Weather Icon

Ο Ερντογάν ετοιμάζει έφοδο στο Ιράκ εναντίον αμφιλεγόμενου καταυλισμού προσφύγων στο όνομα του ΟΗΕ

Ο Ερντογάν ετοιμάζει έφοδο στο Ιράκ εναντίον αμφιλεγόμενου καταυλισμού προσφύγων στο όνομα του ΟΗΕ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε το Ιράκ ότι η Τουρκία θα “εκκαθαρίσει” ένα στρατόπεδο προσφύγων, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρέχει ασφαλές καταφύγιο για Κουρδούς μαχητές, απειλώντας να επεκτείνει τη μεγάλη στρατιωτική εκστρατεία βαθύτερα στο ιρακινό έδαφος.

Οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε βάσεις του παράνομου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ κατά το τελευταίο έτος, εστιάζοντας τη δύναμη πυρός τους και τις επιδρομές τους κυρίως σε μια λωρίδα εδάφους έως 30 χλμ. (Περίπου 20 μίλια) εντός του Ιράκ.

“Εάν τα Ηνωμένα Έθνη δεν το καθαρίσουν, θα το κάνουμε ως μέλος του ΟΗΕ”, δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα πιστεύει πως το Μακμούρ αποτελεί τόσο μεγάλη απειλή όσο το προπύργιο του ΡΚΚ στα βουνά του Καντίλ πιο βόρεια.

“Πόσον καιρό πρέπει να είμαστε υπομονετικοί γι’ αυτό;” είπε στον τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό TRT σε συνέντευξη αργά την Τρίτη.

Ένας ανώτερος ιρακινός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι η Τουρκία παραπονέθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βαγδάτη για “τρομοκρατικές δραστηριότητες που ξεκίνησαν από το ΡΚΚ από το στρατόπεδο τους στο Μακμούρ εναντίον της Τουρκίας”.

Διοικητές ασφαλείας και τοπικοί αξιωματούχοι διερεύνησαν την τουρκική καταγγελία και είπαν στην κυβέρνηση ότι το στρατόπεδο Μακμούρ ελέγχεται από μαχητές του ΡΚΚ που δεν επέτρεψαν την πρόσβαση σε κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Το στρατόπεδο ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 όταν χιλιάδες Κούρδοι από την Τουρκία διέσχισαν τα σύνορα σε ένα κίνημα που η Άγκυρα λέει ότι προκλήθηκε σκόπιμα από το ΡΚΚ.

Το PKK, που καταχωρήθηκε ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι υπεύθυνο για μια εξέγερση εναντίον του τουρκικού κράτους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube