Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Στόχος η βελτίωση των σχέσεων παρότι η ένταση στο Κυπριακό παραμένει

Bloomberg για ελληνοτουρκικά: Στόχος η βελτίωση των σχέσεων παρότι η ένταση στο Κυπριακό παραμένει

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα τη Δευτέρα, καθώς οι γείτονες στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ επικεντρώνονται στη βελτίωση των μακροχρόνια τεταμένων σχέσεων.

Η συνάντηση σηματοδοτεί την επιθυμία των δύο ηγετών να αξιοποιήσουν τη χαλάρωση των εντάσεων στα τέλη του περασμένου έτους, όταν συμφώνησαν να συνεργαστούν στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Έκτοτε προέκυψαν περισσότερα εμπόδια, όπως η αντίθεση της Τουρκίας στα σχέδια της Ελλάδας για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, γεγονός που καταδεικνύει τις δυσκολίες στην υπέρβαση των ιστορικών εδαφικών και θαλάσσιων διαφορών για την εκμετάλλευση της ενέργειας», γράφει το Bloomberg.

Η απόφαση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα να ανοίξει ένα τζαμί που μετατράπηκε από ένα ιστορικό ορθόδοξο μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσε περαιτέρω διαμάχες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «πρόκληση».

Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για τον διαμοιρασμό των πόρων υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει ενέργεια στην Ελλάδα από ένα σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη Μαύρη Θάλασσα ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ο διάλογος της Τουρκίας με την Ελλάδα έρχεται καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να αναζωογονήσει την αδιέξοδη προσπάθειά της να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Τον Απρίλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο εποπτεύει τις διαδικασίες ένταξης, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της προόδου όσον αφορά την Κύπρο.

Η Τουρκία ελέγχει το βόρειο τρίτο του νησιού από το 1974, όταν η χώρα επενέβη με αφορμή την προστασία της μειονότητας των Τουρκοκυπρίων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι και η ίδια μέλος της ΕΕ, διοικείται από ελληνοκυπριακή διοίκηση.

«Η Τουρκία δεν θα δεχθεί ποτέ μια προσέγγιση που συνδέει την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ με το Κυπριακό», ανέφερε τότε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Θα επανεξετάσουμε τον διάλογό μας με την ΕΕ στη βάση της αμοιβαιότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον ρυθμό, το επίπεδο και την έκταση των βημάτων της ΕΕ προς την Τουρκία».

Η Κύπρος υπογραμμίζει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Το αυτοανακηρυγμένο τουρκοκυπριακό κράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και εντάχθηκε στην ΕΕ το 2004, όταν οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν ένα σχέδιο που υποστηρίχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη για την ένωση του νησιού.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube