Weather Icon

Αρμενία: Μήνυμα στήριξης από Μακρόν: «Έτοιμη η Γαλλία να βοηθήσει – Να αποσυρθούν οι Αζέροι στρατιώτες» – Αποκάλυψη: Ψήφισμα Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τους αιχμαλώτους πολέμου

Αρμενία: Μήνυμα στήριξης από Μακρόν: «Έτοιμη η Γαλλία να βοηθήσει – Να αποσυρθούν οι Αζέροι στρατιώτες» – Αποκάλυψη: Ψήφισμα Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τους αιχμαλώτους πολέμου

Αρμενία: Η Γαλλία ξανά στο πλευρό της Αρμενίας! Μήνυμα Μακρόν κατά την παρουσία του Πασινιάν στο Παρίσι. Στο Ερεβάν η κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας Αρμενίας-Γαλλίας

Κάλεσμα να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν έκανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, την Τρίτη 1η Ιουνίου 2021, ο οποίος φιλοξένησε για συζητήσεις στο Παρίσι, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.

«Πολλά πρέπει να γίνει», για να διασφαλιστεί η κατάπαυση πυρών μετά τη σύρραξη του 2020 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπως τόνισε.

Στον αρμενικό Τύπο υποστηρίζεται, ότι η Γαλλία φαίνεται ως μία από τις πιο στενές συμμάχους του Ερεβάν. Δήλωσε τη στήριξή της προς της Αρμενία μετά την ήττα της στον πολεμο των 44 ημερών για το Αρτσάχ. Είναι επίσης επιφυλακτική απέναντι στην Τουρκία λόγω της στρατιωτικής υποστήριξης που παρέχει στο Αζερμπαϊτζάν.

«Η οριοθέτηση των συνόρων πρέπει να γίνει αποκλειστικά ως μέρος μίας διαπραγμάτευσης χωρίς επιβολή ισχύος», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αποχωρήσουν από τα εδάφη της Αρμενίας», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις περιοχές που έχουν εισβάλλει οι αζερικές δυνάμεις.

Ο Μακρόν κάλεσε και τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από την αύξηση των εντάσεων, προσθέτοντας ότι «η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει με τις συζητήσεις».

Υπενθυμίζεται, ότι ο Μακρόν τον Νοέμβριο του 2020, μετά την ήττα της Αρμενίας στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και τη συνθηκολόγηση με το Αζερμπαϊτζάν, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην αρμενική κοινότητα, μεταβαίνοντας στην έδρα ενός “τηλεφωνικού μαραθωνίου” για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του πληθυσμού στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στις 24 Απριλίου απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας των Αρμενίων, συμμετέχοντας σε μια “στιγμή περισυλλογής” ανήμερα της επετείου, που από το 2019 έχει κηρυχθεί Εθνική Ημέρα Μνήμης των σφαγών του 1915.

Πασινιάν: «Η φωνή του Μακρόν εισακούστηκε»

Από τη μεριά του ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν επαίνεσε τη Γαλλία για τη στήριξή της στην κρίση.

«Η Γαλλία και η Αρμενία έχουν προνομιούχες σχέσεις. Από την αρχή αυτής της κρίσης, ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας και η φωνή του εισακούσθη», είπε ο Αρμένιος πολιτικός, ο οποίος αυτήν την περίοδο βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς έχει να διαχειριστεί τρία μέτωπα.

Από τη μία την εισβολή του Αζερμπαϊτζάν, από την άλλη οι πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε τον Μάρτιο λόγω της πολιτικής κρίσης που σημειώθηκε, μετά την ταπεινωτική ήττα της Αρμενίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ στον πόλεμο του 2020 και εν τέλει μία κοινωνική κρίση. Ο λαός της Αρμενίας θεωρεί εαυτόν προδομένο. Το χειρότερο; Έχει απωλέσει το ηθικό του, αφού η χώρα του δείχνει παντελώς αδύναμη να αντιμετωπίσει μία, στην ουσία τουρκική, απειλή, αφού οι Αζέροι συνεχίζουν να έχουν την στήριξη της Τουρκίας, ενώ ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ σε δηλώσεις του εξέφρασε ξεκάθαρα τις διαθέσεις του περί διάλυσης της Αρμενίας.

Αποκάλυψη: Ψήφισμα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τους αιχμαλώτους πολέμου

Ο Πασινιάν συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Ρισάρντ Φεράνς, ο οποίος σημείωσε, ότι η Γαλλία είναι πάντα εκεί για την Αρμενία και θα κάνει τα πάντα για την επίτευξη σταθερότητας στη χώρα.

«Πάντα βασιζόσασταν σε μας, μπορείτε να συνεχίσετε να το κάνετε, τώρα και στο μέλλον», είπε ο Φεράν στη συνάντηση με τον Πασινιάν την Τρίτη, 1 Ιουνίου 2021. Ο Φεράν αποκάλυψε, συν τοις άλλοις, ότι η Γαλλική Εθνοσυνέλευση εργάζεται για ένα νέο ψήφισμα σχετικά με τους αιχμαλώτους πολέμου και ότι η κοινοβουλευτική ομάδα Φιλίας Αρμενίας-Γαλλίας θα επισκεφθεί το Ερεβάν στο εγγύς μέλλον.

Υπενθυμίζεται, ότι στις 27 Μαΐου έξι Αρμένιοι στρατιώτες συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν από τις αζέρικες δυνάμεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube