τη βουλή, από βουλευτές του ΑΚΡ που εκλέχτηκαν. Αυτό προωθείται κυρίως από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που αποζητά ενδυνάμωσή του στη βουλή, μέσω περιφερειών που το ΜΗΡ δεν έχει ουσιαστική παρουσία, ή που το ΒΒΡ είναι πιο δυνατό.

Πέτρος Κράνιας

ΠΗΓΗ: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube