Weather Icon

Αρμενία: Αγροτικά πρόβληματα κατήγγειλε ο συνήγορος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της εισβολής του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία: Αγροτικά πρόβληματα κατήγγειλε ο συνήγορος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της εισβολής του Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία: Ο Arman Tatoyan αναφέρει ότι πρέπει να ξεκινήσει η εποχή του συλλογής του σανού, οι χωρικοί αντιμετωπίζουν οξέα προβλήματα.

Ο υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αρμενικής Δημοκρατίας Arman Tatoyan προειδοποιεί ότι οι στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν σταματούν παράνομα τους χωρικούς στα βοσκοτόπια κοντά στα χωριά Gegharkunik, ζητούν εξηγήσεις σε ποια κατεύθυνση κινούνται, για ποιο σκοπό, προσπαθούν να πραγματοποιήσουν παράνομες έρευνες αυτοκινήτων και απειλούν. Ο Arman Tatoyan προειδοποιεί για αυτό με μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Τατόγιαν, η δήλωσή του αναφέρεται στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κατοίκων των συνόρων στα χωριά Verin Shorzha, Nerkin Shorzha, Norabak, Kut της περιοχής Gegharkunik.
“Συγκεκριμένα, στις 3 Ιουνίου, συναγερμοί ότι αρκετές δεκάδες Αζέροι στρατιώτες ερχόταν τακτικά στα βοσκοτόπια του χωριού Verin Shorzha, συμπεριλαμβανομένων αυτοκινήτων. Δείχνουν απρεπή συμπεριφορά, απειλώντας τους χωρικούς με όπλα. “Απο την περασμένη εβδομάδα, έχουν αναπτύξει θέσεις πιο κοντά στην οροσειρά Verin Shorzha, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη τη χρήση των βοσκοτόπων”, λέει ο Υπερασπιστής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αρμενικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 3 Ιουνίου, σε σχέση με το χωριό Kut στην κοινότητα Geghamasar, ελήφθησαν συναγερμοί ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν ήταν ακόμα κοντά στο χωριό, λόγω του οποίου μόνο ένα μικρό μέρος των βοσκοτόπων μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Επιπλέον, οι στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν βρίζουν τους βοσκούς, φωνάζοντας δυνατά και τους απειλώντας με όπλα.

Ο αχυρώνας βοοειδών στο χωριό Norabak, κοινότητα Geghamasar, προφανώς καταλήφθηκε παράνομα από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν και οι κάτοικοι στερήθηκαν την ευκαιρία να τον χρησιμοποιήσουν. Υπάρχουν παραπόταμοι κοντά στον αχυρώνα που χρησιμοποιούνται επίσης για γεωργικούς σκοπούς, αλλά τώρα οι χωρικοί δεν μπορούν πλέον να τους χρησιμοποιούν.

Ο Tatoyan δηλώνει ότι η περίοδος συγκομιδής του σανού πρέπει να ξεκινήσει, οι χωρικοί αντιμετωπίζουν οξέα προβλήματα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομη μείωση των ζώων, καθώς δεν υπάρχουν αρκετές συνθήκες για τα ζώα. Όλα αυτά θα εμβαθύνουν τα κοινωνικά προβλήματα. Οι υδάτινοι πόροι τέθηκαν υπό τον έλεγχο ή τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, από τις οποίες παράγεται νερό για άρδευση και πόσιμο νερό.

“Καμία διαδικασία που σχετίζεται με τα σύνορα του κράτους δεν μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή, ως αποτέλεσμα της οποίας έχει διαταραχθεί η φυσιολογική ζωή των κατοίκων των συνόρων, τα δικαιώματά τους έχουν παραβιαστεί σοβαρά και εξακολουθούν να παραβιάζονται ή να απειλούνται σοβαρά. Έτσι, η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας είναι απόλυτη αναγκαιότητα », γράφει ο Tatoyan.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται στο έδαφος της όχθης της λίμνης στην περιοχή Syunik της Αρμενίας από τις 12 Μαΐου, προσπαθώντας να ενισχυθεί εκεί. Η κατάσταση είναι παρόμοια στα χωριά Kut, Verin Shorzha και Norabak της περιοχής Gegharkunik.

Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση της ρωσικής πλευράς. Ο αντίπαλος δεν σκοπεύει να φύγει ακόμα. Η Αρμενία ζήτησε από τη CSTO και στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία.

Η στρατιωτική-πολιτική ηγεσία δηλώνει ότι θέλει να επιλύσει το ζήτημα ειρηνικά, αλλά δεν αποκλείει τη χρήση βίας εάν οι συνομιλίες δεν αποφέρουν αποτελέσματα.

Άλλωστε, στις 25 Μαΐου, στο τμήμα του χωριού Verin Shorzha της περιοχής Gegharkunik , στρατιώτης, ο νεώτερος λοχίας Ghorg Khurhudyan τραυματίστηκε θανάσιμα από τον εχθρό .
Το βράδυ 26-27 Μαΐου, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν συνέλαβε 6 στρατιώτες της Αρμενίας στη συνοριακή περιοχή Gegharkunik .

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Nikol Pashinyan κατά τη συνεδρίαση της 27ης Μαΐου του Συμβουλίου Ασφαλείας πρότεινε την τοποθέτηση διεθνών παρατηρητών στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν , οι οποίοι θα εκπροσωπηθούν από τη Ρωσία ή άλλη συμπροεδρεύουσα χώρα του Ομίλου Μινσκ.

ΠΗΓΗ: Sputnik Armenia

Μετάφραση: Armenologio

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube