REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 29 Ιουνίου 2021

El Pais: Αυτός είναι ο νέος «δρόμος» της κοκαΐνης! Περνά από την Τουρκία

El Pais: Αυτός είναι ο νέος «δρόμος» της κοκαΐνης! Περνά από την Τουρκία

Μέρος μιας νέας οδού διακίνησης ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική προς τη Μέση Ανατολή είναι η Τουρκία, σύμφωνα με αποσπάσματα έκθεσης από την ισπανική εφημερίδα El Pais.

Οι τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Τουρκία παρά τη χαμηλή κατανάλωση κοκαΐνης στη χώρα, αναφέρθηκαν στην έκθεση ως απόδειξη της νέας διαδρομής, υπενθυμίζοντας ότι οι τουρκικές αρχές κατάσχεσαν 1.300 κιλά κοκαΐνης σε κοντέινερ με μπανάνες που στάλθηκαν από τον Ισημερινό στο λιμάνι Μερσίν στις 16 Ιουνίου και μια άλλη αποστολή κοκαΐνης, αυτή τη φορά βάρους 463 κιλών, στο ίδιο λιμάνι μόλις επτά ημέρες αργότερα.

Σχεδόν πέντε τόνοι κοκαΐνης που κατασχέθηκαν πέρυσι στο λιμάνι Buenaventura της Κολομβίας και περισσότερα από 1.000 κιλά που κατασχέθηκαν στο λιμάνι Cristóbal του Παναμά, συμπεριλαμβανομένων 500 γραμμαρίων που κατασχέθηκαν σε πλοίο που εισήλθε στο κανάλι του Παναμά ένα χρόνο νωρίτερα, ήταν όλα δεσμευμένα για την Τουρκία, ανέφερε η έκθεση.

Τα πληρώματα ορισμένων σκαφών που σταμάτησαν οι ισπανικές αρχές στα ύδατα του Ατλαντικού λόγω υποψίας για διακίνηση κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια, ήταν Τούρκοι υπήκοοι.

«Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται σοκαριστικό για μια χώρα που δεν συνδέεται παραδοσιακά με αυτόν τον τύπο ναρκωτικών, το όνομα της Τουρκίας έχει αναφερθεί πρόσφατα στις οδούς διακίνησης κοκαΐνης», γράφει η El Pais.

Αναφέρεται ακόμα ότι οι τουρκικές μαφιόζικες φατρίες έκαναν συμμαχίες με το καρτέλ Sito Miñanco της Γαλικίας ή το καρτέλ Sinaloa του Μεξικού για να αποκτήσουν το προβάδισμα στη διανομή κοκαΐνης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Τα πλοία που χρησιμοποιούν τη νέα διαδρομή ταξιδεύουν γύρω από το ακρωτήριο της Αφρικής και πλέουν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ, πριν φτάσουν στην Τουρκία.

Εκτός από τις τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης που κατασχέθηκαν σε λιμάνια, ο Laurent Laniel από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Εθισμού (ΕΚΠΝΤ) επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι μικρές ποσότητες κατασχέθηκαν επίσης σε περισσότερες από 3.000 αστυνομικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία έχει γίνει μια χώρα όπου αυτό το ναρκωτικό καταναλώνεται σε σημαντικές ποσότητες, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από 10 χρόνια».

Η έκθεση υπενθύμισε ότι ο Κουρσάτ Αϊβάτογλου, υπάλληλος στα κεντρικά γραφεία του Τουρκικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είχε κρατηθεί για λίγο τους τελευταίους μήνες, αφότου εμφανίστηκε ένα βίντεο που τον δείχνει να σνιφάρει κοκαΐνη σε ένα πολυτελές αυτοκίνητο.

Το άρθρο της ισπανικής εφημερίδας δημοσιεύτηκε όταν ο αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ αποκάλυψε την φερόμενη συμμετοχή του AKP στη διεθνή διακίνηση κοκαΐνης.

Ο Ερκάν Γιλντιρίμ, γιος του πρώην αντιπροέδρου Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος είναι επί του παρόντος αναπληρωτής πρόεδρος του AKP, ήταν μέρος ενός μεγάλου δακτυλίου διακίνησης ναρκωτικών που αφορούσε τη Βενεζουέλα και την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Πεκέρ, ο Ερκάν Γιλντιρίμ ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για να δημιουργήσει μια νέα διαδρομή διακίνησης ναρκωτικών μετά από μια επιδρομή στην Κολομβία πέρυσι, όταν οι κολομβιανές αρχές κατάσχεσαν 4,9 τόνους κοκαΐνης με προορισμό την Τουρκία. Ο Πεκέρ είπε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από τις αρχές της Κολομβίας ανάγκασαν το τουρκικό δίκτυο ναρκωτικών να βρει μια νέα διαδρομή μέσω της Βενεζουέλας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube

σχετικά άρθρα