Weather Icon

Ο ΟΗΕ συνεχίζει την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους-εποίκων

Ο ΟΗΕ συνεχίζει την τακτική των ίσων αποστάσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους-εποίκων

Η Τουρκία παρανομεί και δρομολογεί νέα τετελεσμένα στην Κύπρο και ο ΟΗΕ κάνει τα στραβά μάτια

ΤΗΝ ώρα, κατά την οποία η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, φθάνει στην Κύπρο, στην Άγκυρα το καθεστώς Ερντογάν κινείται προς την κατεύθυνση της επιβολής νέων τετελεσμένων. Στόχος να ενισχύσει -μέσα από την επιβολή μονομερών ενεργειών- τη διαπραγματευτική του θέση, όταν και όποτε αρχίσει μια διαδικασία στο Κυπριακό.

Μέχρι την ενδεχόμενη σύγκληση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί, η κατοχική δύναμη θέλει να εξασφαλίσει πως τα τετελεσμένα που θα επιβάλει θα είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Εκείνο, το οποίο επιδιώκει είναι να καθορίσει τη δική της ατζέντας. Σε μεγάλο βαθμό το έχει καταφέρει στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που πραγματοποιήθηκε από τις 27-29 Απριλίου στη Γενεύη. Έθεσε την παράλογη θέση για λύση δύο κρατών και επέμενε να συζητηθεί. Και τι έγινε; Και διά της απορρίψεως η τουρκική θέση συζητείται. Αυτό που έπρεπε να γίνει από ελληνικής πλευράς ήταν να ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα να διακόψει τη Διάσκεψη μέχρι να αποσυρθεί η θέση των Τούρκων. Να θεωρηθεί ως μη γενόμενη και να ξεκαθαριστεί πως τέτοια εντολή δεν έχει ο Γενικός Γραμματέας. Ως εκ τούτου δεν μπορούσε να δεχθεί την κατάθεση του εγγράφου.

Η ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗ του Διεθνούς Οργανισμού -ως γνωστό- έχει επισκεφθεί πρόσφατα την Αθήνα και την Άγκυρα ενώ είχε συναντήσεις και με αξιωματούχο του Φόρεϊν Όφις. Ο αναπληρωτής Πολιτικός Διευθυντής του Φόρεϊν Όφις, Ajay Sharma, βρισκόταν τις ίδιες μέρες με την κ. Λουτ στην Αθήνα και αξιοποίησαν αυτή τη συγκυρία και τα είπαν. Είναι σαφές πως η αξιωματούχος του ΟΗΕ ενόψει των επαφών της στη Λευκωσία έχει πλήρη εικόνα για τις προθέσεις της κατοχικής δύναμης. Προφανώς και θα ακούσει τα ίδια από τον εγκάθετο της Άγκυρας στα κατεχόμενα, αλλά σημασία έχει τι λέγει το καθεστώς Ερντογάν. 

ΤΑ μηνύματα που θέλουν να στείλουν οι Τούρκοι προς τα Ηνωμένα Έθνη είναι κατά την άποψή μας ξεκάθαρα. Και σε σχέση με τις μονομερείς ενέργειες σε έδαφος και θάλασσα, όπως και αναφορικά με τη μορφή της λύσης, που είναι όπως περιγράφεται αυτή της συνομοσπονδίας δύο χωρών. Είναι γνωστό τι γίνεται στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Είναι, επίσης, γνωστό ότι η Τουρκία προβαίνει σε έργα για την κατασκευή δύο στρατιωτικών βάσεων ενώ έχει εξαγγελθεί και επάνοδος ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων στην περιοχή, χωρίς να καθορίζεται ημερομηνία. Όλα αυτά συνθέτουν τη στάση που τηρεί η Άγκυρα και επιβεβαιώνουν τις προθέσεις της. Αυτό το αντιλαμβάνονται τα Ηνωμένα Έθνη. Και ελπίζουμε να εγκαταλείψουν την τακτική τους να στρέφονται προς την ελληνική πλευρά για να επιδείξεις «ευελιξία».

ΜΕ τέτοιες προσεγγίσεις είναι προφανές πως ενθαρρύνεται η Άγκυρα. Όταν η Τουρκία αισθάνεται πως όταν προβαίνει σε παρανομίες, παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και στα Ηνωμένα Έθνη δεν την κατονομάζουν καν, γιατί άραγε να αλλάξει συμπεριφορά; Δεν πρόκειται να αλλάξει, γιατί δεν έχει κόστος. Εάν ο ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα εν γένει θέλουν να λυθεί το Κυπριακό τότε θα πρέπει να κοιτάξουν το πρόβλημα κατάματα και να μην συγκαλύπτουν τον παρανομούντα. 

 Η Θέση του Φ   

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube