Weather Icon

Αρμενία: Διαδηλώσεις στην Κύπρο για την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν! Μήνυμα από Θεοχάρους στο Μπακού

Αρμενία: Διαδηλώσεις στην Κύπρο για την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν! Μήνυμα από Θεοχάρους στο Μπακού

Αρμενία: Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου επέδωσε ψήφισμα στη Ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία. Μήνυμα στο Μπακού από Θεοχάρους. Στο Σιουνίκ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αρμενία. Συνάντηση της ομάδας του Μινσκ. Κατηγορίες για τρομοκρατία αντιμετωπίζουν 14 Αρμένιοι που κρατούνται στο Μπακού

Πορεία διαμαρτυρίας έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία έκαναν την Τετάρτη 2 Ιουνίου οι Αρμένιοι στην Κύπρο, οι οποίοι κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας συνθήματα, κάλεσαν τη Ρωσία να πιέσει το Αζερμπαϊτζάν για τερματισμό των εχθροπραξιών και να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους πολέμου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου, Χακόπ Καζαντζιάν, “απαιτούμε από την κυβέρνηση της Ρωσίας να προβεί σε εκείνες τις ενέργειες και να ασκήσει πίεση προς το Αζερμπαϊτζάν ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι αιχμάλωτοι πολέμου που παράνομα κρατούνται από το στρατό των Αζέρων”.

Πρόσθεσε ότι το θέμα των αιχμαλώτων πολέμου είναι καθαρά ανθρωπιστικό και ως εκ τούτου «δεν χωρούν εκβιασμοί και μικροπολιτικές».

Μήνυμα στο Μπακού από Θεοχάρους

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας καταδίκασε «την νέα απρόκλητη επιθετική ενέργεια του Μπακού» και σημείωσε ότι οι αιχμάλωτοι πρέπει να απελευθερωθούν βάσει του Δικαίου του Πολέμου. Πρόσθεσε ότι η Ρωσία, ως εγγυήτρια δύναμη της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας, οφείλει να παρέμβει προς εκτόνωση της κατάστασης και απελευθέρωση των αιχμαλώτων στην βάση διμερών συμφωνιών.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι συγκεντρωθήκαμε εδώ για να διαδηλώσουμε εναντίον των συνεχιζόμενων απειλών και της επέμβασης του Αζερμπαϊτζάν στα κυριαρχικά δικαιώματα της Αρμενίας.

«Οι Αρμένιοι ανά το παγκόσμιο αισθάνονται ότι ο ρόλος της Ρωσίας ως στρατηγικός εταίρος και εγγυητής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Αρμενίας δέχεται προκλήσεις», προστίθεται στο ψήφισμα.

Σημειώνεται ότι δυστυχώς ο ρόλος της Ρωσίας θα συνεχίσει να δέχεται προκλήσεις όσο το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να κρατεί εκατοντάδες ομήρους και όσο ο στρατός των Αζέρων απειλεί τα σύνορα της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

«Σας παροτρύνουμε να συνεχίσετε να ασκείτε πίεση προς την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, οι επεκτατικές επιδιώξεις των οποίων εκτείνονται από το Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή μέχρι και τον Καύκασο», αναφέρει το ψήφισμα της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Κύπρου.

Στο Σιουνίκ ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αρμενία

Στην περιοχή του Σιουνίκ, όπου από τις 12 Μαΐου έχει εισβάλλει το Αζερμπαϊτζάν, ταξίδεψε ο Ρώσος πρέσβης, Σεργκέι Κοπίρκιν, όπως ενημέρωσε η ρωσική πρεσβεία στην Αρμενία.

Ο Κοπίρκιν επισκέφτηκε την περιοχή για να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για την υπηρεσία Ρώσων και Αρμενίων συνοριοφυλάκων, kαθώς και τις ιδιαιτερότητες των καθηκόντων που εκτελούν οι υπάλληλοι της υπηρεσίας συνοριοφυλακής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB-μυστικές υπηρεσίες).

Ο δήμαρχος του Καπάν, Κεβόρκ Παρσιάν συνάντησε τον Ρώσο πρέσβη και εξήγησε αναλυτικά την τρέχουσα οικονομικοκοινωνική κατάσταση στην πόλη. Ο δήμαρχος συν τοις άλλοις εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στη Ρωσία για την εμπλοκή συνοριοφυλάκων για την εξασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή.

Συνάντηση της ομάδας του Μινσκ

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Χέλγκα Μαρία Σμίντ συνάντησε την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του Μινσκ, Ιγκόρ Ποπόφ της Ρωσίας, τον Στεφάν Βισκοντί της Γαλλιας, τον Άντριου Σόφερ των ΗΠΑ και τον εκπρόσωπο του προέδρου του ΟΑΣΕ, Αντρέι Κασπέρζικ.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να συναντώ αυτοπροσώπως για πρώτη φορά τους συμπρόεδρους του Συμβουλίου Ασφαλείας της ομάδας του Μινσκ», έγραψε μεταξύ άλλων σε tweet της η Σμιντ.

Το χρονικό της αναθέρμανσης στον Νότιο Καύκασο

Υπενθυμίζεται, ότι το πρωί της 12ης Μαΐου, ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας. Στην επαρχία Σιουνίκ Αζέροι στρατιώτες εισήλθαν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων και περικύκλωσαν τη λίμνη Σεβ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αποτελεί κυρίως τμήμα της Αρμενίας.

Στις 13 Μαΐου συνεχίστηκε η εισβολή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, προχωρώντας μέχρι το Βαρντένι της επαρχίας Κεργακουνίκ και στο Σισιάν (επαρχία Σιουίκ). Αρμενικές πηγές κάνουν λόγο για παρουσία 1000 Αζέρων στρατιωτών εντός αρμενικών συνόρων. Στις 25 Μαΐου σκοτώθηκε Αρμένιος στρατιώτης από αζέρικα πυρά, ενώ στις 27 Μαΐου έξι Αρμένιοι στρατιώτες συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν από τις αζέρικες δυνάμεις.

Κατηγορίες για τρομοκρατία αντιμετωπίζουν 14 Αρμένιοι που κρατούνται στο Μπακού

Στο Διακστήριο Εγκλημάτων Ανθρωποκτονίας του Μπακού μεταφέρθηκε η υπόθεση των 14 Αρμενίων φυλακισμένων πολέμου. Ο Χαρατς Αβαγιάν, ο Γκεκάμ Σεροπιάν και 12 άλλοι Αρμένιοι στρατιώτες κατηγορούνται για τρομοκρατία με τη χρήση όπλων καθώς και για παράνομη διέλευση των συνόρων.

Περισσότεροι από 60 Αρμένιοι από την περιοχή του Σιράκ έχουν αιχμαλωτιστεί από το Αζερμπαϊτζάν κοντά στο χωριό του Κτσαμπέρντ, μετά από τις εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020. Το χωριό ήταν υπό αρμενικό έλεγχο μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube