Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Τουρκία 1 Ιουνίου 2021

Προς τα που θα γύρει το εκκρεμές της Τουρκίας;

Προς τα που θα γύρει το εκκρεμές της Τουρκίας;

Aydın Selcen

Μια μικρότερη, εξυπνότερη και πιο υπεύθυνη πολιτική κατάσταση. Αυτό ήταν το προσωπείο της Τουρκίας όταν ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ήρθαν στην εξουσία πριν από δεκαεννέα χρόνια το 2002. Ενώ σήμερα, αν προσπαθήσουμε να μεταφράσουμε απευθείας ένα τουρκικό ρητό, «τα ίχνη του αλόγου φαίνεται να έχουν επικαλυφθεί με τα ίχνη του σκύλου “. Η δημοσιογραφία δεν βοηθά. Καμία γνώμη, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της κοινής γνώμης και αυτού του έργου, δεν βασίζεται πλέον σε γεγονότα. Τα προστατευτικά ψηλά τείχη περιβάλλουν το προεδρικό παλάτι και η ροή πληροφοριών ελέγχεται αυστηρά από μερικούς τούρκους αξιωματούχους.

Επιπλέον, η υπόσχεση της διοίκησης της χώρας με τον τρόπο που ένας διευθύνων σύμβουλος διαχειρίζεται μια πολυεθνική εταιρεία χαρτοφυλακίου αποδείχθηκε επίσης άκυρη. Αντ ‘αυτού, μια νοοτροπία ιδιοκτήτη μικρού καταστήματος εγκαταστάθηκε. Από προεπιλογή, η απληστία και η κοντόφθαλμη πολιτική καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Αυτό που ονομάζεται ρεαλισμός είναι στην πραγματικότητα ευκαιριακός. Αυτό που ονομάζεται ορθολογισμός είναι απλώς ένστικτο επιβίωσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διπλωματία θεωρείται άσκηση δημοσίων σχέσεων.

Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα. Τα οπλισμένα αεροσκάφη Bayraktar της Τουρκίας απέδειξαν τις ικανότητές τους στο Καραμπάχ. Η εταιρεία Bayraktar ανήκει στον γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν. Ωστόσο, εάν ακολουθήσει κανείς την κυρίαρχη ρητορική, τότε η Bayraktar εμπίπτει στην κατηγορία της εθνικής και της εγχώριας στρατιωτικής βιομηχανίας. Σύμφωνα με ορισμένους αμερικανούς, η Τουρκία πρέπει από τώρα και στο εξής να συμμετέχει στο πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα για να κατανοήσει και να εξηγήσει τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής.

Πρόσφατα, η Άγκυρα υποστήριξε ότι αρνήθηκε να δεχτεί την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Εκ των προτέρων, ο Ερντογάν προσφέρθηκε να πουλήσει τα ίδια οπλισμένα αεροσκάφη Bayraktar στην Ουκρανία. Αυτό προκάλεσε την εκπρόσωπο Ζαχάροβα και τον Υπουργό Λαβρόφ να προειδοποιήσουν κατηγορηματικά την Τουρκία να επανεξετάσει τη θέση της. Κάνοντας μια σύγκριση με τους Τάταρους της Κριμαίας, η Ζαχάροβα προχώρησε ακόμη περισσότερο για να υπενθυμίσει στην Άγκυρα την εύθραυστη κατάσταση του κουρδικού πληθυσμού της. Ας σημειώσουμε απλώς το γεγονός ότι το PKK λειτουργούσε πάντα στην εξωτερική πολιτική της Μόσχας. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις σε όλη τη συνοριακή στρατιωτική επιχείρηση στην ορεινή παραμεθόρια περιοχή με το Ιράκ συνεχίζουν και επεκτείνονται.

Στη συνέχεια, η Τουρκία προσέφερε τα ίδια οπλισμένα αεροσκάφη Bayraktar στην Πολωνία. Δεν υπάρχει ανάγκη για προτεινόμενη ή πραγματική εμπειρογνωμοσύνη εξωτερικής πολιτικής για να προβλέψει ότι αυτή η κίνηση δεν θα πάει καλά με τη Μόσχα. Και πάλι, παρά την ένθερμη και αχαλίνωτη αντι-αμερικανική ρητορική από τα αριστερά προς τα δεξιά στη χώρα, παρ ‘όλα αυτά, η Τουρκία ποτέ δεν δεσμεύτηκε τόσο σταθερά στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στις αίθουσες της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας.

Χρειάζονται δύο για το τανγκό. Και το τανγκό δεν θα ξεκινήσει εκτός εάν η Τουρκία αφήσει τα S-400 της. Για να το πούμε και αλλιώς, ο σεβαστός εμπειρογνώμονας της Τουρκίας Henri Barkey προτείνει τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο Κατάρ ως νέα εναλλακτική λύση. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Blinken επέλεξε να μην συμπεριλάβει την Άγκυρα στη μεγάλη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Αντ ‘αυτού, ο αναπληρωτής Sherman και ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Λιβύης Νόρλαντ άγγιξαν τη βάση. Οι συνομιλίες του Sherman με τον de-facto σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του προέδρου Kalın στοχεύουν στην προετοιμασία της αρχικής προσωπικής συνάντησης μεταξύ του Ερντογάν και του Μπάιντεν στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Για να ανανεώσει τις αναμνήσεις μας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον ομόλογό του Ερντογάν στις 23 Απριλίου για να του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων την επόμενη μέρα. Αμέσως μετά και κρίνοντας από τα συνήθη πρότυπα του Ερντογάν, η αντίδρασή του στην εν λόγω ανακοίνωση ήταν μετριοπαθής. Ωστόσο, στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ισραήλ-Παλαιστίνης, ο Ερντογάν δεν δίστασε να κατηγορήσει άμεσα τον Μπάιντεν ότι είχε «αίμα στα χέρια του». Αυτό έγινε στις 17 Μαΐου. Ενώ, στις 26 Μαΐου, ο ίδιος Ερντογάν χαρακτήρισε την επερχόμενη συνάντησή του με τον Μπάιντεν ως «νέα αρχή». Η δήλωση αυτή ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη του με τους διευθύνοντες συμβούλους είκοσι χρηματοπιστωτικών αμερικανικών εταιρειών.

Κατά τη γνώμη μου, η ευρεία στροφή του Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική δεν είναι ούτε πράξη εξισορρόπησης ούτε αντισταθμίζει τα πολιτικά στοιχήματά του. Όλο και περισσότερο μοιάζει με μια μακρά εξόρμηση στο άγνωστο. Αντ ‘αυτού, το να προχωρήσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα θα ήταν μια πιο υγιής επιλογή κατά την ταπεινή μου γνώμη. Αυτά τα μέσα βρίσκονται στο φως της ημέρας. Είναι οι διεθνείς συμφωνίες στις οποίες η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος, είναι οι συμμαχίες με το ΝΑΤΟ στις οποίες είναι μέλος η Τουρκία και τέλος είναι και οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο CoE και ο ΟΑΣΕ, των οποίων η Τουρκία είναι μεταξύ των ιδρυτών.

Παρ ‘όλα αυτά, παρόλο που η θέση της Τουρκίας στο χάρτη και ως εκ τούτου η γεωπολιτική της σημασία παραμένει φυσικά η ίδια, από την πλευρά της εθνικής ταυτότητας η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να είναι εκτός. Εάν η Τουρκία δεν επιτύχει μια αμετάκλητη συναίνεση σε αυτό το μέτωπο, αμφιβάλλω ότι μπορεί ποτέ να υιοθετήσει μια αποτελεσματική και ορθολογική εξωτερική πολιτική. 

πηγή: duvarenglish

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube