Weather Icon

Ξεκίνησαν οι εκλογές στην Αρμενία! Στο Ερεβάν ο Κατρούγκαλος

Ξεκίνησαν οι εκλογές στην Αρμενία! Στο Ερεβάν ο Κατρούγκαλος

Αρμενία: Ξεκίνησαν οι βουλευτικές εκλογές. 68 εγχώρια και 49 διεθνή ΜΜΕ παρακολουθούν τη διαδικασία.  Στην πρωτεύουσα Ερεβάν ο πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 08:00. Στις εκλογές συμμετέχουν 25 πολιτικές δυνάμεις: 22 κόμματα και 4 συνασπισμοί κομμάτων. Θα ολοκληρωθούν στις 20:00. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στις 21 Ιουνίου στις 20:00.

Στο εκλογικό τμήμα, οι ψηφοφόροι θα λάβουν ψηφοδέλτια που αντιστοιχούν στον αριθμό των πολιτικών δυνάμεων που συμμετέχουν στις εκλογές, και θα επιλέξουν μόνο ένα από αυτά τα ψηφοδέλτιά. Θα το τοποθετήσουν σε κενό φάκελο και θα βάλουν στην κάλπη. Απαγορεύεται να κάνουν σημειώματα στα ψηφοδέλτια με στυλό.

Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας της Αρμενίας, την διαδικασία των εκλογών στην Αρμενία θα παρακολουθούν διαπιστευμένα 49 διεθνή και 68 εγχώρια ΜΜΕ. Η αποστολή παρακολούθησης πραγματοποιείται από 8 διεθνείς και 19 τοπικούς οργανισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, δικαίωμα ψήφου στην Αρμενία έχουν 2 εκατομμύρια 583 χιλιάδες 823. Στα 38 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν 2008 εκλογικά τμήματα.

Στο Ερεβάν ο Κατρούγκαλος

Ως επικεφαλής της εικοσαμελούς κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την επίβλεψη των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής βρίσκεται στην Αρμενία ο πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το el.armradio.am σημειώνει επίσης, ότι μετά την παρακολούθηση των εκλογών, η αντιπροσωπεία του PACE στο Ερεβάν θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου στις 21 Ιουνίου.

Στρατιωτική και πολιτική κρίση

Σημειωτέον, ότι η Αρμενία έχει περικυκλωθεί από προβλήματα! Μετά την ήττα στον πόλεμο των 44 ημερών στον πόλεμο του 2020 στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) η Αρμενία υποχρεώθηκε σε συνθηκολόγηση. Ο αρμενικός θύλακας του Αρτσάχ έχασε το 75% των εδαφών, τα οποία κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν. Μάλιστα αν δεν υπήρχε η ρωσική παρέμβαση οι Αζέροι θα είχαν καταλάβει και το ορεινό Καραμπάχ.

Επακόλουθο της ταπεινωτικής ήττας ήταν η πολιτική κρίση, η οποία ξέσπασε με τον λαό οργισμένο να τα βάζει με τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος τον Μάρτιο εξήγγειλε πρόωρες εκλογές. Οι Αρμένιοι θεωρούν ότι προδόθηκαν από την κυβέρνηση Πασινιάν, η οποία δεν μπόρεσε να διαχειριστεί ούτε μία ακόμα στρατιωτική κρίση, η οποία ξέσπασε από τις 12 Μαΐου, όταν αζερικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλλαν στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας.

Η Αρμενία έδειξε αδυναμία να απωθήσει την εχθρική εισβολή και ζήτησε βοήθεια από το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΣΣΑ και συγκεκριμένα την εγκατάσταση Ρώσων συνοριοφυλάκων και στρατιωτών από τις χώρες της ομάδας του Μινσκ. Μάλιστα Αρμένιοι αναλυτές με μεγάλη απήχηση στην Ευρώπη σχολιάζοντας το γεγονός, έγραφαν για τον Πασινιάν, ότι δεν πρέπει να περιμένει ξένη βοήθεια, αν ο ίδιος δεν ενδιαφερθεί πρώτος να υπερασπιστεί την κυριαρχία του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας, Ονίκ Γκασπαριάν κάλεσε το Σαββάτο (20/6/21) τους στρατιωτικούς να ψηφίσουν στις εκλογές τον τρίτο πρόεδρο της Αρμενίας, Ρομπέρτ Κοτσαριάν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube