Weather Icon

Η άγνωστη πράκτορας του Ισραήλ που παγίδεψε σεξουαλικά τον πυρηνικό του κατάσκοπο

Η άγνωστη πράκτορας του Ισραήλ που παγίδεψε σεξουαλικά τον πυρηνικό του κατάσκοπο
Ο Ισραηλινός πυρηνικός πληροφοριοδότης Μορδεχάι Βανούνου μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή το 2004 (Credit: Uriel Sinai).

Haaretz Τετάρτη 7.4.2021
Του Yossi Melman

Η ‘Σίντι’ της Μοσάντ είναι διάσημη για τη βοήθεια που πρόσφερε να απαχθεί ο Μορδεχάι Βανούνου το 1986. Αλλά δεν ήταν η μόνη στην υπηρεσία που αποπλανούσε στα πλαίσια της σεξουαλικής κατασκοπείας. 

Μία από τις πιο γνωστές λεπτομέρειες σχετικά με τη σύλληψη του ανθρώπου που διέρρευσε τα πυρηνικά μυστικά του Ισραήλ το 1986, του Μορδεχάι Βανούνου (Mordechai Vanunu), είναι η συμβολή της ‘Σίντι’, μιας αξιωματικού της Μοσάντ με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες που παρέσυρε τον Βανούνου να εγκαταλείψει το Λονδίνο και να πετάξει μαζί της στη Ρώμη. Σύμφωνα με πηγές της πλευράς του Βανούνου που μίλησαν στην Haaretz, η Σίντι δεν ήταν η μόνη που επιχείρησε να αποπλανήσει τον απολυμένο πυρηνικό τεχνικό.

Η άλλη γυναίκα που το έκανε, ανήκε στην υπηρεσία ασφαλείας της Σιν Μπετ, με σκοπό να πάρει πληροφορίες από τον Βρετανό δημοσιογράφο Πίτερ Χούναμε. Στην πραγματικότητα, η πρώτη υπηρεσία που ανακάλυψε το νήμα που έφτανε στο κρησφύγετο του Βανούνου ήταν η Σιν Μπετ.

Προτού απολυθεί το 1985, ο Βανούνου ήταν πυρηνικός τεχνικός και υπεύθυνος βάρδιας για οκτώ χρόνια στο Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας της Νεγκέβ στην Ντιμόνα. Έβαλε κρυφά μια κάμερα στην εγκατάσταση που φιλοξενεί τον πυρηνικό αντιδραστήρα και έβγαλε φωτογραφίες. Περιηγήθηκε το βράδυ μέσα στις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανόμενων περιοχών που δεν επιτρεπόταν να εισέλθει, και πήρε εκατοντάδες φωτογραφίες.

Οι αξιωματικοί ασφαλείας του χώρου, οι ανώτεροί του στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του Ισραήλ, η Διεύθυνση του Υπουργείου Άμυνας για τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και η ηγεσία του τμήματος πληροφοριών και ασφάλειας της Σιν Μπετ ήταν όλοι τους απρόσεκτοι και απέτυχαν να καταλάβουν τι συνέβαινε. Τους ήταν γνωστή η εμπλοκή του Βανούνου σε μια φοιτητική ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, καθώς και η συμμετοχή του σε διαδηλώσεις εναντίον του πρώτου πολέμου στον Λίβανο, καθώς και η ασυνήθιστη συμπεριφορά του στο Πανεπιστήμιο Μπεν-Γκουριόν του Νεγκέβ. Τον κάλεσαν ακόμη και σε ανακρίσεις, αλλά δεν συνέβη τίποτε άλλο.

Αφότου απολύθηκε, ο Βανούνου εγκατέλειψε το Ισραήλ με τα ρολά του φιλμ από την Ντιμόνα. Ταξίδεψε σε όλη την Ανατολή, καταλήγοντας στην Αυστραλία, προσηλυτίστηκε στον χριστιανισμό και έγινε μέλος της Αγγλικανικής Εκκλησίας. Γνώρισε τον Όσκαρ Γκερέρο, έναν Κολομβιανό ανεξάρτητο δημοσιογράφο, σε μια εκκλησία στο Σίδνεϋ. Ο Γκερέρο έπεισε τον Βανούνου να εκτυπώσει το φιλμ και να μεσολαβήσει εκείνος με δημοσιογράφους της βρετανικής εφημερίδας Sunday Times.

Οι δημοσιογράφοι, με επικεφαλής τον Χούναμ, έβαλαν τον Βανούνου σε πτήση από το Σίδνεϋ με προορισμό το Λονδίνο, όπου του έπαιρναν συνεντεύξεις για τρεις εβδομάδες. Μετά από κάποιες καθυστερήσεις, δισταγμούς και τους απαραίτητους ελέγχους διασταύρωσης των στοιχείων, η εφημερίδα δημοσίευσε τα ευρήματα της έρευνάς της τον Σεπτέμβριο του 1986. Συμπεριλάμβανε εικόνες της τοποθεσίας του αντιδραστήρα, διαγράμματα και επεξηγήσεις τους, ειδικά για το Ινστιτούτο 2 της τοποθεσίας και τους υπόγειους ορόφους του. Βασισμένη στη μαρτυρία του Βανούνου, οι Sunday Times υπολόγισαν ότι το Ισραήλ είχε παραγάγει 200 πυρηνικές κεφαλές κάθε τύπου.

για τη συνέχεια Cohen.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube