Weather Icon

Αρμενία: Εγκληματικές πράξεις στο Κεγαρκουνίκ! Συνελήφθη κατάσκοπος του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία: Εγκληματικές πράξεις στο Κεγαρκουνίκ! Συνελήφθη κατάσκοπος του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία: Ανήμπορη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στα νοτιοανατολικά σύνορα. Βετεράνος έδινε πληροφορίες στο Αζερμπαϊτζάν

Σε μία αποκάλυψη προέβη ο συνήγορος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αρμενία, Αρμάν Τατογιάν. Το Σάββατο 5 Ιουνίου, ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να κλέψει 20 άλογα που ανήκαν σε βοσκό στην περιοχή του Βερίν Σόρζα στο Κεργακουνίκ της Αρμενία. Επίσης άνοιξαν πυρ κατά άλλου βοσκού στο χωριό Κουτ και έκλεψαν πάνω από 80 βοοειδή σε βοσκοτόπι.

Όπως ανέφερε ο Τατογιάν, η απόπειρα κλοπής των αλόγων αποφεύχθηκε μετά από πυροβολισμούς των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας.

Μία μέρα πριν, στο χωριό Κουτ, βοσκός δέχτηκε πυρά όταν τα ζώα του προσέγγισαν πηγή για να πιούνε νερό. Ο βοσκός ξέφυγε από τα πυρά με άλογο, το οποίο τραυματίστηκε από τις σφαίρες, ενώ οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν έκλεψαν πάνω από 80 αγελάδες, σκοτώντας 4 από αυτές.

Μάλιστα το υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε το περιστατικό, υποστηρίζοντας, ότι οι Αζέροι άνοιξαν πυρ και σταμάτησαν την ομοβροντή μετά τα προειδοποιητικά πυρά που δέχτηκαν από την αρμενική πλευρά.

Ο Αρμάν Τατογιάν χαρακτήρισε αυτές τις πράξεις ως εγκληματικές.

Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι, ότι απέναντι σε στρατό κλεφτοκοτάδων, η Αρμενία δείχνει ανήμπορη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να ασκήσει δύναμη αποτροπής στα νοτιοανατολικά σύνορα, στα οποία έχει εισβάλλει από τα μέσα Μαΐου ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν. Ο πολύ γνωστός στους γαλλόφωνους Αρμενίους,πρώην διευθυντής της Ευρω-Αρμενικής Ομοσπονδίας για την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία (Βρυξέλλες) και πρώην διευθυντής έκδοσης του περιοδικού France–Arménie, Λωράν Λεϋλεκιάν, είχε γράψει σε σχετικό άρθρο, το οποίο μετέφρασε το Infognomonpolitics.gr, για την κατάσταση στην Αρμενία και τον ρόλο του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Νικόλ Πασινιάν:

«Όταν, ο Νικόλ Πασινιάν προτρέπει τα μέλη του Οργανισμού της Συνθήκης για την Συλλογική Ασφάλεια να επέμβουν στρατιωτικά για να αποτρέψουν τις εδαφικές καταπατήσεις των υπεροπτών μιλιταριστών του Αζερμπαϊτζάν, θα έπρεπε κανείς να του πει ότι – καθώς κανείς δεν είναι πιο βασιλικός από τον βασιλιά – ίσως ο CSTO να επέμβει όταν ο ίδιος ο αρμενικός στρατός θα το κάνει πρώτα».

Συνεχίζει να μεταφέρει μηχανικό εξοπλισμό το Αζερμπαϊτζάν

Στο μεταξύ ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν, όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Αμύνης της Αρμενίας τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021, προσπάθησε ξανά να μεταφέρει μηχανήματα κοντά στο χωριό Βερίν Σόρσα στην επαρχία του Κεγαρκουνίκ.

Ο στρατός της Αρμενίας πήρε αντίμετρα για να εξουδετερώσουν τη δραστηριότητα των Αζέρων και μετακίνησαν τον εξοπλισμό από την περιοχή. Στη συνέχεια οι Αζέροι απέσυραν τα μηχανήματα στα δικά τους σύνορα.

Συνελήφθη κατάσκοπος του Αζερμπαϊτζάν

Όπως ενημέρωσε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας, συνελήφθη πρώην στρατιωτικός με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας και κατασκοπείας υπέρ του Αζερμπαϊτζάν. Όπως αναφέρουν αρμενικές πηγές, ο βετεράνος, ο οποίος είχε λάβει τιμητικά μετάλλια για τις υπηρεσίες του και είχε υπηρετήσει ως διοικητής εθελοντικής ομάδας κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, πήγε στην Τουρκία για αναζήτηση εργασίας και εκεί του προσφέρθηκαν χρήματα για παροχή πληροφοριών από την Αρμενία, που είναι μία πολύ γνωστή τακτική των Τούρκων. Και στην Ελλάδα άλλωστε είχαμε κρούσματα με τουρίστες Γερμανούς που δρούσαν ως πράκτορες της Τουρκίας σε ελληνικά νησιά.

Ο κατάσκοπος φωτογράφιζε στρατιωτικές μονάδες, στρατιωτικό εξοπλισμό και έστελνε πληροφορίες για τα συστήματα αεράμυνας της Αρμενίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσω ειδικής εφαρμογής! Υπενθυμίζεται, ότι στον πόλεμο των 44 ημερών το 2020 σημαντικός παράγοντας για την έκβαση της μάχης υπέρ των Αζέρων αποτέλεσε η χρήση των τουρκικών drones.

Με τις πληροφορίες του κατασκόπου, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να εντοπίσει στρατηγικά συστήματα και αποθήκες, να αποκαλύψει σχεδιασμένα χτυπήματα και να απενεργοποιήσει στρατιωτικούς σχηματισμούς. Όπως αναφέρουν τα αρμενικα ΜΜΕ, ο κατάσκοπος είχε συνεργό που έδινε στο Μπακού ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη θέση των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων, τα οποία καταστράφηκαν από επιδρομές drones.

Τελικά πόσοι Αρμένιοι πέθαναν στο Αρτσάχ;

Μετά την κατάπαυση του πυρός στις 9 Νοεμβρίου στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη συνθηκολόγηση της αρμενικής πλευράς, έγινε γνωστό, ότι περίπου 2300 Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους στη διένεξη.

Όπως ενημέρωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, ο αριθμός των επίσημων καταγεγραμμένων νεκρών στον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανέρχεται στους 3700. Μάλιστα εξέφρασε την εκτίμηση, ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί στους 4000 νεκρούς.

Όσον αφορά τον αριθμό των τραυματιών, περίπου 11.000 στρατιώτες τραυματίστηκαν στις εχθροπραξίες του πολέμου των 44 ημερών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube