Μπορέλ υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη

Μπορέλ υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη

«Καλή ιδέα, πλην όμως είναι ένα τεχνικά περίπλοκο ζήτημα»

«Η πρωτοβουλία μιας κοινής ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας είναι απόλυτα λογική για την προστασία ολόκληρου του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη (28/05), συμφωνώντας στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου.

«Πλην όμως είναι ένα τεχνικά περίπλοκο ζήτημα», πρόσθεσε.

«Είναι πολύ λογικό να έχουμε ένα σύστημα αεράμυνας που θα προστατεύει ολόκληρο τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο», είπε ο Μπορέλ.

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε: «Έχουμε μια εσωτερική αγορά για εμπορικές συναλλαγές, γιατί να μην έχουμε ένα κοινό αμυντικό αεροπορικό σύστημα, προκειμένου να υπερασπιστούμε ολόκληρο τον εναέριο χώρο με μια κοινή δυνατότητα; Ασφαλώς και έχει νόημα», προσθέτοντας ότι εναπόκειται στους υπουργούς Άμυνας να το αποφασίσουν.

Συνεχίζοντας, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η υλοποίηση ενός τέτοιου συστήματος δεν θέτει μόνο ζήτημα χρηματοδότησης, αλλά και θέματα που είναι «τεχνικά» σύνθετα. «Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες. Πώς θα λειτουργήσει, ποιος θα το διοικεί, που θα βρίσκονται οι πύραυλοι αυτού του αμυντικού συστήματος, ποιος θα παίρνει τις αποφάσεις…», ανέφερε ο Μπορέλ.

Σημείωσε, επίσης, ότι το θέμα αυτό πρέπει να εξεταστεί πρώτα από πλευράς προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί όπλα και πρόσθεσε ότι ένα σύστημα αεράμυνας πρέπει να σχεδιαστεί, να αποφασιστεί και να διαχειρίζεται από τον στρατό και όχι από ευρωϋπαλλήλους.

Κυρ. Μητσοτάκης στην Κέρκυρα: Έχει τεράστια σημασία να έχεις καλή αντιπυραυλική ομπρέλα προστασίας

Σημειώνεται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ομιλία του προς τους κατοίκους της Κέρκυρας τη Δευτέρα (28/05) μίλησε για την επιτακτική ανάγκη μιας καλής αεράμυνα. Συγκεκριμένα όπως τόνισε: «Αν κάτι μάθαμε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και από όλα αυτά τα οποία γίνονται στη Μέση Ανατολή, είναι ότι έχει τεράστια σημασία να μπορείς να προστατεύεις τους αιθέρες σου και να έχεις μία καλή αντιπυραυλική ομπρέλα προστασίας

Αυτό είναι ένα έργο το οποίο ενδεχομένως η Ευρώπη θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει και προσωπικά βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή για να διεκδικήσω ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για μία τέτοια πρωτοβουλία».

Bloomberg για Σολτς – Μακρόν: Συζήτηση για την ευρωπαϊκή αεράμυνα – Επί τάπητος και η ελληνική πρόταση

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα σχέδια για στενότερη συνεργασία ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αεράμυνας, καθώς ανταποκρίνονται στις πιέσεις που ασκούνται στους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για τη δική τους ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πρωτοβουλία αυτή είναι ένας από τους πολλούς τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών, που θα συζητήσουν την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, όπως αναφέρουν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube