Weather Icon
Κίνα 10 Μαΐου 2021

Η Κίνα μαθαίνει στους μεγιστάνες της το παιχνίδι της σιωπής

Η Κίνα μαθαίνει στους μεγιστάνες της το παιχνίδι της σιωπής

Ο Τζακ Μα, ο πιο φημισμένος επιχειρηματίας της Κίνας, αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας. Φίλοι του λένε ότι ζωγραφίζει και εξασκείται στο τάι τσι. 

Ο υπόλοιπος κόσμος είδε τον κ. Μα για λίγο για πρώτη φορά ύστερα από μήνες απουσίας, κατά τη διάρκεια μίας ψηφιακής συνάντησης του Russian Geographical Society. Καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι συζητούσαν ζητήματα της Αρκτικής, βλέπαμε τον κ. Μα να παρακολουθεί βαριεστημένα. 

Για τον κ. Μα, τον χαρισματικό επιχειρηματία που πρώτος έδειξε πριν από δύο δεκαετίες πώς η Κίνα μπορούσε να αξιοποιήσει την εποχή του ίντερνετ, είναι μία ραγδαία αλλαγή ρυθμού. Υπό την ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έχει τιμωρήσει ή διαπομπεύσει μία σειρά από μεγιστάνες που θεωρήθηκε ότι ξεπερνούν τα όρια. Ο κ. Μα και οι ναυαρχίδες της online αυτοκρατορίας του, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και ο γίγαντας της fintech, Ant Group, είναι σήμερα οι μεγαλύτεροι στόχοι του Πεκίνου, καθώς οι αξιωματούχοι αρχίζουν και πάλι να ρυθμίζουν την διαδικτυακή αγορά της χώρας. 

Ο Σιάο Τζιάνουα, άλλοτε έμπιστος οικονομικός σύμβουλος στην κινεζική ελίτ, συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας του Χονγκ Κονγκ το 2017. Ο Γε Τζιαμίνγκ, μεγιστάνας του πετρελαίου, τέθηκε υπό κράτηση όπως και ο Γου Σιαοχούι, του οποίου η ασφαλιστική εταιρεία έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στο Μανχάταν. Ο κ. Γου αργότερα πήγε στη φυλακή. Ο Λάι Σιαομίν, πρώην πρόεδρος μίας χρηματοοικονομικής εταιρείας, εκτελέστηκε εκείνη τη χρονιά. 

για τη συνέχεια MoneyReview

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube