Weather Icon

Αρμενία: Ο Πασινιάν κερδίζει τις νομοθετικές εκλογές, η αντιπολίτευση αμφισβητεί

Αρμενία: Ο Πασινιάν κερδίζει τις νομοθετικές εκλογές, η αντιπολίτευση αμφισβητεί

Ερεβάν, 21 Ιουνίου 2021 ( AFP ) – Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πατσίνιαν κέρδισε με μεγάλο ποσοστό τις πρόωρες νομοθετικές εκλογές, σύμφωνα με τα πλήρη αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, αμφισβητούμενα από τον κύριο αντίπαλό του Ρόμπερτ Κοτσαριάν, ο οποίος καταγγέλλει «νοθείες».
.
Το κόμμα Πολιτικής Σύμβασης του κ. Πασινιάν έλαβε το 53,9% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, γεγονός που θα του επιτρέψει να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση μόνο του και να ανανεώσει την πρωθυπουργία στον σημερινό αρχηγό της κυβέρνησης.
Το μπλοκ της Αρμενίας του Robert Kocharian έλαβε το 21% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
.
Πολλοί παρατηρητές φοβούνται, ωστόσο, ότι διαμαρτυρίες, ακόμη και ταραχές, θα εκραγούν στο τέλος μιας έντονης εκλογικής εκστρατείας που πόλωσε την αρμενική κοινωνία λίγους μήνες μετά από μια βαριά στρατιωτική ήττα από το Αζερμπαϊτζάν.
.
«Γνωρίζουμε ήδη ότι έχουμε πετύχει μια πειστική νίκη στις εκλογές και θα έχουμε πειστική πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πασινιάν αρκετές ώρες πριν ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, καλώντας τους υποστηρικτές του να συγκεντρωθούν στο κέντρο του Ερεβάν τη Δευτέρα το απόγευμα.
.
Κατά την άφιξή του στο εκλογικό κέντρο της εκστρατείας του, ο πρωθυπουργός υποδέχτηκε με « Μπράβο» και «Νίκη!» από τους υποστηρικτές του εν μέσω βροντή χειροκροτημάτων.
.
– Νοθείες; –
Χωρίς να περιμένει τα πλήρη αποτελέσματα, η εκλογική συμμαχία του κ. Kotcharian διαμαρτυρήθηκε ενάντια στις «προ-προγραμματισμένες νοθείες» και ζήτησε «να μελετηθούν προσεκτικά τις φερόμενες και αναφερόμενες απάτες». «Μέχρι να απαντηθούν πλήρως αυτά τα ερωτήματα, το μπλοκ δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας», ανέφερε το κόμμα του σε δήλωση.
.
Ο πρώην δημοσιογράφος Πασινιάν, 46 ετών, που τέθηκε στην εξουσία το 2018 μέσω μιας ειρηνικής επανάστασης ενάντια τις παλιές διεφθαρμένες ελίτ, είδε τη ρεκόρ του δημοτικότητάς να υπονομεύεται από την πανωλεθρία του Ερεβάν κατά τη διάρκεια του πολέμου εναντίον του Αζερμπαϊτζάν, γείτονα και ορκισμένου εχθρού, το φθινόπωρο του 2020.
Μετά από έξι εβδομάδες μαχών που σκότωσαν περισσότερους από 6.500 ανθρώπους, η Αρμενία αναγκάστηκε να παραχωρήσει σημαντικές περιοχές που έλεγχε από τον πρώτο πόλεμο με το Μπακού τη δεκαετία του 1990.
Οι δύο χώρες μάχονται για το Ναγκόρνι Καραμπάχ, μια αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
.
Θεωρημένη ως εθνική ταπείνωση, αυτή η ήττα προκάλεσε κρίση στην Αρμενία, αναγκάζοντας τον Νίκολ Πασινάν να διενεργήσει νομοθετικές εκλογές με την ελπίδα να ενισχύσει τη νομιμότητά του.
Πολλοί από τους πρώην υποστηρικτές του τον κατηγορούν ότι είναι «προδότης» επειδή δέχτηκε την κατάπαυση του πυρός στρέφοντας προς τους αντιπάλους του.
Αφού έλαβε πάνω από το 70% των ψήφων στις νομοθετικές εκλογές του 2018, ο κ. Πασινιάν σκόπευε να κερδίσει 60% των ψήφων την Κυριακή.
Αλλά ο σχηματισμός του πιστωνόταν με μόνο το 25% των προθέσεων ψήφου από τη μόνη διαθέσιμη δημοσκόπηση έναντι του 29% για το μπλοκ του κ. Κοτσαριάν.
.
– «Χαλύβδινη Επανάσταση» –
.
« Έχουμε επιτύχει μια δεύτερη επανάσταση μέσα σε τρία χρόνια», αυτή του «χάλυβα », φώναζε ο κ. Πασινιάν στο εκλογικό του κέντρο. «Ο λαός μας έδωσε εντολή για τη δικτατορία του δικαίου και του νόμου, και πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε αμέσως».
.
Ο αντίπαλός του, ο Κοτσαριάν, ο οποίος μετράει τον Vladimir Poutine μεταξύ των φίλων του, δεν σταματούσε να καταγγέλλει την ανικανότητα της απερχόμενης κυβέρνησης, εμφανιζόμενος  ο ίδιος ως έμπειρος ηγέτης.
Πρόεδρος από το 1998 έως το 2008 αυτής της φτωχής και ορεινής πρώην Σοβιετικής δημοκρατίας, ωστόσο, έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για εκλογική νοθεία και αποτελεί αντικείμενο έρευνας για κατηγορίες διαφθοράς.
.
«Ο  Πασινιάν θα μπορούσε να έχει πάρει περισσότερες έδρες» χάρη στην υποστήριξη των αγροτικών περιοχών και των αναποφάσιστων που θα τον ψήφισαν «όχι για να τον στηρίξουν, αλλά λόγω του φόβου και του μίσους τους για τον Κοτσαριάν», δήλωσε στο AFP ο Αρμένομερικανός αναλυτής Richard Giragosyan.
.
Παρά τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι «συνολικά, οι εκλογές διεξήχθησαν σύμφωνα με το νόμο».
Η προσέλευση έφτασε το 49,4%, έναντι του 48,6% το 2018.
Παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ) που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση της διαφάνειας της ψηφοφορίας, θα παρουσιάσουν τα προκαταρκτικά ευρήματά τους τη Δευτέρα στις 11:00 GMT .
Περίπου 2,6 εκατομμύρια Αρμένιοι ψηφοφόροι κλήθηκαν στις κάλπες να εκλέξουν τουλάχιστον 101 βουλευτές για πέντε χρόνια.
.
του Ara Toranian τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021
© armenews.com 2021

.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube